Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Rusi už nechcú post v Rade FIFA, Djukova navrhnú do výboru UEFA

Šéf organizačného výboru majstrovstiev sveta 2018 v Rusku Alexej Sorokin a člen Rady FIFA, archívne foto. Foto: TASR/AP

Sorokin na post vo FIFA nastúpil pred štyrmi rokmi namiesto krajana a vtedajšieho ruského ministra športu Vitalija Mutka.

Nyon 14. januára (TASR) - Rusko sa vzdá svojho miesta v Rade Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a navrhne prezidenta svojej federácie za kandidáta do výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA). Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na potvrdenie UEFA.

Sorokin tak uvoľní jedno z deviatich európskych miest v 37-člennej Rade FIFA spolu s Portugalčanom Fernandom Gomesom, keďže už naň vo voľbách UEFA nebudú kandidovať. Sorokin, ktorý na post vo FIFA nastúpil pred štyrmi rokmi namiesto krajana a vtedajšieho ruského ministra športu Vitalija Mutka v tom čase pracoval ako šéf organizačného výboru MS 2018. Bol náhradníkom za Mutka, ktorému totiž volebná komisia jeho kandidatúru pre konflikt záujmov zablokovala.

Voľby UEFA do Rady FIFA prebehnú 20. apríla. Novými kandidátmi sú viceprezident nemeckého futbalového zväzu Peter Peters a prezident Rumunskej futbalovej federácie Razvan Burleanu. Keďže nemajú protikandidátov, ich voľba by mala byť formalitou. Rusi do výkonného výboru UEFA navrhnú terajšieho prezidenta Ruskej futbalovej únie (RFU) Alexandra Djukova. Ten je dlhoročným výkonným šéfom ruskej ropnej spoločnosti Gazprom, ktorá je jedným z hlavných sponzorov Ligy majstrov. Djukov je jedným z deviatich kandidátov na osem postov vo VV UEFA.