Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Slovan padol vo finále, podľa Valoviča si Košice víťazstvo zaslúžili

Slovanisti Tomáš Bagi (vľavo) a Nicolas Gorosito po finálovom zápase Slovenského pohára Slovnaft Cup Slovnaft Cup ŠK Slovan Bratislava - MFK Košice, 1. mája 2014 v Myjave. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zlé riešenie nádejných útočných kombinácií na jednej strane, resp. koncentrácia, bojovnosť a kolektívne poňatie na druhej, pomenoval ako rozhodujúce faktory aj tréner Jozef Valovič.

Bratislava 2. mája (TASR) - Futbalový tábor "belasých" po prvomájovej prehre vo finále 45. ročníka Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2013/2014 s MFK Košice (1:2) zahalil smútok. Rozčarovanie hráčov obhajcu bolo veľké, sklamane hodnotili rozhodujúce momenty, no unisono sa zhodli v jednom. Vyhralo mužstvo s kolektívnejším a bojovnejším prejavom, ktoré viac túžilo uspieť.

"Vraňare" získali v ére samostatnosti po roku 2009 druhý Slovenský pohár, hlavičkou v 74. minúte o tom rozhodol postavou nevysoký Martin Bukata. Slovan, ktorý bol pred duelom v pozícii favorita, tak do vitríny rekordnú siedmu trofej v pohárovej súťaži nepridal. "Samozrejme, zlomový bol druhý gól Košíc. Už sme nedokázali odpovedať, aj keď sme tam mali nejaké pološance. No už sme nemali morálnu silu na to, aby sme vyrovnali. Ťažko sa mi hodnotí. Ak nebudeme hrať kolektívne, ak si neprihráme do čistých vyložených šancí, tak bohužiaľ nemáme šancu uspieť. A toto sa deje zápas čo zápas," iba ťažko hľadal hodnotiace slová obranca pokoreného tímu Branislav Niňaj.

Autor úvodnej gólovej akcie Marko Milinkovič, inak bývalá opora MFK, podal rovnaký názor na vec: "Mrzí prvý polčas. Vyhrávali sme 1:0 a mali ďalšie dve čisté šance. Ale nehrali sme ako kolektív, nechcem nikoho uraziť. Ak by sme za stavu 1:0 pracovali kolektívne, mohli sme vyhrávať 3:0 a bolo by po zápase. Košice šťastne vyrovnali, v druhom polčase to strhli na svoju stranu. My sme potom už nakopávali loptu a už sa nám to nepodarilo. V zápase všetko hovorilo pre nás, dali sme rýchly gól, ale keďže sme nehrali kolektívne, boli sme za to potrestaní."

Fotogaléria: Finále Slovenského pohára


Aj Vittek bol sklamaný

Slovanista Róbert Vittek (vpravo) hlavičkuje cez Košičanov Peter Bašista (vľavo) a Peter Kavka vo finálovom zápase Slovenského pohára Slovnaft Cup Slovnaft Cup ŠK Slovan Bratislava - MFK Košice, 1. mája 2014 v Myjave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Aj na útočníkovi Slovana Róbertovi Vittekovi, ktorý dostal svojich do vedenia už v 6. minúte bolo sklamanie jasne viditeľné: "Človek musí rátať so všetkým, aj s prehrami. Život nekončí. Stále máme ligu rozohranú na obhajobu majstra. Sme ale sklamaní. Mali sme výborné brejky a súpera sme mali zaklincovať. My ak nebudeme hrať kolektívne, tak nevyhráme nikdy žiadny zápas. Takže dnes vyhralo kolektívnejšie mužstvo a mužstvo, ktoré viac túžilo."

Zlé riešenie nádejných útočných kombinácií na jednej strane, resp. koncentrácia, bojovnosť a kolektívne poňatie na druhej, pomenoval ako rozhodujúce faktory aj tréner Jozef Valovič. "Dali dva góly a vďaka koncentrovanému a bojovnému výkonu duel vyhrali. Zaslúžene. My sme dali prvý rýchly gól a malo nás to postaviť na nohy. Myslím, že pri lepšej finálnej činnosti hráčov pri troch - štyroch nájazdoch, čo sme mali, sme sa mohli dostať do vyššieho vedenia. A toto bol zlomový moment. Nedali sme ďalší gól, naopak dostali sme na 1:1. Zápas sa lámal v druhom polčase. Súper dal druhý gól a vyhral. Ďalší hráči, ktorí dostali šancu, podali bojovné výkony. Finále malo myslím dobrú úroveň."