Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Semifinálovú bitku Brazílie a Nemecka rozhodne väčší tímový duch

Brazílsky hráč Hulk kope do lopty vo futbalovom zápase štvrťfinále Brazília - Kolumbia na MS 2014 vo futbale v brazílskom meste Fortaleza 4. júla 2014. Foto: TASR/AP

Nemci sú pripravení spôsobiť organizátorovi národnú katastrofu, Brazília si najala psychológa.

Belo Horizonte 7. júla (TASR) - Svetové futbalové veľmoci Brazília a Nemecko zvedú v utorok na Estadio Mineirao v Belo Horizonte boj o postup do finále 20. majstrovstiev sveta. Domáci päťnásobný svetový šampión sa v konfrontácii s trojnásobnými majstrami sveta z Nemecka musí vyrovnať s absenciou kľúčových hviezd - zraneného útočníka Neymara a suspendovaného kapitána a stopéra Thiaga Silvu. Nemci, štvrtýkrát za sebou v elitnom svetovom kvartete, sú pripravení využiť veľkú šancu a spôsobiť organizátorovi jeho vyradením národnú katastrofu.

"Kanárici" sa usilujú o druhý postup do finále na domácom turnaji. Ten prvý prípad sa neskončil dobre, v rámci finálovej skupiny na MS 1950, no de facto vo finále, prehrala Brazília v rozhodujúcom stretnutí s Uruguajom na Maracane 1:2, hoci viedla. "Maracanzo" aj teraz straší celý národ, zverenci trénera Luiza Felipe Scolariho sa musia zomknúť a nahradiť autora 4 turnajových gólov i dirigenta defenzívy. Dvestomiliónový národ traumatizuje najmä Neymarov zlomený stavec po zákroku Kolumbijčana Camila Zunigu vo štvrťfinále, Scolari tak musí preskupiť rady. Na jeho post chcel nasadiť Williana, aj ten mal na tréningu isté problémy s chrbtom, zrejme ho však dajú lekári do poriadku. Ďalšími možnosťami sú aj Ramires, Bernard a Hernanes. Do zostavy sa vracia defenzívny stredopoliar Luiz Gustavo, ktorý vo štvrťfinále nehral pre trest.

Kľúčový hráč

Nádeje a modlitby Brazílčanov sa upierajú k podobnému rozpoloženiu z roku 1962, keď na MS stratili Pelého, aj tak však vyhrali zlato. "Pracujeme na tom, aby sme hráčom vysvetlili, že sa môže diať aj katastrofický scenár. To je však naša šanca niečo zmeniť. A aj to urobíme. Neymar bol náš kľúčový bod. On bol ten rozdielový hráč. No stále zostávam pokojný a mám vieru. Stratili sme veľkého hráča, no stále môžeme byť šampióni," povedal Scolari, ktorý na pomoc povolal aj psychologičku Reginu Brandaovú, aby hráčom pomohla vyrovnať sa so stratou Neymara: "Pracuje s hráčmi na strate Neymara. Verím si, lebo máme dobrých hráčov, ktorí ho nahradia. Ja som si ich vybral, a oni to vedia," dodal Scolari, ktorý najlepšie vie ako zdolať Nemecko, čo sa mu podarilo vo finále MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike po triumfe 2:0 po dvoch góloch Ronalda.

Na krídelníka FC Barcelona v 87. minúte zozadu naskočil obranca Juan Camilo Zuniga a trafil ho nešetrne kolenom do dolnej časti chrbta.
Foto: TASR/AP


"Neymar nám bude chýbať. Ale ktokoľvek ho nahradí, musí hrať ako súčasť tímu a pomôcť nám zdolať Nemecko. Musíme hrať tímovo, to je tá najlepšia cesta. Verím, že ten, kto ho vymení, bude hrať dobre," povedal stredopoliar Oscar na margo absencie autora 35 gólov v 54 zápasoch národného tímu.

Dlhé čakanie Nemecka

Nemci čakajú na titul svetových šampiónov 24 rokov, naposledy ho získali v Taliansku v roku 1990. V roku 2002 sa na finálovom turnaji stretli obaja súperi vôbec prvýkrát, a priamo v boji o zlato, víťazne z toho vyšiel práve Scolari. "Nationalelf" ako prvý tím v dejinách postúpil štvrtýkrát za sebou do semifinále, z MS 2006 aj 2010 má bronz. Na veľkú trofej Nemci čakajú poriadne dlho, v roku 1996 vyhrali EURO v Anglicku. Práve teraz sa nazdávajú, že nadišiel ich čas. "Ja môžem hráčom len prízvukovať, aby išli nadoraz a získali svoju odmenu. Po zápase s Francúzskom na Maracane som im v lietadle povedal, aby si užili tento posledný týždeň, a aby sa ešte do Ria vrátili. Nech sa zomknú a dokážu bravúrny kúsok," povedal prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach.

Nemecký futbalista Mats Hummels sa teší po strelení úvodného gólu v prvom štvrťfinálovm zápase Nemecko - Francúzsko na futbalových MS na štadióne Maracana v brazílskom meste Rio de Janeiro 4. júla 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Zmeny v zostave v dueli s "Les Bleus" koučovi Nemecka Joachimovi Löwovi vyšli skvele, kapitán Lahm sa vrátil na post pravého obrancu, nehral Per Mertesacker, ktorého po treste nahradil Mats Hummels a ten rozhodol gólovou hlavičkou. Proti Nemcom sa nepresadil jeden z najlepších útokov na turnaji na čele s Karimom Benzemom. "Teraz sa pokúsime urobiť ďalší krok. Tím je silný a stabilný, veríme si. Na posledných piatich turnajoch sme dosiahli do semifinále. V tomto semifinále teda nastal čas, aby sme ho prekonali a postúpili do finále," povedal Löw, ktorý nemôže rátať iba so zraneným obrancom Shkodranom Mustafim.

Rozhodnú detaily

Tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw v rozhovore pre web národného zväzu (DFB) povedal ešte pred utorňajším semifinále MS proti domácej Brazílii, že chce s jeho tímom opäť hrať na Maracane vo finále 13. júla.

Nemci v Rio de Janeiro vyradili vo štvrťfinále Francúzsko (1:0) a rovnako chcú skončiť aj proti 5-násobným majstrom sveta. "Ešte sme tu neskončili. Skutočne chceme do Ria ešte raz prísť a hrať na Maracane. Trinásteho júla," povedal lodivod 3-násobných majstrov sveta.

Podľa Löwa sú šance oboch semifinalistov vyrovnané: "My vymyslíme dobrú taktiku a budeme proti Brazílčanom bojovať najlepšie, ako dokážeme. Šance sú vyrovnané. O tom, kto postúpi do finále, rozhodnú maličkosti."

Obaja súperi doteraz na turnaji strelili 10 gólov. Brazília práve v Belo Horizonte v osemfinále prežila klinickú smrť a vyradila Čile v jedenástkovom rozstrele. Nemci sa potrápili v tejto fáze s Alžírskom, ktoré po predĺžení zdolali 2:1. Vzájomná bilancia je 21 zápasov, z ktorých Juhoameričania vyhrali 12 a Nemci 5, pri skóre 39:24. Brazília vyhrala zlato v rokoch 1958, 1962, 1970, 1994 a 2002, Nemci v 1954, 1974 a 1990.

Brazília vyhrala základnú A-skupinu po výhrach 3:1 nad Chorvátskom a 4:1 s Kamerunom, resp. remíze 0:0 s Mexikom. Čile vyradila v osemfinále v rozstrele 3:2 po remíze 1:1 po predĺžení, do semifinále postúpila po výhre 2:1 nad Kolumbiou. Nemci v G-skupine zdolali Portugalsko 4:0 a USA 1:0, s Ghanou remizovali 2:2. V osemfinále vyradil Alžírsko 2:1 pp a vo štvrťfinále Francúzov 1:0.

Duel ako hlavnému rozhodcovi zverila FIFA Mexičanovi Marcovi Rodriguezovi, na čiarach mu budú pomáhať krajania Marvin Torrentera a Marcos Quintero.

semifinále MS v Brazílii:

BRAZÍLIA - NEMECKO, utorok 8. júla, 22.00 SELČ, Belo Horizonte, Estadio Mineirao, hlavný rozhodca: Marco Rodríguez (Mex.)

pravdepodobné zostavy:

Brazília: Cesar - Maicon, Dante, Luiz, Marcelo - Gustavo, Paulinho - Willian, Oscar, Hulk - Fred

Nemecko: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Götze, Kroos, Özil - Müller