Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Fortuna ligu bude riadiť ÚLK, druhú ligu bude mať na starosti SFZ

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik (uprostred) počas konferencie SFZ Foto: TASR/Jozef Polešenský

Doteraz riadila prvú i druhú ligu výhradne ÚLK na čele s prezidentom Dušanom Tittelom.

Senec 6. júna (TASR) - Najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku bude riadiť Únia ligových klubov (ÚLK), druhú ligu bude mať na starosti športovo-technická komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Tak znie záver najdôležitejšieho bodu konferencie SFZ, ktorá sa konala v piatok v Senci. Za návrh z prítomných 81 delegátov hlasovalo 79, dvaja sa hlasovania zdržali.

Doteraz riadila prvú i druhú ligu výhradne ÚLK na čele s prezidentom Dušanom Tittelom. Ten vo funkcii končí, o jeho nástupcovi sa rozhodne koncom júna. Platnosť doterajšej zmluvy o vzájomnej spolupráci medzi SFZ a ÚLK vyprší 30. júna 2014. Oba subjekty mali ohľadne spornej otázky dlhší čas rozdielne názory, ale po viacerých rokovaniach napokon našli spoločnú reč. Nový kontrakt znie na dobu dvanástich mesiacov (1. júl 2014 - 30. jún 2015), ale ako povedal prezident SFZ Ján Kováčik, po jej vypršaní sa zmluva podpíše na dlhšie obdobie.

"V priebehu mesiaca máj vznikla pracovná skupina zložená zo zástupcov Únie ligových klubov a Slovenského futbalového zväzu. Mali sme niekoľko spoločných stretnutí, na ktorých sme napokon dospeli k dohode. Ja chcem poďakovať zástupcom Únie ligových klubov za to, že rokovania boli veľmi konštruktívne. My sme urobili všetko preto, aby únia bola spokojná. Na dnešnej konferencii hlasovalo za návrh 79 delegátov, proti nebol nikto. Je to všetko o tom, že ak sa ľudia chcú dohodnúť, tak sa dohodnú. Ja sa teším na spoluprácu, teší ma aj fakt, že Únia ligových klubov bude po novom sídliť v priestoroch Slovenského futbalového zväzu. Budeme tak v každodennom kontakte a spolupráca sa bude len zlepšovať," povedal Ján Kováčik.



S jeho slovami súhlasil aj viceprezident ÚLK pre profesionálny futbal Ivan Kozák. "Chcem sa poďakovať pánovi Kováčikovi ako prezidentovi Slovenského futbalového zväzu, jeho výkonnému výboru i pracovnej skupine za korektné rokovania a profesionálnu pracovnú atmosféru. Zmluva sa nerodila ľahko, ale hlavný odkaz je, že futbal je len jeden, nedelí sa na profesionálny a amatérsky. Je dôležité, že sme našli vôľu dohodnúť sa a urobiť kompromisy," dodal Kozák.

Spokojnosť s investíciami

Okrem iného sa na konferencii uskutočnila aj voľba predsedu a podpredsedu komory SFZ pre riešenie sporov, delegáti boli informovaní aj o realizácii projektu výstavby, rekonštrukcie a modernizácie štadiónov. Prezident SFZ J. Kováčik vyjadril spokojnosť s aktuálnym stavom projektu. "V Senici, kde SFZ investoval milión eur, je už tribúna za tieto finančné prostriedky postavená, a mám informácie, že aj dokonca skolaudovaná. V Myjave sme urobili refundáciu za časť tribún, ktoré vybudovali, zároveň tam prebieha rekonštrukcia hracej plochy. V Zlatých Moravciach je rekonštrukcia štadióna dokončená na 90 percent. V Trnave prebieha výstavba podľa harmonogramu aj čo sa týka času i finančných prostriedkov. Na úrade pre verejné obstarávanie máme súťaž na ďalších pätnásť štadiónov, v tejto chvíli nie je ukončená, čiže sa k tomu nemôžem podrobnejšie vyjadriť. Tento rok prebehnú výstavby štadiónov v Bardejove, Zvolene a uskutoční sa aj druhá etapa vybudovania Národného tréningového centra v Poprade," doplnil šéf slovenského futbalu.

Najvyššia slovenská futbalová súťaž sa bude počas nasledujúcich štyroch sezón volať Fortuna liga. Druholigová súťaž bude mať v sezóne 2014/2015 dovedna 24 účastníkov, na regionálnom princípe sa v skupinách Západ a Východ utvoria dve skupiny po dvanástich tímoch.