Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Futbalisti Slovana sú v baráži Ligy majstrov

Slovan Bratislava Foto: TASR/Pavel Neubauer

Belasí už majú istú účasť v skupinovej fáze pohára UEFA.

Tiraspoľ 6. augusta (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava postúpili do play off Ligy majstrov 2014/2015 a jesennú časť si tak vyplnili pôsobením na medzinárodnom fronte. V odvete 3. predkola prestížnej súťaže remizovali na pôde moldavského FC Šerif Tiraspoľ 0:0 a keďže doma vyhrali 2:1, v súťaži pokračujú ďalej. Na Šerif čaká play off Európskej ligy.

Slovan nepustil súpera do úvodného tlaku a od začiatku kontroloval náskok z úvodného stretnutia. Šerif sa dostal do väčšej šance až v závere prvého polčasu. Viac striel však mali hostia. O osude duelu rozhodla 56. minúta, keď domáci stredopoliar Blanco videl druhú žltú a následne červenú kartu a pripravil svoj tím o možnosť vytvoriť si súvislejší tlak. "Belasí" si pri početnej výhode už priaznivý výsledok ustrážili a po bezgólovej remíze sa tešili z postupu.

Zverenci Františka Straku si tak zahrajú v play off Ligy majstrov a aj v prípade, že v ňom neuspejú, majú istú účasť v základnej skupine Európskej ligy UEFA. O ich súperovi rozhodne žreb, ktorý sa uskutoční v piatok 8. augusta o 12.00 h vo švajčiarskom Nyone.



Šerif Tiraspoľ - Slovan Bratislava 0:0



ŽK: Blanco - Grendel, Vittek, ČK: 56. Blanco (po druhej žltej). Rozhodovali: Vad - Tóth, Kispal (všetci Maď.)

/prvý zápas 1:2, postúpil Slovan/

Tiraspoľ: Degra - Balima, Metoua, Muresan, Joaozinho - Blanco - Isa, Ginsari (46. Luvannor), Cadu, Ricardinho (59. Olimpio) - Benson (61. Potiguar)

Slovan: Perniš - Čikoš, Hudák, Niňaj, Jablonský - Kolčák (85. Halenár), Grendel - Žofčák, Fořt (59. Vittek), Milinkovič - Soumah (90.+2 Jakúbek)


Priebeh zápasu

Očakávaný tlak domácich futbalistov v úvode zápasu neprišiel. Šerif bol vpredu bezzubý a na pozornú obranu Slovana to skúšal hlavne dlhými nakopávanými loptami, ktoré neznamenali nebezpečenstvo. V prvej štvrťhodine si vypracoval iba jeden rohový kop. Prvú strelu zaznamenal už po 30 sekundách hry Jablonský, no jeho propagačný pokus išiel mimo bránky. "Belasí" sa postarali aj o prvý väčší vzruch na štadióne. V 12. minúte rozohrali šikovnú štandardku, po Fořtovom sklepnutí a dorážke skončila lopta v sieti, gól však neplatil pre ofsajd českého útočníka. Domáci sa dostali k prvej strele až v 20. minúte, ale Ricardinho mieril nepresne. Na druhej strane ho napodobnil Milinkovič. Vyrovnaný duel nemal príliš vysoké tempo, "belasí" sa opierali o dobre organizovanú obranu, proti ktorej nevedel súper nič prekvapujúce vymyslieť. Takmer sa mu to poradilo až v 28. minúte, keď Cadu uvoľnil kolmicou za stopérov Bensona, ale Perniš črtajúcu sa šancu zneškodnil dobrým vybehnutím. V 34. minúte Slovan zatlačil a Grendel poslal prvú strelu na bránku, gólman domácich Degra si s ňou bez problémov poradil. Najväčšiu gólovú príležitosť si vypracovali v 40. minúte domáci. Po narážačke sa ocitol Ricardinho sám v šestnástke, no Perniš jeho tvrdú strelu z uhla vyrazil. V 45. minúte vypálil z diaľky Milinkovič, Degra iba vyrazil a Fořtovi lopta na doŕažku nesadla.

2. polčas
Po zmene strán sa obraz hry nezmenil. Šerif sa snažil tvoriť, ale príliš mu to nešlo. Slovan plnil defenzívnu taktiku a niekoľkokrát vyrazil aj do protiútokov. Rozhodujúci moment zápasu prišiel v 56. minúte. Blanco fauloval prenikajúceho Grendela, rozhodca bez váhania odpískal faul a kolumbijskému stredopoliarovi ukázal druhú žltú a následne červenú kartu. Slovan potom viac vyrážal dopredu, no musel si dávať pozor aj na zadné vrátka. V 62. minúte vypálil asi z diaľky Isa a jeho pokus opečiatkoval brvno Pernišovej bránky. Odpoveď hostí prišla už o dve minúty. Soumah zakombinoval s Jablonským, ten mu vrátil loptu späť do šestnástky, no útočník "belasých" v tutovke napálil taktiež len brvno. Šerif sa však nevzdával ani v početnej nevýhode a v ďalších minútach niekoľkokrát nebezpečne pohrozil. V 71. minúte mohol rozhodnúť striedajúci Vittek, ktorému načasoval prihrávku Soumah, no kanonier Slovana brankára neprekonal. Šerif sa snažil streliť postupový gól, no svoje pološance nedokázal dotiahnuť do úspešného konca. "Belasí" si už priaznivý výsledok ustrážili a tešili sa z postupu.

Hlasy po zápase:

František Straka, tréner Slovana: "V prvom rade musím povedať, že som veľmi rád, že sme uhrali postupový výsledok. Myslím, že sme podali veľmi dobrý taktický výkon. Eliminovali sme najväčšiu zbraň súpera - kolmice zo stredu ihriska. Mali sme rozhodnúť o osude stretnutia už oveľa skôr. Šerif potom pohrozil brvnom, mal aj ďalšie šance. My sme však hrali počas celého zápasu disciplinovane a napokon sme postúpili. Výborný výkon podal kapitán tímu Žofčák, ktorý bol tým správnym lídrom. Skvele hrala naša obrana a aj brankár Perniš."

Dušan Perniš, brankár Slovana: "Dôležité bolo, že sme ustáli tlak domácich, ktorý prišiel po vylúčení ich hráča. Postúpili sme, čo je skvelé, ale naším hlavným cieľom zostáva postup do skupinovej fázy Ligy majstrov. Urobíme všetko pre to, aby sme si tam zahrali."

Róbert Vittek, útočník Slovana: "Postup nás veľmi teší, toto sme chceli. Som rád, že som mohol pomôcť mužstvu k úspešnému výsledku. Nepremenená šanca ma mrzela, našťastie nám v konečnom zúčtovaní gól nechýbal. Teraz sa popasujeme o hlavnú súťaž Ligy majstrov."

Igor Žofčák, kapitán Slovana: "Sú to fantastické pocity, celý rok sme na to dreli, že si zahráme Európsku ligu, alebo sa pobijeme o Ligu majstrov. EL už máme istú, čiže na európskej scéne budeme pôsobiť aj naďalej, takže sme veľmi radi."

Veačeslav Rusnac: "Sme sklamaní, že nejdeme ďalej a že sme nepotešili našich fanúšikov. V desiatich sme hrali lepšie ako v plnej zostave v prvom polčase. Urobili sme veľmi veľa individuálnych chýb, našu hru samozrejme poznačilo vylúčenie. Nedarilo sa nám v útoku, nedokázali sme streliť gól. Chlapci sa snažili, ale nevyšlo to."

Ďalej ide aj Zenit a Malmö

Na snímke vľavo švédsky útočník Malmö Markus Rosenberg, vpravo český stredopoliar Sparty Marek Matějovský v odvete 3. predkola futbalovej Ligy majstrov Malmö FF - Sparta Praha na štadióne Swedbank v Malmö 6. augusta 2014.
Foto: TASR/AP


Futbalisti Zenitu Petrohrad postúpili do play off o skupinovú fázu Ligy majstrov. V stredajšej odvete 3. predkola zdolali doma AEL Limassol hladko 3:0. O triumfe a zároveň postupe ruského tímu rozhodli záverečné minúty duelu, keď sa do streleckej listiny zapísali Danny a Alex Keržakov. V drese Zenitu sa nepredstavil slovenský reprezentant Tomáš Hubočan.

Ďalej ide aj švédsky tím Malmö FF, ktorý zvíťazil nad Spartou Praha na vlastnom ihrisku 2:0. O oba presné zásahy sa postaral útočník Markus Rosenberg. Českému zástupcovi tak na postup nestačil ani triumf v prvom vzájomnom dueli 4:2. Do zápasu zasiahol aj slovenský stredopoliar Michal Breznaník (Sparta Praha), ktorý vybehol na ihrisko v 85. minúte.

Postup si zabezpečili i Besiktas Istanbul, Steaua Bukurešť či FC Kodaň.


Žreb dvojíc play off je na programe v piatok o 12.00 h v Nyone, zápasy play off sa budú hrať 19./20. a 26./27. augusta. Skupinová fáza LM štartuje 16. septembra.

Odvety 3. predkola LM 2014/2015:

Zenit Petrohrad - AEL Limassol 3:0 (0:0)



Góly: 55. Rondon, 88. Danny, 90.+2 Keržakov (z 11 m), ČK: 26. Danielzinho (Limassol)

APOEL Nikózia - HJK Helsinki 2:0 (2:0)



Góly: 18. Sheridan, 43. De Vincenti (z 11 m)

/prvý zápas 2:2, postúpil APOEL/

Malmö FF - Sparta Praha 2:0 (1:0)



Góly: 35. a 55. Rosenberg, ČK: 90.+7 Vácha (Sparta)

/prvý zápas 2:4, postúpilo Malmö/

(za hostí M. Breznaník od 85. minúty)

Besiktas Istanbul - Feyenoord Rotterdam 3:1 (1:0)



Góly: 28., 80. a 86. Ba - 74. Manu

/prvý zápas 2:1, postúpil Besiktas/



Steaua Bukurešť - FK Aktobe 2:1 (2:0)



Góly: 3. Chipciu, 39. Stanciu - 85. Kapadze, ČK: 57. Logvinenko (Aktobe)

/prvý zápas 2:2, postúpila Bukurešť/



FC Kodaň - Dnepr Dnepropetrovsk 2:0 (1:0)



Góly: 36. Cornelius, 53. Kadrii

/prvý zápas 0:0, postúpil FC Kodaň/