Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Slovanisti chcú na Letnej bodovať, Siegl chce Skalp Sparty

Seydouba Soumah zo Slovana (vpravo) a hráč Sparty Jakub Brabec počas zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha Foto: TASR/Michal Svítok

Sparta má v porovnaní so Slovanom výrazne lepšie postavenie v tabuľke I-skupiny.

Bratislava 5. novembra (TASR) - S cieľom prelomiť nelichotivú bilanciu troch prehier a nuly v kolónke strelených gólov nastúpia futbalisti ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok na zápas 4. kola Európskej ligy UEFA 2014/2015 na trávniku AC Sparta Praha. Hoci im v I-skupine patrí až 4. priečka so šesťbodovým mankom na trio súperov hrajúcich o postup, za úspechom ich vedie nielen motivácia konečne bodovať, ale aj prestíž.

Počas uplynulých dvoch víkendov sa Slovan po ôsmich prehrách v rade vo všetkých súťažiach pozdvihol herne aj výsledkovo. Najskôr v 15. kole Fortuna ligy so šťastím triumfoval v Ružomberku 2:1 a o týždeň neskôr zdolal na Pasienkoch Košice presvedčivo 3:0. Reputáciu však pokazil v strede týždňa "výbuch" v Trnave, kde v dohrávke 3. kola "belasí" prehrali 0:4. Do Prahy vycestovali už v utorok popoludní s cieľom prelomiť negatívnu sériu v pohárovej Európe. V jej tohtoročnej edícii nestrelili ešte ani jeden gól, pričom inkasovali až desaťkrát. "Je to futbalový sviatok a výzva pre hráčov. V tabuľke to vyzerá pre nás zle a radi by sme s tým niečo spravili. Osobne chcem skalp Sparty, dôležité však je, aby to chceli aj hráči. Chceli by sme si z Prahy priniesť už nejaké body," uviedol Horst Siegl, asistent hlavného kormidelníka Jozefa Chovanca.

Obaja bývalí veľkí rivali sa spoločne v I-skupine stretli už 23. októbra. Príjemné spomienky na reprízu postfederálneho derby si však neuchovali ako hráči Slovana, tak ani fanúšikovia na tribúnach. Sparta síce triumfovala 3:0, no radosť z víťazstva hosťom znegovalo správanie sa ich fanúšikov. Tí v závere prvého polčasu prelomili oplotenie na svojom sektore a výrazne ohrozovali bezpečnosť ostatných divákov. Oba tímy si tak od Európskej futbalovej únie (UEFA) vyslúžili mastné pokuty - Slovan 50.000 eur, Sparta o 30-tisíc viac. "Práve nútené prerušenie domáceho zápasu nám uškodilo. To už ale za nami, pozeráme sa dopredu. Myslím, že na Sparte bude aj tentoraz dobrá návšteva a výborná atmosféra pre oba tímy," dodal Siegl.

Menšie zdravotné problémy trápili po nedeľňajšom súboji s Košicami kapitána "belasých" Igora Žofčáka. Ihrisko opustil na nosidlách už v 55. minúte, na štvrtkový duel by však mal byť pripravený nastúpiť rovnako ako aj obranca Erik Čikoš. Komplikovanejší je stav stopéra Nicolasa Gorosita. "Igor bol na röntgene, cestuje však s nami a čakáme už len vyjadrenie doktora. Gorositov zdravotný stav nevyzerá dobre, ale všetko nám ukáže predzápasový tréning. Uvidíme, kto bude môcť hrať a kto nie. Myslím, že chlapci sú dostatočne motivovaní," ozrejmil Siegl. Do Prahy odcestoval už aj Róbert Vittek, ktorý sa len nedávno vrátil na Slovensko po operácii v USA a v Slovane mu už aj skončila zmluva. Jeho prípadný štart je ale otázny, hoci jeho meno figuruje na súpiske "belasých" pre EL.

Veľkou pomôckou pri šití taktiky bol pre Slovan víkendový duel 13. kola najvyššej českej súťaže. Sparta v priamom súboji o čelo tabuľky podľahla Viktorii Plzeň 0:2 a práve tento zápas ukázal "belasým" recept na víťazstvo. "Pozerali sme to a uvedomili sme si, že sa dá hrať so Spartou. Myslím si, že Plzeň hrala nebojácne. Snažila sa ich napádať, pomohol im rýchly gól a dobrou taktikou ju aj zdolali. Je už len na trénerovi, čo zvolí," uviedol obranca Ivan Niňaj, ktorého bude vo štvrtkovom dueli motivovať aj účasť v širšej nominácii reprezentačného trénera SR Jána Kozáka na kvalifikačný duel EURO 2016 v Macedónsku a následný prípravný proti Fínom.

Sparta s ambíciou postúpiť

Sparta má v porovnaní so Slovanom výrazne lepšie postavenie v tabuľke I-skupiny. Spoločne s SSC Neapol a Young Boys Bern, ktorí vo štvrtok v Taliansku nastúpia proti sebe rovnako o 21.05 h, má na konte šesť bodov a reálne živí nádej na postup do vyraďovacej fázy. V sobotňajšom ligovom šlágri proti Plzni však chýbal "rudým" väčší dôraz, na základe čoho im viazla aj rozohrávka. "Všetci sme chceli v Plzni zvíťaziť, vedeli sme, akú prestíž má tento duel pre fanúšikov. Teraz však musíme preladiť na Európsku ligu, keďže v skupine to máme dobre rozohrané. Proti Slovanu chceme doma uspieť a dúfam, že nás za víťazstvom poženú aj diváci. Chceme si ich udobriť dobrou hrou a výsledkom," naznačil na oficiálnom webe Sparty stredopoliar Lukáš Vácha. V jej zostave budú pre zranenie chýbať Michal Breznaník, Josef Hušbauer, Martin Nešpor a Patrik Schick.

Štvrtkové stretnutie je opäť zaradené do najvyššej kategórie rizikovosti. Predstavitelia českého majstra však veria, že odveta na Letnej sa zaobíde bez výtržností. "Klub robí všetko preto, aby si diváci užili futbal. Príprava - organizačná aj bezpečnostná - sa vzhľadom na udalosti v Bratislave nijako nezmenila. Na štadióne bude dostatočný počet usporiadateľov i bezpečnostných pracovníkov," povedal riaditeľ komunikácie AC Sparta Praha Ondřej Kasík. Klub predpokladá návštevu okolo 15.000 divákov, Slovan dostal k dispozícii 1000 vstupeniek.

Prestížny duel, ktorého výkop je na programe v Generali aréne o 21.05 h, povedie ruský rozhodca Aleksej Jeskov.

4. kolo I-skupiny EL 2014/2015, štvrtok 6. novembra, 21.05 SEČ:

Sparta Praha - Slovan Bratislava

/rozhoduje: Aleksej Jeskov (Rus.)/

ďalší zápas I-skupiny:

SSC Neapol - Young Boys Bern (21.05)

tabuľka:

1. Young Boys Bern 3 2 0 1 8:3 6
2. Sparta Praha 3 2 0 1 7:4 6
3. SSC Neapol 3 2 0 1 5:3 6
4. SLOVAN BRATISLAVA 3 0 0 3 0:10 0

ďalšie zápasy 5. kola:

štvrtok 27. novembra:

SLOVAN BRATISLAVA - Young Boys Bern (19.00)

Sparta Praha - SSC Neapol (19.00)