Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Slovan berie proti New Saints jedine výhru

Na snímke vpravo tréner ŠK Slovan Bratislava František Straka a vľavo obranca Erik Čikoš. Foto: TASR/Michal Svítok

O tohtoročnom súperovi FC New Saints nemajú veľa informácií, zo strany waleského majstra však očakávajú rýchly a silový futbal.

Bratislava 14. júla (TASR) - S cieľom zvíťaziť a neinkasovať nastúpia v utorok futbalisti Slovana Bratislava na úvodné stretnutie 2. predkola Ligy majstrov 2014/2015 proti FC New Saints. O štýle hry waleského šampióna síce nemajú veľa informácií, výhodou by im však pri stopercentnom nasadení malo byť domáce prostredie v úvodnej konfrontácii.

"Belasí" sa pred utorňajším duelom naladili víťazne, keď si v 1. kole nového ročníka Fortuna ligy poradili pred svojimi fanúšikmi s nováčikom z Podbrezovej 2:1. Za zraneného kanoniera Róberta Vitteka zaskočil Marko Milinkovič a dvomi gólmi rozhodol o triumfe svojho tímu. Po piatkovom zápase sa už oči hráčov a realizačného tímu upreli na waleského súpera. "Plne sa koncentrujeme na súboj s FC New Saints a nebudeme rozoberať hypotetické situácie, ak postúpime. Cieľom musí byť vždy ísť čo najvyššie," uviedol na oficiálnom webe tréner František Straka.

Ten už v príprave nemohol počítať so zraneným Vittekom, zdravotné problémy s pätou má aj stopér Nicolas Gorosito. V piatok navyše na súpiske nefigurovali ani Tomáš Bagi, Lukáš Gašparovič a Martin Vrablec. Aj napriek absencii kľúčových opôr a ďalších hráčov má Slovan v Európe len tie najvyššie ciele. "Chceme uspieť v európskych súťažiach. To je pre nás momentálne najväčšia výzva a pobijeme sa o to, aby sme ju dokázali naplniť," dodal Straka.

Na pondelňajšom stretnutí s médiami Straka zdôraznil, že Slovan sa musí sústrediť najmä na seba. "Dostali sme tri dvd z ich zápasov, ale aká bude realita, to ukáže až samotné stretnutie. Až to ukáže ich silu. Myslím si, že nebudú hrať futbal kopni a bež, ale budú tiež vedieť kombinovať. Je to mužstvo, ktoré vyhralo waleskú ligu o 16 bodov. Ale základ úspechu je, aby sme sa sústredili na nás. Máme viac-menej popis všetkých ich hráčov, naši si ich budú môcť na papieri 'ošahať'. Ale toto bude úplne niečo iné. Základ číslo jedna je hrať vzadu na nulu a byť efektívni v útoku. Dúfam, že budeme hladní po úspechu a zvládneme to."

Ďalej ako vlani

Vlani sa "belasí" rozlúčili s LM už v 2. predkole. Najskôr na domácom trávniku síce zdolali napriek oslabeniu bulharský Ludogorec Razgrad 2:1, no na pôde súpera inkasovali trikrát a cesta pohárovou Európou sa pre nich skončila. O tohtoročnom súperovi FC New Saints nemajú veľa informácií, zo strany waleského majstra však očakávajú rýchly a silový futbal. "Hráme doma a chceme si urobiť dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou. Hlavne, aby sme neinkasovali a aby sme vyhrali. To je cieľ. Musíme ísť stále naplno, víťazne naladení a pripravení," uviedol obranca Dávid Hudák.

Ďalší obranca Slovana Erik Čikoš verí, že si cestu na neobľúbené Pasienky nájde tentoraz viac divákov ako na víťazné súboje o Superpohár, resp. prvé ligové kolo. "Podľa mňa oni budú chcieť hrať futbal a to by nám mohlo vyhovovať. V prvom rade sa musíme sústrediť sami na seba a našu taktiku. Ak odovzdáme maximum, tak to pôjde. Motivácia z našej strany je obrovská, v podstate celý rok sa čaká na tú Ligu majstrov a zajtra je to tu, takže verím, že taký malý tlak na nás nám všetkým pomôže podať maximálny výkon a potešiť fanúšikov. Ja poviem za seba aj za tím, že sa lepšie hrá pred 5000 divákmi a vtedy aj náš výkon ide samozrejme hore. Vieme, že ľudia sú alergickí na Pasienky, ale kedy, ak nie teraz. Je to o dvoch zápasoch, či postúpime ďalej a budeme pol roka hrať proti dobrým európskym mančaftom. Takže aj motivácia divákov by mala byť veľká, aby nás prišli povzbudiť."

Výkop prvého zápasu 2. predkola LM medzi Slovanom a FC New Saints je o 18.45 h na bratislavských Pasienkoch, na odvetu oba tímy nastúpia o sedem dní neskôr vo Walese.

Športový riaditeľ Walesanov Craig Harrison uviedol, že Slovan je favorit, ale "svätí" nepredajú kožu lacno: "Slovan je klub s veľkou tradíciou, veď vyhral PVP. Bude favoritom. My sa ale chceme pobiť o dobrý výsledok do odvety. Chceme streliť nejaký ten gól. Najväčším problémom bude pre nás zrejme veľké teplo."