Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

ŠK Slovan a Trnava spoznali súperov v play off LM a EL

Na snímke pohľad na elektronickú tabuľu s vyžrebovanými dvojicami zápasov play off Ligy majstrov 2014 - 2015 v sídle UEFA v Nyone Foto: TASR/AP

O postup do hlavnej fázi Ligy Majstrov si slovenský majster zmeria sily s bieloruským BATE Borisov, Spartak nastúpi proti FC Zürich.

Nyon 8. augusta (TASR) - Futbalisti rekordného osemnásobného slovenského majstra Slovana Bratislava sa play off Ligy majstrov 2014/2015 stretnú s bieloruským BATE Borisov. Rozhodol o tom piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Prvé súboje play off sú na programe 19.-20. augusta, odvety potom 26.-27. augusta. Prvý zápas by Slovan mal odohrať na domácom štadióne.

Úradujúci šampión SR v 3. predkole vyradil moldavského majstra Šerif Tiraspoľ (2:1 doma, 0:0 vonku). Už v 2. predkole eliminoval waleský klub The New Saints (1:0 doma, 2:0 vonku) a po postupe cez Tiraspoľ si zabezpečili v roku 2014 ďalších osem zápasov v pohárovej Európe. Stále ale má šancu napodobniť 1. FC Košice, Artmediu Petržalka a MŠK Žilina, ktoré zatiaľ ako jediné kluby zo Slovenska prenikli do lukratívnej skupinovej fázy tejto súťaže.

Pri piatkovom žrebe mohli "belasí" pôvodne dostať niekoho z kvinteta nasadených Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, BATE Borisov a Ludogorec Razgrad. Po vyradení Legie Varšava z play off LM pre neoprávnený štart hráča v odvetnom zápase 3. predkola proti Celticu Glasgow však z tohto zoznamu vypadol bulharský majster Ludogorec a pribudol práve škótsky šampión Celtic.

Slovan sa v minulosti v kvalifikácii LM už stretol s APOEL-om aj Razgradom, vlani s bulharským šampiónom vypadol v 2. predkole 2:1 doma a 0:3 vonku a v pohárovej Európe skončil. Pred tromi rokmi v 3. predkole LM narazil na APOEL, po bezgólovej remíze v prvom zápase na Cypre prehral v odvete doma 0:2. Následne postúpil cez taliansky AS Rím (1:0 doma, 1:1 vonku) do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2011/2012, kde narazil i na jeho možného súpera Salzburg, rakúskemu tímu podľahol vonku 0:3 a na Pasienkoch 2:3.

Borisov je desaťnásobným majstrom Bieloruska, titul získal už osemkrát v sérii nepretržite od roku 2006. V tohtosezónnej edícii LM vyradil v 2. predkole albánsky klub Skenderbeu Korce vďaka strelenému gólu na ihrisku súpera po výsledkoch 0:0 doma a 1:1 vonku. V 3. predkole BATE najskôr prehral v Maďarsku s Debrecínom 0:1, doma zdolal súpera 3:1, keď sa o postupový gól postaral vo štvrtej minúte nadstaveného času Sergej Krivec.

Slovan už postupom do play off LM získal od UEFA finančnú prémiu 2,1 milióna eur. Ak postúpi do vytúženej skupiny LM, má garantovaný bonus 8,6 milióna eur. Za každú prípadnú výhru v skupine ďalší milión, za remízu polovicu. Žreb skupinovej fázy LM 2014/2015 sa bude konať 28. augusta v Monaku.

Ak Slovan v play off LM neuspeje, automaticky sa presunie spolu s ďalšími neúspešnými klubmi v tejto fáze kvalifikácie do skupiny EL 2014/2015, za ktorú má istú prémiu 1,3 milióna eur. V nej by ho čakalo šesť duelov, tri doma a tri vonku so súpermi, mená ktorých spozná na žrebe 29. augusta tiež v Monaku. Za každú výhru v skupine EL dostane 200.000 eur, za remízu polovicu.

Žreb play off LM bol záležitosťou 20 klubov, desiatich v majstrovskej, resp. desiatich v nemajstrovskej (ligovej) vetve. Po päť z nich bolo v každej vetve nasadených podľa klubových koeficientov, Slovan bol nenasadený.

SSC Neapol so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom narazí v nemajstrovskej vetve na španielsky Athletic Bilbao, Zenit Petrohrad s obrancom Tomášom Hubačanom na belgický Standard Liége.

"Dostali sme najsilnejšieho súpera z piatich možných, Athletic je z nich najlepší, o tom niet pochýb. Hrajú výborný futbal a pred 50-tisíc divákmi na ich štadióne to nemá nik ľahké. Ale myslím si, že Neapol je s tým pripravený sa vyrovnať, a že dosiahneme cieľ, ktorým je postup do skupinovej fázy," reagoval na žreb španielsky kouč Talianov Rafael Benitez.

Žreb play off Ligy majstrov 2014/2015:

majstrovská vetva:

NK Maribor (Slov.) - Celtic Glasgow (Škót.)
Red Bull Salzburg (Rak.) - Malmö FF (Švéd.)
Aalborg BK (Dán.) - APOEL Nikózia (Cyp.)
Steaua Bukurešť (Rum.) - Ludogorec Razgrad (Bul.)
SLOVAN BRATISLAVA (SR) - BATE Borisov (Biel.)

nemajstrovská vetva:

Besiktas Istanbul (Tur.) - Arsenal Londýn (Ang.)
Standard Liége (Belg.) - Zenit Petrohrad (Rus.)
FC Kodaň (Dán.) - Bayer Leverkusen (Nem.)
OSC Lille (Fr.) - FC Porto (Port.)
SSC Neapol (Tal.) - Athletic Bilbao (Šp.)


Reakcie z tábora slovenského futbalového majstra Slovana Bratislava na meno súpera v play off Ligy majstrov 2014/2015, ktorým je bieloruský BATE Borisov:

Petr Kašpar, generálny riaditeľ Slovana Bratislava: "Ja som tohto súpera aj predpovedal. Samozrejme, je to protivník, ktorý každý rok hráva nejakú tu skupinu v európskych pohároch. BATE bude favoritom. Verím, že my však urobíme maximum preto, aby sme prešli v LM cez ďalšiu prekážku. Je to pre nás skutočne obrovská príležitosť. Prvý zápas hráme doma. Ja som zástancom toho, že proti takýmto silným súperom môžeme aj začínať. Vždy je to o tom nedostať doma gól, hoci s Tiraspoľom sme ho dostali. Napriek tomu sme postúpili."

Erik Grendel, stredopoliar Slovana Bratislava: "Osobne som so žrebom spokojný, mohlo to skončiť oveľa horšie. Nemám veľké skúsenosti s bieloruským futbalom, hoci BATE môže byť favorit, ja vidím šance vyrovnané 50 na 50. Otázky o výhode alebo nevýhode domáceho prostredia v prvom zápase dostávame vždy, nemyslím, že na tom až tak záleží, pretože vždy musíme odohrať dva zápasy."

František Straka, tréner Slovana Bratislava: "Je to BATE Borisov. Podľa môjho názoru všetky tímy, ktoré sú v osudí pri žrebe LM v play off majú obrovskú kvalitu. Je úplne úžasné hrať vôbec proti BATE v tejto fáze. Poznám ich, sú nesmierne nebezpeční, majú veľkú kvalitu. Je to pre nás obrovská výzva. Budem opäť apelovať na jednu vec, my nemáme čo stratiť, iba získať. Stopercentne sa pobijeme o našu šancu."

Pavel Fořt, útočník Slovana Bratislava (zdroj: skslovan.com): "Na jednej strane som určite rád, že nám bol prisúdený práve tento súper. BATE Borisov nemá momentálne práve najlepšiu formu a z tohto pohľadu je prijateľným oponentom. Ja by som ale povedal, že ide o jedného z ťažších súperov, ktorých sme mohli dostať. Videl som totiž ich hru a viem, že nás nečaká nič ľahké. Máme možnosť zahrať si proti naozaj svetovým klubom a to je lákadlo pre každého futbalisti i fanúšika. Verím, že nás ľudia prídu podporiť. Proti TNS ich prišlo okolo päťtisíc, proti Šerifu o niekoľko tisíc viac. Verím, že teraz sa to opäť úmerne zväčší a najlepšie by bolo, ak by bolo vypredané. My, starší, vieme, čo je to hrať pred pätnástimi tisícmi alebo dokonca viac divákmi. Je to úplne neuveriteľné a človeka to ženie vpred. Pre mladých by to bola ešte motivácia navyše. Ja naozaj dúfam, že ľudia si cestu na štadión nájdu a bude to stáť za to."

Aleksandr Jermakovič, tréner BATE Borisov (zdroj: www.fcbate.by): "Na výsledok žrebu sme reagovali pokojne, v tejto fáze sme už nemohli dostať ľahkého súpera. Slovan je na európskej scéne skúsené mužstvo, udáva tón vo svojej ligovej súťaži a v najbližšom čase budeme podrobne študovať jeho štýl hry. Získavať informácie nebude problém, niekto z mojich kolegov určite navštívi jeden z najbližších zápasov súpera. Hoci to nebude ľahké, som si istý, že na dvojzápas budeme dobre pripravení."



Trnava proti FC Zürich s Senici


Futbalisti slovenského klubu Spartak Trnava sa play off Európskej ligy UEFA 2014/2015 stretnú so švajčiarskym FC Zürich. Rozhodol o tom piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Prvé súboje play off EL sú na programe 21. augusta, odvety potom 28. augusta.

Trnava by mala prvý súboj odohrať v domácom prostredí. Podľa informácie klubového webu by sa tento zápas mal hrať na štadióne v Senici. Odveta potom o týždeň vo Švajčiarsku na ihrisku aktuálneho víťaza tamojšieho pohára.

Hráči pred zápasom 3. predkola Európskej ligy UEFA 2014/2015 medzi FC Spartak Trnava a FC St. Johnstone v Zlatých Moravciach vo štvrtok 7. augusta 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Trnavčania opäť poriadne zamútili vodu v pohárovej Európe, v tejto sezóne prenikli z 1. predkola EL už do play off, v ktorom sa pobijú o postup do vytúženej skupinovej fázy. Zverenci trénera Juraja Jarábka vyradili na tejto ceste maltský Hibernians, gruzínske Zestafoni a aj škótsky St. Johnstone a v piatok sa dozvedeli po žrebe v Nyone meno poslednej prekážky v snahe zahrať si v pohárovej Európe minimálne do decembra. Trnava vyrovnala svoje pohárové maximum zo sezóny 2011/2012, keď ju až v play off zastavil Lokomotiv Moskva.

Zverenci trénera Juraja Jarábka remizovali vo štvrtkovej odvete 3. predkola EL so škótskym St. Johnstone 1:1 a postúpili do play off, keďže v prvom súboji pred týždňom v Škótsku vyhrali 2:1. Jarábkovci na vypredanom štadióne v Zlatých Moravciach prehrávali po prvom polčase 0:1, keď v 41. minúte skóroval hosťujúci Steve May. V druhom polčase vyrovnal v 83. minúte Martin Mikovič a potvrdil postup Trnavy do ďalšej fázy.

Trnava sa mohla stretnúť s jedným z kvinteta Maccabi Tel-Aviv FC (Izr.), FC Zürich (Švaj.), CD Nacional Funchal (Port.), anglickým Tottenhamom Hotspur a ukrajinským Dnipro Dnepropetrovskom. "Andelov" UEFA zaradila do 2. skupiny po bok nenasadených tímov Asteras Tripolis (Gr.), Dinamo Minsk (Biel.), AEL Limassol (Cyp.) a chorvátskeho Hajduku Split.

FC Zürich je dvanásťnásobným majstrom Švajčiarska a úradujúcim držiteľom domáceho pohára. V tejto sezóne iba štartuje svoju púť v pohárovej Európe, keďže bol priamo nasadený do play off.

Pri žrebe play off EL sa v osudí nachádzalo celkovo 62 klubov. Priamu účasť v tejto fázy malo 18 klubov - Apollon Limassol (Cyp.), Inter Miláno (Tal.), KSC Lokeren (Belg.), Lokomotiv Moskva (Rus.), Metalist Charkov (Ukr.), FC Midtjylland (Dán.), Borussia Mönchengladbach (Nem.), CD Nacional Funchal (Port.), PAOK Solún (Gr.), Rapid Viedeň (Rak.), FC Rostov (Rus.), AS Saint-Étienne (Fr.), Tottenham Hotspur (Ang.), Trabzonspor AS (Tur.), Twente Enschede (Hol.), Villarreal CF (Šp.), FC Zürich (Švaj.), PEC Zwolle (Hol.), k nim sa pridá 29 postupujúcich z 3. predkola, plus 15 neúspešných z 3. predkola LM.

Kluby UEFA rozdelila pri žrebe do šiestich skupín - 5 desaťčlenných a jednu 12-člennú, v ktorých bol rovnaký počet nasadených, resp. nenasadených podľa klubových koeficientov UEFA. Platilo pravidlo, že kluby z rovnakej krajiny proti sebe nesmú hrať.

Reakcie z tábora FC Spartak Trnava:

Juraj Jarábek, tréner Spartaka: "Nacestovali sme sa už tisíce kilometrov či do Gruzínska, či na Maltu. Teraz máme relatívne blízkeho súpera, je to len hodinka letu. Budeme hrať proti tímu zo Švajčiarska, čo je vyspelá futbalová krajina. Myslím si, že šance sú vyrovnané 50 na 50, hoci silu súpera rešpektujeme. Nádej nám dodáva aj fakt, že St. Johnostone, cez ktorý sme postúpili, vyradil v 2. predkole Luzern."

Martin Vyskočil, útočník Spartaka: "Myslím si, že je to prijateľný súper. Pre nás navyše aj vcelku atraktívny, pretože je to blízko. Švajčiarsko je futbalová krajina, bude to kvalitný dvojzápas. Tešíme sa naň a dúfame, že prekvapíme."

Ján Vlasko, stredopoliar Spartaka (zdroj: www.spartak.sk): "Keď sme ráno videli s chalanmi medzi možnými súpermi Zürich, veľmi sme sa tešili, že by to mohol byť najprijateľnejší súper. V kútiku duše som sa modlil, aby sme ich dostali. Najviac som sa obával ukrajinského súpera, majú silný káder a v krajine vládne nepríjemná situácia. Tottenham som tiež nechcel, ani Portugalcov, nakoľko po futbalovej stránke by sme asi veľké šance nemali, hoci konfrontácia s anglickým futbalom by bola veľkým zážitkom."

Ivan Schranz, stredopoliar Spartaka (zdroj: csm-agency.sk): "Pred žrebom sme pozerali so spoluhráčmi na možných súperov a povedali sme si, že mohli by sme dostať FC Zürich. Som veľmi rád, že sa stretneme práve so švajčiarskym tímom. Myslím si, že je to hrateľný tím. Tešíme sa na skvelú atmosféru na stánku na Záhorí. Naši priaznivci určite zaplnia päťtisícový štadión do posledného miesta a pomôžu nám k dosiahnutiu priaznivého výsledku."

Urs Meier, tréner FC Zürich: "Je to pre nás neznámy súper, o ktorom musíme intenzívne získavať informácie. Vieme iba to, že už dokázal prejsť cez tri predkolá, ale bližšie ho spoznáme až na základe podrobnejších informácií. Jednoznačným cieľom ale zostáva postup do skupinovej fázy Európskej ligy."


Žreb play off Európskej ligy 2014/2015:

FK Sarajevo (BaH) - Borussia Mönchengladbach (Nem.)
Apollon Limassol (Cyp.) - Lokomotiv Moskva (Rus.)
SPARTAK TRNAVA (SR) - FC Zürich (Švajč.)
FC Astana (Kaz.) - Villarreal CF (Šp.)
Asteras Tripolis (Gr.) - Maccabi Tel Aviv (Izr.)
Young Boys Bern (Švajč.) - DVSC Debrecín (Maď.)
AEL Limassol (Cyp.) - Tottenham Hotspur (Angl.)
PEC Zwolle (Hol.) - Sparta Praha (ČR)
Dnipro Dnepropetrovsk (Ukr.)- Hajduk Split (Chorv.)
Dinamo Minsk (Biel.) - Nacional Funchal (Portug.)
FK Karabach (Azer.) - Twente Enschede (Hol.)
Petrolul Ploješť (Rum.) - Dinamo Záhreb (Chorv.)
HJK Helsinki (Fín.)- Rapid Viedeň (Rak.)
Trabzonspor (Tur.) - FK Rostov (Rus.)
Zimbru Kišiňov (Mold.) - PAOK Solún (Gr.)
Hajduk Split (Chorv.) - FC Turín (Tal.)
Omonia Nikózia (Cyp.) - Dinamo Moskva (Rus.)
Aktobe (Kaz.) - Legia Varšava (Poľ.)
Olympique Lyon (Fr.) - Astra Giurgiu (Rum.)
Lokeren (Bel.) - Hull City (Ang.)
Neftči Baku (Azer.) - Partizan Belehrad (Srb.)
Ruch Chorzów (Poľ.) - Metalist Charkov (Ukr.)
Elfsborg (Švéd.) - Rio Ave (Portug.)
PSV Eindhoven (Hol.) - Šachťor Soligorsk (Biel.)
Karabükspor (Tur.) - AS St. Etienne (Fr.)
Stjarnan (Isl.) - Inter Miláno (Tal.)
Panathinaikos Atény (Gr.) - FC Midtjylland (Dán.)
Feyenoord Rotterdam (Hol.) - Zorja Luhansk (Ukr.)
Grasshoppers Zürich (Švajč.) - Club Bruggy (Bel.)
Real Sociedad San Sebastian (Šp.) - FK Krasnodar (Rus.)
NK Rijeka (Chorv.) - Šeriff Tiraspoľ (Mold.)


ÚLK preložila zápasy Trnavy pre povinnosti v EL, riešiť bude i Slovan
Únia ligových klubov (ÚLK), ako riadiaci orgán slovenskej najvyššej futbalovej súťaže, pristúpila k zmenám v rámci 7. a 8. kola Fortuna ligy 2014/2015.

"Príjemné starosti nám robia naši pohároví zástupcovia, keď ŠK Slovan Bratislava sa dostal do play off Ligy majstrov a FC Spartak Trnava do play off Európskej ligy," skonštatoval výkonný riaditeľ Únie ligových klubov Michal Mertinyák. "Aktuálne sme pristúpili k zmenám v 7. a 8. kole Fortuna ligy, v ktorých sme presunuli zápasy FC Spartak Trnava v Košiciach, resp. doma proti FK Senica na 24. augusta, resp. 31. augusta v oboch prípadoch s výkopom o 16.00 h. No tieto zmeny určite nebudú definitívne. S napätím sme sledovali žreb play off Ligy majstrov a po určení termínov oboch zápasov play off s Bate Borisov budeme intenzívne komunikovať so Slovanom, ale aj s jeho ligovými súpermi, tak aby mal náš pohárový zástupca optimálne podmienky na prípravu pred náročnými zápasmi v pohárovej Európe," doplnil Mertinyák.

Prezident ÚLK Ivan Kozák verí, že po týchto výsledkoch si nájde cestu na štadióny viac fanúšikov. "Výborné predstavenie všetkých našich mužstiev v Európe je tým najlepším argumentom pre divákov, aby už v tomto kole opäť vo väčšom množstve prišli na tribúny našich fortunaligových štadiónov a zopakovali fantastickú atmosféru zo Zlatých Moraviec, Pasienkov či Žiliny," uviedol v tlačovej správe Kozák. "Chceme aj týmto spôsobom pogratulovať všetkým našim pohárovým zástupcom, vrátane AS Trenčín, ktorý odohral kvalitné stretnutie na pôde anglického Hull City a len desať minút ho delilo od fantastického výsledku proti účastníkovi Premier League, ktorého finančné možnosti sú úplne niekde inde. Slovan Bratislava a Spartak Trnava dosiahli výborné výsledky a my sa minimálne v prípade Slovana môžeme tešiť na európsku pohárovú jeseň a pevne veríme, že aj Trnava o túto možnosť zabojuje v play off," doplnil na záver Michal Mertinyák.