Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Šampionátom bude sprevádzať maskot Fuleco

Maskot futbalových MS v Brazílii. Foto: TASR/AP

Fuleca oficiálne predstavili 25. novembra 2012. Pri prezentácii ho charakterizovali ako milovníka tanca, sociálnych médií a brazílskej hudby.

Sao Paulo 7. júna (TASR) – Maskotom futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii je pásavec Fuleco.

V prírode má tento ohrozený druh živočícha svetlú hnedú farbu, maskot dlho očakávaného šampionátu je však žltý so zelenými očami a modrým pancierom, teda vo farbách brazílskej zástavy. Na tele má biely dres s nápisom "Brasil 2014". Meno vybrali v kontroverznom hlasovaní obyvatelia krajiny. Tri ponúknuté alternatívy mien – okrem Fuleca aj Zuzeco a Amijubi – sa im však spočiatku nepáčili a spustili online petíciu za demokratickejší výber. Iniciátori petície vtedy argumentovali, že je dôležité, aby mal maskot "slušné" meno. Usporiadatelia MS aj napriek tlaku verejnosti zdôraznili, že k spomenutým trom možnostiam nebudú pridávať žiadne iné pomenovania. Do hlasovania sa napokon zapojilo 1,7 milióna Brazílčanov. Fuleco, ktorého názov pochádza z portugalských slov "futebol" (futbal) a "ecologia" (ekológia), dostal 48 percent zo všetkých hlasov. Zuzecovi sa ušlo 31 percent a o desať menej získal Amijubi. Meno Amijubi je odvodené od slov "amizade" (priateľstvo) a "jubilo" (radosť), zatiaľ čo Zuzeco znamená "azul" (modrý) a "ecologia" (ekologický).

Fuleca oficiálne predstavili 25. novembra 2012. Pri prezentácii ho charakterizovali ako milovníka tanca, sociálnych médií a brazílskej hudby. Je už šiestym zvieracím maskotom majstrovstiev sveta. Pred štyrmi rokmi stavili organizátori v JAR na leoparda Zakumiho, počas šampionátu 2006 v Nemecku bol maskotom lev Goleo.

Pásavec trojpruhový žije prevažne na severovýchode Brazílie, je pritom ohrozený ničením biotopov. "Skutočnosť, že tento pásavec je ohrozený, korešponduje s naším posolstvom. Jedným z hlavných cieľov podujatia je totiž zdôrazniť význam životného prostredia a ekológie. Sme radi, že to môžeme urobiť prostredníctvom maskota, o ktorom som si istý, že bude obľúbený nielen v Brazílii, ale po celom svete," skonštatoval po voľbe generálny sekretár FIFA Jerome Valcke.