Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Belasí sa dozvedia v piatok meno svojho súpera v baráži

Na snímke tréner Slovana František Straka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Belasím sa môžu na ceste do skupinovej fázy Ligy majstrov postaviť Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, BATE Borisov a Ludogorec Razgrad.

Bratislava 7. augusta (TASR) - V piatok 8. augusta sa vo švajčiarskom Nyone v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) bude žrebovať záverečná fáza kvalifikácie, tzv. play off, Ligy majstrov 2014/2015, resp. Európskej ligy UEFA. V prestížnej LM je stále v hre aj slovenský šampión Slovan Bratislava, ktorý v 3. predkole vyradil moldavského majstra Šerif Tiraspoľ (2:1 doma, 0:0 vonku). V EL majú ešte šancu dva kluby spod Tatier - Spartak Trnava a AS Trenčín.

"Belasí" v 2. predkole eliminovali waleský klub The New Saints (1:0 doma, 2:0 vonku) a po postupe cez Tiraspoľ si zabezpečili v roku 2014 ďalších osem zápasov v pohárovej Európe. Stále tak majú šancu napodobniť 1. FC Košice, Artmediu Petržalka a MŠK Žilina, ktoré zatiaľ ako jediné kluby zo Slovenska prenikli do lukratívnej skupinovej fázy tejto súťaže. Pri piatkovom žrebe môže 8-násobný majster SR dostať niekoho z kvinteta Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, BATE Borisov a Ludogorec Razgrad. Slovan sa v minulosti v kvalifikácii LM už stretol s APOEL-om aj Razgradom, vlani s bulharským šampiónom vypadol v 2. predkole 2:1 doma a 0:3 vonku. Pred tromi rokmi sa v 3. predkole LM stretol aj s APOEL-om Nikózia, po bezgólovej remíze v prvom zápase na Cypre prehral v odvete doma 0:2. Následne postúpil cez taliansky AS Rím (1:0 doma, 1:1 vonku) do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2011/2012, kde narazil i na terajšieho možného súpera Salzburg, rakúskemu tímu podľahol vonku 0:3 a na Pasienkoch 2:3.

Rozuzlenie príde vo štvrtok podvečer

To, či slovenskí zástupcovia postúpia do play off EL, bude definitívne známe vo štvrtok podvečer po odvetách 3. predkola. Lepšie vyhliadky na účasť v nyonskom osudí majú Trnavčania, ktorí pred týždňom vyhrali na ihrisku škótskeho St. Johnstone 2:1. Trenčín v Žiline remizoval s anglickým účastníkom Premier League Hull City 0:0.

Žreb play off LM je záležitosťou 20 klubov, desiatich v majstrovskej, resp. desiatich v nemajstrovskej (ligovej) vetve. Nasadenými v majstrovskej vetve by mali byť podľa klubových koeficientov Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, BATE Borisov a Ludogorec Razgrad, to však ešte musí oficiálne potvrdiť UEFA. Medzi nenasadenými je aj Legia Varšava so slovenským brankárom Dušanom Kuciakom a stredopoliarom Ondrejom Dudom, ktorá vyradila slávny Celtic Glasgow. Okrem Slovana sú nenasadenými aj slovinský NK Maribor, švédske Malmö FF, ktoré vyradilo Spartu Praha, a dánsky Aalborg.

Kapitán Neapolu Slovák Marek Hamšík
Foto: TASR/AP


Každý súper bude ťažký

Hoci stredopoliar Slovana Bratislava Richard Lásik nemohol v stredu zasiahnuť do odvety 3. predkola futbalovej Ligy majstrov proti Šerifu Tiraspoľ (0:0), zápas si nenechal ujsť aspoň v televízii. Jeho spoluhráči napokon vybojovali postup do play off prestížnej súťaže, no pre 21-ročného reprezentanta bolo sledovanie duelu z domu skúška nervov.

Na snímke vľavo Richard Lásik (Slovan) a vpravo Joaozinho (Tiraspoľ) v úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Šerif Tiraspoľ (Moldavsko) 29. júla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Bol som poriadne nervózny. Prial som chalanom, aby dali čím skôr gól, aby sa im hralo lepšie. Ale nevadí, 0:0 je vynikajúci výsledok. Chalani hrali vynikajúco. Je to paráda. Minimálne do decembra budeme účinkovať v európskom pohári," uviedol pre web zastupiteľskej spoločnosti CSM Agency Lásik, ktorý nenastúpil pre červenú kartu z prvého vzájomného stretnutia (2:1). V ďalšom zápase v Lige majstrov však už bude môcť hrať, keďže jednozápasový trest mu vypršal.

O súperovi "belasých" rozhodne žreb, ktorý sa uskutoční v piatok 8. augusta o 12.00 h v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Nenasadený Slovan môže dostať niekoho z kvinteta Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, BATE Borisov a Ludogorec Razgrad. "Jedno je isté: každý súper bude ťažký," dodal Lásik.

V hre budú už aj elitné veľkokluby

V nemajstrovskej vetve sa do hry dostanú už aj elitné európske veľkokluby Arsenal Londýn, FC Porto či SSC Neapol so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom, okrem nich sú medzi nasadenými aj Zenit Petrohrad (Tomáš Hubočan) a Bayer Leverkusen.

Prvé zápasy play off LM sú na programe 19. a 20. augusta, odvety potom o týždeň 26. a 27. augusta. Zdolaní v oboch vetvách play off postúpia do skupinovej fázy EL 2014/2015.

Pri žrebe play off EL sa v osudí bude nachádzať celkovo 62 klubov. Priamu účasť v tejto fázy malo 18 klubov - Apollon Limassol (Cyp.), Inter Miláno (Tal.), KSC Lokeren (Belg.), Lokomotiv Moskva (Rus.), Metalist Charkov (Ukr.), FC Midtjylland (Dán.), Borussia Mönchengladbach (Nem.), CD Nacional Funchal (Port.), PAOK Solún (Gr.), Rapid Viedeň (Rak.), FC Rostov (Rus.), AS Saint-Étienne (Fr.), Tottenham Hotspur (Ang.), Trabzonspor AS (Tur.), Twente Enschede (Hol.), Villarreal CF (Šp.), FC Zürich (Švaj.), PEC Zwolle (Hol.), k nim sa pridá 29 postupujúcich z 3. predkola, plus 15 neúspešných z 3. predkola LM.

Kluby rozdelia pri žrebe do šiestich skupín - 5 desaťčlenných a jednu 12-člennú, v ktorých bude rovnaký počet nasadených, resp. nenasadených podľa klubových koeficientov UEFA. Platí pravidlo, že kluby z rovnakej krajiny proti sebe nesmú hrať. Prvé zápasy play off EL sa budú hrať 21. augusta, odvety o týždeň 28. augusta.

Slovan lanári Štefánika z Nijmegenu

Do kádra úradujúceho slovenského futbalového majstra Slovana Bratislava by mohla pribudnúť v blízkej budúcnosti ďalšia posila. Podľa informácií denníka Šport majú "belasí" záujem o príchod dvojnásobného slovenského reprezentanta Samuela Štefánika, ktorý momentálne pôsobí v holandskom klube NEC Nijmegen.

Nijmegen v minulej sezóne vypadol z najvyššej súťaže a vedenie klubu sa rozhodlo prejsť na úspornejší režim. Práve to by mohol byť dôvod, prečo by bol NEC ochotný vzdať sa 22-ročného stredopoliara. "Prepáčte, zatiaľ to nebudem komentovať," vyjadril sa k možnému príchodu Štefánika pre štvrtkové vydanie denníka Šport viceprezident a generálny riaditeľ Slovana Petr Kašpar.

Štefánik zamieril do Holandska vlani v septembri z Trenčína, s Nijmegenom podpísal štvorročnú zmluvu.

Perniš: "Máme na to"

Bratislavský Slovan sa môže stať štvrtým slovenským mužstvom, ktoré si zahrá skupinovú fázu futbalovej Ligy majstrov. Zverenci trénera Františka Straku uspeli v dvojzápase s moldavským šampiónom Šerif Tiraspoľ a v piatok sa dozvedia meno súpera v baráži o hlavnú súťaž LM 2014/15. Ak by Slovan zvládol aj nadchádzajúce dva súboje a postúpil, napodobní trojicu MFK Košice, Artmedia Petržalka, MŠK Žilina. Košičania sa dostali do skupinovej fázy najprestížnejšej klubovej súťaže na starom kontinente v sezóne 1997/98, petržalský klub sa tam predstavil v ročníku 2005/06 a Žilinčania o päť rokov neskôr.

Kouč "belasých" František Straka priamo po zápase v Tiraspole nechcel polemizovať o prípadnom ďalšom súperovi. "Nechcem sa teraz baviť o tom, koho nám prisúdi piatkový žreb. My sme dnes uhrali postupový výsledok a splnili základný cieľ. Už máme istú účasť v skupine Európskej ligy, samozrejme, chceli by sme o stupienok vyššie a zahrať si v Lige majstrov. Či sa nám to podarí, sa ukáže v najbližších týždňoch," povedal bezprostredne po remíze 0:0 v Tiraspole český lodivod Slovana.

Bratislavčania sa v Moldavsku prezentovali vyspelým taktickým výkonom a domácich až na menšie výnimky nepustili do výraznejšej šance. Pomohol im k tomu aj moment v 56. minúte, keď sa po druhej žltej a následnej červenej karte porúčal z ihriska kolumbijský stredopoliar Šerifu Blanco. Slovan potom mohli mrzieť nevyužité šance, keď Soumah nastrelil brvno a Vittek v súboji jeden proti jednému stroskotal na brankárovi Degrovi, ale "belasým" napokon gól nechýbal. "Až v dnešnom stretnutí sa ukázalo, aké dôležité bolo víťazstvo 2:1 v Bratislave," dodal Straka, ktorý z individuálnych výkonov vyzdvihol hru kapitána Žofčáka.

"Igor predviedol jeden z najlepších výkonov za ten čas, čo som pri mužstve. Bol naším hnacím motorom, skutočným lídrom na ihrisku. Nadštandardne zahrali aj mladí chalani v obrane, nesmiem zabudnúť ani na brankára Perniša, ktorý nás podržal viacerými dôležitými zákrokmi," nešetril slovami chvály na adresu svojich zverencov tréner slovenského šampióna.

Na snímke brankár futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava Dušan Perniš.
Foto: TASR/Martin Baumann
Dušan Perniš označil postup cez Tiraspoľ ako ďalší krok k vytúženému cieľu. "Je super, že sme to dnes zvládli. Avšak je to len ďalší krok, už predtým sa povedalo, že cieľ Slovana je postúpiť do skupinovej fázy Ligy majstrov a ten cieľ zostáva," naznačil ďalšie ambície Slovana jeho brankár. Perniš pôsobil v bránke istým dojmom, šťastie mal pri strele bulharského legionára Isu, ktorá opečiatkovala hornú konštrukcie jeho brány. "Prvých dvadsať minút sme nehrali dobre. Potom sme ustáli aj tlak domácich, ktorý prišiel paradoxne po vylúčení ich hráča. Vtedy sme trochu nevedeli, čo máme hrať. Dôležité však bolo, že sme tieto dva momenty zvládli a napokon uhrali postupový výsledok. Už máme istú účasť v Európskej lige, ale ako som povedal, my chceme hrať Ligu majstrov. Som presvedčený, že máme na to," dodal Perniš.

Slovan bude pri piatkovom žrebe play off Ligy majstrov medzi nenasadenými tímami. Jeho možnými súpermi sú Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, Bate Borisov a Ludogorec Razgrad. Na Ludogorec nemajú "belasí" dobré spomienky, vlani s bulharským šampiónom vypadli v 2. predkole LM po výsledkoch 2:1 a 0:3. Pred tromi rokmi sa Slovan v 3. predkole LM stretol aj s APOEL-om Nikózia, po bezgólovej remíze v prvom zápase na Cypre prehral v odvete doma 0:2. Následne postúpil cez taliansky AS Rím (1:0 doma, 1:1 vonku) do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2011/12, kde narazil i na terajšieho možného súpera Salzburg. Rakúskemu tímu podľahol vonku 0:3 a na Pasienkoch 2:3.

nasadenie klubov pri žrebe play off LM 2014/2015:

majstrovská vetva (10):

nasadení (5): Red Bull Salzburg (Rak.), Steaua Bukurešť (Rum.), APOEL Nikózia (Cyp.), BATE Borisov (Biel.), Ludogorec Razgrad (Bul.)

nenasadení (5): NK Maribor (Slov.), Legia Varšava (Poľ.), SLOVAN BRATISLAVA (SR), Malmö FF (Švéd.), Aalborg BK (Dán.)



nemajstrovská vetva (10):

nasadení (5): Arsenal Londýn (Ang.), FC Porto (Port.), Zenit Petrohrad (Rus.), Bayer Leverkusen (Nem.), SSC Neapol (Tal.)

nenasadení (5): Athletic Bilbao (Šp.), OSC Lille (Fr.), FK Kodaň (Dán.), Standard Liége (Belg.), Besiktas Istanbul (Tur.)



kalendár žrebov LM 2014/2015:

8. augusta: žreb play off (Nyon)

28. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)

15. decembra: žreb osemfinále (Nyon)

20. marca 2015: žreb štvrťfinále (Nyon)

24. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár LM 2014/2015:

29.-30. júla: 1. zápasy 3. predkola

5.-6. augusta: odvety 3. predkola

19.-20. augusta: 1. zápasy play off

26.-27. augusta: odvety play off

16.-17. septembra: 1. kolo skupinovej fázy

30. septembra.-1. októbra: 2. kolo skupinovej fázy

21.-22. októbra: 3. kolo skupinovej fázy

4.-5. novembra: 4. kolo skupinovej fázy

25.-26. novembra: 5. kolo skupinovej fázy

9.-10. decembra 6. kolo skupinovej fázy

17.-18. a 24.-25. februára 2015: 1. zápasy osemfinále

10.-11. a 17.-18. marca: odvety osemfinále

14.-15. apríla: 1. zápasy štvrťfinále

21.-22. apríla: odvety štvrťfinále

5.-6. mája: 1. zápasy semifinále

12.-13. mája: odvety semifinále

6. júna: finále (Berlín, Olympijský štadión)



menoslov klubov pri žrebe play off EL 2014/2015:

priama účasť (18): Apollon Limassol (Cyp.), Inter Miláno (Tal.), KSC Lokeren (Belg.), Lokomotiv Moskva (Rus.), Metalist Charkov (Ukr.), FC Midtjylland (Dán.), Borussia Mönchengladbach (Nem.), CD Nacional Funchal (Port.), PAOK Solún (Gr.), Rapid Viedeň (Rak.), FC Rostov (Rus.), AS Saint-Étienne (Fr.), Tottenham Hotspur (Ang.), Trabzonspor AS (Tur.), Twente Enschede (Hol.), Villarreal CF (Šp.), FC Zürich (Švaj.), PEC Zwolle (Hol.)

15 neúspešných tímov z 3. predkola LM 2014/2015 - Maccabi Tel Aviv (Izr.), Grasshoppers Zürich (Švaj.), Panathinaikos Atény (Gr.), VSC Debrecín (Maď.), AEL Limassol (Cyp.), HJK Helsinki (Fín.), Sparta Praha (ČR), Šeriff Tiraspoľ (Mold.), Feyenoord Rotterdam (Hol.), FK Aktobe (Kazach.), Dnipr Dnepropetrovsk (Ukr.), FC Karabach (Azer.), Celtic Glasgow (Škót.), Dinamo Záhreb (Chorv.), Partizan Belehrad (Srb.) plus 29 úspešných tímov z 3. predkola EL UEFA 2014/2015



kalendár žrebov EL 2014/2015:

8. augusta: žreb play off (Nyon)

29. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)

15. decembra: žreb šestnásťfinále a osemfinále (Nyon)

20. marca 2015: žreb štvrťfinále

10. apríl: žreb semifinále a finále

zápasový kalendár EL 2014/2015:

17. júla: 1. zápasy 2. predkola

24. júla: odvety 2. predkola

31. júla: 1. zápasy 3. predkola

7. augusta: odvety 3. predkola

21. augusta: 1. zápasy play off

28. augusta: odvety play off

18. septembra: 1. kolo skupinovej fázy

2. októbra: 2. skupinovej fázy

23. októbra: 3. kolo skupinovej fázy

6. novembra: 4. kolo skupinovej fázy

27. novembra: 5. kolo skupinovej fázy

11. decembra: 6. kolo skupinovej fázy

19. februára 2015: 1. zápase šestnásťfinále

26. februára: odvety šestnásťfinále

12. marca: 1. zápasy osemfinále

19. marca: odvety osemfinále

16. apríla: 1. zápasy štvrťfinále

23. apríla: odvety štvrťfinále

7. mája: 1. zápasy semifinále

14. mája: odvety semifinále

27. mája: finále (Varšava)