Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

SFZ a ÚLK podpísali memorandum o efektívnejšej spolupráci

Na snímke podpis memoranda o spolupráci, prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák (vľavo) a prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nová spolupráca oboch strán by sa mala prejaviť najmä v oblasti marketingu.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Spolupráca Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Únie ligových klubov (ÚLK) bude v budúcnosti efektívnejšia a perspektívnejšia. Po tri a pol roku poukázali obe strany na jednotu v pripravovaných projektoch, ktorú zdôraznili podpísaním čestného memoranda o spolupráci. Hlavným cieľom nových spoločných postupov bude vrátiť viac futbalového obsahu na televízne obrazovky.

Obe riadiace zložky v súčasnosti už sídlia v spoločných priestoroch na Trnavskej ceste 100 v Bratislave. "Takmer po štyroch rokoch, čo som vo funkcii prezidenta SFZ, môžeme s ÚLK absolvovať spoločnú tlačovú konferenciu. Som rád, že po tri a pol roku sa nám podarilo nastaviť spoluprácu do roviny, v ktorej vieme spolu dobre komunikovať. Futbal je len jeden a nerozdeľujeme ho. Verím tomu, že aj od nás budete v najbližších rokoch cítiť a počuť len jednotu pri všetkých projektoch ako napríklad Futbalista roka, Jedenástka roka či mnohých ďalších," uviedol na utorňajšom stretnutí s médiami prezident SFZ Ján Kováčik.

Nová spolupráca oboch strán by sa mala prejaviť najmä v oblasti marketingu. "Spoločne budeme postupovať pri predaji marketingových a vysielacích práv na priateľské duely reprezentácie, mládežníckych kategórií a žien. Máme pripravený plán na roky 2015 až 2018. V posledných týždňoch sme začali komunikovať na témy, ako by sme tento plán rozšírili na spoluprácu s ÚLK. Všetko budeme prezentovať postupne. Sme na seba odkázaní a prepojení pupočnou šnúrou," doplnil Kováčik, ktorý následne bližšie objasnil snahu pretlačiť futbalový obsah do televízneho vysielania: "Chceli by sme vyprodukovať kvalitný magazín na týždennej báze, v ktorom budeme prezentovať nielen domáce ligy, ale aj reprezentáciu a výkony našich hráčov v zahraničí."



Zlepšila sa komunikácia


Presťahovaním ÚLK do sídla SFZ sa zlepšila najmä komunikácia medzi oboma orgánmi. Na pripravovanú spoluprácu sa teší aj nový prezident ÚLK Ivan Kozák. "Som veľmi rád, že môžeme sedieť za jedným stolom a prezentovať naše myšlienky. Už pri rokovaní o novej zmluve ÚLK prezentovala, že chce byť vyváženým a rovnocenným partnerom SFZ. Chceme spolupracovať na rôznych projektoch, najväčší priestor by sme radi venovali oblasti marketingu a televíznym právam. Sú tu ľudia, ktorí chcú spolupracovať. To je pre nás hlavný signál," potvrdil Kozák.

Jeho vyjadrenia podčiarkol aj výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. "Je nesporným pozitívom, že sídlime v priestoroch SFZ. Môžeme spolu priamo komunikovať o všetkých podstatných veciach, ktoré nás majú posunúť dopredu. Môžeme sa oprieť aj o výborné výkony klubov v európskych pohárových súťažiach. Najväčším pozitívom je však zvýšená návštevnosť na štadiónoch, keď už po štyroch odohratých kolách stúpa priemerná návšteva smerom nahor," ozrejmil Mertinyák.

Posledným väčším sporom ÚLK a SFZ v minulosti bolo rozdelenie druhej najvyššej domácej ligy na dve časti - Východ a Západ. Obe súťaže majú za sebou už dve odohraté kolá a prvotné ohlasy na fungovanie projektu sú zatiaľ pozitívne. "Prvé väčšie hodnotenia budeme môcť urobiť až po jesennej časti. V zápasoch sme mohli vidieť zaujímavé výsledky a mám informácie aj od delegátov duelov, že mnohé z nich majú skutočne dobrú úroveň," dodal Kováčik.