Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Súboj gigantov sa blíži, Real už aj s Ronaldom hostí obhajcu Bayern

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa raduje z gólu Foto: TASR/AP

Najväčšou starosťou Realu pred stredou je zdravotný stav opôr Cristiana Ronalda a Garetha Balea.

Madrid 22. apríla (TASR) - Semifinálovú lahôdku ponúka v stredu futbalová Liga majstrov 2013/2014. Obhajca trofeje Bayern Mníchov sa v prvom zápase predstaví na horúcej pôde Realu Madrid s ambíciou streliť minimálne jeden gól a vytvoriť si sľubnú pozíciu pred budúcotýždňovou odvetou na svojom trávniku. Duel má výkop o 20.45 h a rozhoduje ho anglická trojica arbitrov na čele s hlavným Howardom Webbom.

"Nepôjdeme do finále, keď proti Realu neukážeme dva špičkové výkony," zdôraznil pred prvým zápasom na štadióne Santiaga Bernabeua španielsky kouč Bavorov Pep Guardiola, ktorý má z pôsobenia v Barcelone bohaté skúsenosti s ostrosledovanými súbojmi s "bielym baletom". Ako tréner má proti Realu skvelú bilanciu deväť víťazstiev, štyri remízy a dve prehry, ako hráč sa v 14 dueloch La Ligy tešil zo šiestich triumfov, päťkrát remizoval a iba trikrát prehral.

Ronaldo aj Bale už trénovali

Najväčšou starosťou Realu pred stredou je zdravotný stav opôr Cristiana Ronalda a Garetha Balea. Ronaldo síce vynechal uplynulé štyri stretnutia svojho mužstva pre problémy s kolenom a svalom na ľavej nohe, od pondelka ale už naplno trénuje so spoluhráčmi. So štrnástimi presnými zásahmi je v tejto sezóne najlepším strelcom najprestížnejšej súťaže. "Bez neho či s ním, Real je tak či tak skvelý tím," tvrdí Guardiola. Jeho zverenci sa musia mať na pozore aj pred rýchlonohým Baleom, toho však začiatkom týždňa skolila chrípka a nie je jasné, či bude stopercentne fit.

Všetko nasvedčuje tomu, že tréner futbalistov Realu Madrid Carlo Ancelotii bude mať v stredajšom zápase semifinále Ligy majstrov 2013/2014 proti Bayernu Mníchov k dispozícii kompletnú ofenzívnu silu. V utorok sa už do tréningového procesu totiž vrátil po krátkej absencii Gareth Bale a hrať bude určite aj Cristiano Ronaldo.

Waleský útočník Realu Madrid Gareth Bale oslavuje "srdiečkom" svoj úvodný gól v prvom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 Real Madrid - Borussia Dortmund na štadióne Santiaga Bernabeu v Madride v stredu 2. apríla 2014.
Foto: TASR/AP
Krídelník Bale, ktorý pred týždňom rozhodol svojim sólom o triumfe "bieleho baletu" nad FC Barcelona (2:1) vo finále Španielskeho kráľovského pohára, vynechal pondelkový tréning údajne pre chrípku. Teraz je však pripravený pomôcť madridskému klubu urobiť ďalší krok na ceste za desiatym európskym primátom.

"Real Madrid dokončil posledný tréning pred stredajším zápasom proti Bayernu Mníchov. Carlo Ancelotti dal prednosť loptovému tréningu, na ktorom bolo 18 hráčov vrátane Garetha Balea, ktorý netrénoval v pondelok," uvádza sa vo vyhlásení madridského klubu.

Ronaldo vynechal posledné štyri stretnutia svojho mužstva pre problémy s kolenom a svalom na ľavej nohe. Portugalský kanonier je so 14 gólmi najlepším strelcom LM v tejto sezóne, pričom už vyrovnal rekord v počte dosiahnutých gólov v jednej sezóne najprestížnejšej klubovej súťaže.

Odvetu semifinále LM odohrá Madrid s obhajcom trofeje o týždeň v Mníchove, pričom víťaz dvojzápasu sa stretne vo finále 24. mája v Lisabone s úspešnejším z dvojice Atletico Madrid - FC Chelsea.

Pusinky odpočívali, Bavori bodovali

Real mal cez veľkonočný víkend zápasové voľno, už istý opätovný nemecký majster Bayern si poradil s Eintrachtom Braunschweig 2:0. Mníchovčania stále živia nádej na zopakovanie vlaňajšieho cenného "treble", ale ich aktuálna forma má ďaleko od optima. "Nemáme najlepšiu fazónu, po zisku titulu sme stratili správny rytmus a je úplne jasné, že proti Realu to musíme zlepšiť," upozornil Guardiola, ktorý súperove kvality dôverne pozná. "Nikdy som na Bernabeu nešiel s tým, že som favorit. Mám pred Realom veľký rešpekt, je to prvotriedne mužstvo," dodal pre denník Marca Guardiola. Ten už medzi troma žrďami bude mať k dispozícii brankára Manuela Neuera, ktorý sa vystrábil zo zranenia lýtkového svalu. Po chorobe sa vracia aj David Alaba.

Podľa Guardiolu potrebuje Bayern proti Realu podať presvedčivý výkon

Nemecký futbalový klub Bayern Mníchov potrebuje podľa trénera Pepa Guardiolu presvedčivý výkon, aby dosiahol v semifinálovom zápase Ligy majstrov proti Realu Madrid dobrý výsledok. "Je to stretnutie proti jednému z najlepších tímov sveta," cituje slová kouča agentúra dpa.

Duel sa uskutoční v stredu v metropole Španielska. "Dúfam, že bude hrať aj Cristiano Ronaldo. V tomto semifinále by mali hrať na oboch stranách najlepší hráči," dodal Guardiola.

Šéf predstavenstva Bayernu Karl-Heinz Rummenigge vie, čo nemecký gigant v Madride potrebuje: "Musíme streliť minimálne jeden gól. Ten môže mať na ihrisku súpera rozhodujúcu váhu, to ukázal aj dvojzápas Realu s Dortmundom," povedal pre agentúru dpa s odkazom na štvrťfinále, v ktorom Borussii po prehre 0:3 nestačilo na postup cez Real ani domáce víťazstvo v odvete 2:0.

Van Buyten opustil káder Bayernu a vrátil sa k tehotnej manželke

Obranca Bayernu Mníchov Daniel van Buyten opustil tím deň pred prvým zápasom semifinále Ligy majstrov s Realom Madrid, aby sa mohol vrátiť ku svojej tehotnej manželke v Nemecku.

Ako informoval Bayern prostredníctvom Twitteru, van Buytenova žena by mala už čoskoro porodiť tretie dieťa dvojice. Bavori už môžu počítať s Manuelom Neuerom, ktorého trápilo zranenie lýtka. Naopak, stredopoliari Xherdan Shaqiri a Thiago do zápasu nezasiahnu.

V drese Realu je otázny štart Cristiana Ronalda, ktorý sa síce už takmer zotavil zo zranenia podkolennej šľachy, no o tom či nastúpi, sa rozhodne až v deň zápasu. Ďalší hviezdny krídelník "bieleho baletu" Gareth Bale vynechal pondelňajší tréning, no v utorok sa už opäť pripravoval s tímom.

Bayern sa do semifinále Ligy majstrov prebojoval štvrtýkrát za posledných päť rokov, keď vo štvrťfinále po výsledkoch 1:1 a 3:1 vyradil Manchester United. Žiadnemu klubu sa v doterajšej histórii európskeho pohára číslo jeden nepodarilo obhájiť trofej, Bayern sa tak pokúsi prelomiť túto bariéru. Real Madrid sa usiluje o zisk jubilejnej 10. trofeje v najsledovanejšom európskom pohári. Real a Bayern sú starí známi rivali. V súťažiach pod hlavičkou UEFA sa stretli celkove 20-krát, z toho až päťkrát na seba narazili v semifinále EPM či LM. Naposledy v sezóne 2011/2012 postúpil Bayern cez Real do finále až po penaltovom rozstrele. Bayern je 4-násobným víťazom európskeho pohára číslo jeden, Real až 9-násobným, no jeho čakanie na trofej trvá už od roku 2002.

Pod hrozbou jednozápasového dištancu v prípade inkasovania žltej karty budú v stredu hrať Xabi Alonso, Asier Illarramendi a Sergio Ramos na jednej a Mario Mandžukič na druhej strane. Víťaz konfrontácie Realu s Bayernom sa vo finále Ligy majstrov v sobotu 24. mája v Lisabone stretne s úspešnejším z druhej semifinálovej dvojice medzi Atleticom Madrid a Chelsea Londýn.

Semifinále LM 2013/2014, prvý zápas - streda o 20.45 h:

Real Madrid - Bayern Mníchov

/rozhoduje: Howard Webb (Angl.)/