Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Slovan svoj limit ešte nedosiahol, tvrdí Straka

Na snímke tréner Slovana František Straka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa v stredu predstavia proti bieloruskému šampiónovi BATE Borisov a budú bojovať o postup do skupinovej fázy najprestížnejšej pohárovej súťaže.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Tréner slovenského futbalového majstra Slovan Bratislava František Straka považuje za favorita nadchádzajúceho dvojzápasu play off Ligy majstrov 2014/2015 tím bieloruského šampióna BATE Borisov. Podľa jeho názoru, ktorý prezentoval v utorok na oficiálnej predzápasovej tlačovke, rozhodne celý boj o vytúženú skupinu LM najmä precízna obrana.

Straka má súpera, ktorý je poslednou prekážkou "belasých" pred vstupom na elitnú prestížnu scénu dobre zmapovaného. A má pred ním rešpekt. "BATE som sledoval na videu, a nielen to, aj ich poznám. Videl som ich zápasy s Bayernom Mníchov aj proti Plzni. Je to veľmi kvalitný tím, ktorý pravidelne hráva skupiny v pohárovej Európe. Máme pred nimi obrovský rešpekt," povedal český lodivod, podľa ktorého proti BATE môže jeho tím ťažiť z možnosti, že ich súper ako súpera privítal. "Keď sme dostali BATE, bola určitá eufória, ale ja ju brzdím. Možno u nich bola eufória ešte väčšia, že dostali Slovan a to by sme mohli využiť."

Tréner Slovana F. Straka: Pred BATE Borisov máme obrovský rešpekt


Zdravotný stav kádra slovenského majstra je dobrý, netrénuje však špílmacher Marko Milinkovič zo Srbska: "Milinkovič netrénuje a ostatné, čo je v kádri, je OK. Aj Robo Vittek. Otáznik je teda iba nad Milinkovičom."

Na snímke vľavo tréner Slovana František Straka a vpravo útočník Pavel Fořt
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Skúsený trénerský stratég sa snaží sňať tlak z jeho tímu. "Dokázali sme už veľkú vec, máme istú najmenej skupinu Európskej ligy. Ale toto mužstvo ešte svoj limit nedosiahlo. Máme na to ešte sa zlepšiť. Play off LM je čerešnička na torte. BATE je vyzretý tím a má veľkú kvalitu. Sú nesmierne húževnatí, no kto sa bojí, nech nejde do lesa," dodal kouč, ktorý už do skupiny LM dostal aj pražskú Spartu.

Straka základnú zostavu neprezradil, aspoň trochu ale charakterizoval súpera: "Mám v zostave ešte otázniky. BATE je komplexný ako celok. Hrajú systém 4-3-3 a sú dobrí najmä v ofenzíve. Zajtra rozhodne precízna obrana."

Fotogaléria z TK ŠK Slovan Bratislava pred zápasom s BATE


Pred médiá predstúpil aj český útočník Pavel Fořt, ktorý prehovoril za kabínu. Vo Fortuna lige proti Senici (4:1) skóroval a mal preto dobrú náladu: "Som rád, že som konečne dal gól. Kiežby zápas s BATE skončil rovnako ako so Senicou. Ale je jedno, kto dá gól. Hlavne aby sme ich strelili, a aby sme to zvládli a dotiahli do Ligy majstrov. Pre mňa to je tretí pokus, tak dúfam, že do tretice mi to vyjde. Nečaká nás však nič ľahké, ale verím, že to zvládneme."

P. Fořt pred playoff: Dúfam, že sa konečne pozriem do LM


Šance sú úplne vyrovnané, povedal Jermakovič

Na snímke tréner BATE Borisov Aleksander Jermakovič
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Z tábora bieloruského futbalového majstra BATE Borisov zaznieva pred stredajším úvodným súbojom play off Ligy majstrov 2014/2015 na bratislavských Pasienkoch o čosi viac ako diplomatický rešpekt pred domácim Slovanom. Na oficiálnej tlačovej konferencii tréner 10-násobného majstra Bieloruska Aleksandr Jermakovič aj stredopoliar Dmitri Lichtarovič unisono tvrdili, že šance oboch rivalov o postup do vytúženej skupinovej fázy vidia úplne vyrovnane 50:50.

"Vieme, že Slovan je líder slovenského futbalu a má dobrý tím. Máme o ňom dosť informácií. Slovan je silný klub a očakávame ťažký zápas," povedal len 39-ročný lodivod BATE. V taktickej príprave na Slovákov sa Jermakovič nesústredil na jednotlivcov z radov Slovana, ale súpera vníma ako jednoliaty tím. "Slovan je v prvom rade silný ako tím. Určite má dobrých hráčov, no my sa nebojíme jednotlivcov. Vieme a očakávame, že budú hrať tímovo."

Kouč trojnásobného účastníka skupinovej fázy LM nepovažuje vlastných hráčov za favorita dvojzápasu: "Nemyslím si, že sme favoritom. Vieme, že sú silní. Šance vidím 50:50."

Skúsený 36-ročný stredopoliar Dmitri Lichtarovič ponúkol rovnaký predzápasový názor: "Domnievam sa, že šance oboch tímov sú vyrovnané. O favoritovi ťažko hovoriť. Očakávame ťažký zápas. Pokúsime sa získať dobrý výsledok."

Tréner BATE Borisov A. Jermakovič pred Slovanom: Necítime sa ako favoriti


BATE je lídrom bieloruskej ligy, ktorá sa hrá systémom jar - jeseň. Na jej čele majú zverenci trénera Alexandra Jermakoviča trojbodový náskok pred rivalom Dinamom Minsk, ktoré naposledy zdolali na jeho pôde 2:0. Minsk má ale o zápas menej. BATE má na konte desať majstrovských titulov a v skupine LM si zahralo už trikrát (2008, 2011, 2012). Skupinu EL hralo dvakrát (2009, 2010). V predkolách tohtoročnej LM však nepodáva BATE také dobré výkony ako v minulých rokoch. V druhom predkole Borisov dvakrát remizoval s albánskym majstrom KS Skënderbeu Korçë 0:0 doma a 1:1 vonku. Postup mu teda zabezpečil gól z pôdy súpera. Následne sa Bielorusi stretli s maďarským Debrecínom. Prvý duel sa skončil triumfom Debrecínu v Maďarsku 1:0, v odvete triumfoval BATE 3:1 až gólom v 90.+4 minúte.