Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Slovenský pohár putuje do Košíc, Slovan titul neobhájil

Radosť Košičanov po góle na 1:2 vo finálovom zápase Slovenského pohára Slovnaft Cup Slovnaft Cup ŠK Slovan Bratislava - MFK Košice, 1. mája 2014 v Myjave. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Košice si vďaka triumfu zaistili definitívnu miestenku v predkole Európskej ligy UEFA pre ročník 2014/2015.

Myjava 1. mája (TASR) -Myjava 1. mája (TASR) - Futbalisti MFK Košice zvíťazili v tradičnom prvomájovom finále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2013/2014 nad obhajcom Slovanom Bratislava 2:1 a získali do vitríny druhú trofej.

Skóre duelu na myjavskom štadióne otvoril už v 6. minúte útočník Slovana Róbert Vittek, v 31. minúte po chybe brankára Dušana Perniša však vyrovnal Oumar Diaby. Zverenci trénera Radoslava Látala otočili skóre v 74. minúte po góle Martina Bukatu, ktorý mal napokon prívlastok víťazný. Košice si vďaka triumfu zaistili definitívnu miestenku v predkole Európskej ligy UEFA pre ročník 2014/2015.

Asi 10 minút pred úvodným hvizdom preskočili niekoľkí fanúšikovia Slovana oplotenie na tribúne, vbehli na trávnik a chceli vyvolať roztržku s táborom Košičanov, no zabránil im v tom zásah usporiadateľov. "Belasí" mali raketový vstup do stretnutia. V 6. minúte sa začala gólová akcia u Milinkoviča kolmým vysunutím Soumaha, guinejský technik mu loptu vzápätí vrátil ideálne do šprintu a po presnom centri ju stačilo Vittekovi zblízka zasunúť do prázdnej brány - 1:0.

Košičania pôsobili ustráchaným dojmom, inkasovaný gól nabúral ich plány a v ofenzíve im "belasí" pristrihli krídla. V 26. minúte Halenár obohral v strede ihriska Šinglára, postupoval do brejku, no sľubne vyvíjajúcu sa akciu pred šestnástkou Košíc zbrzdil. Košičania využili chvíľkové poľavenie obhajcu, keď Perniša vo vzdušnom súboji prehlavičkoval dlháň Diaby - 1:1. Brankár Slovana daroval gól "žlto-modrým", podcenil situáciu a loptu nepochopiteľne nevyboxoval. O dve minúty mal šancu aktívny Vittek, tvrdou strelou však trafil iba nohy Tofiloského a neujala sa ani jeho následná hlavička.

Hráči Slovana príliš "vozili" loptu a sami sa tak pripravovali o možnosť ísť do zakončenia. Košičania v 57. minúte po nie prvej Soumahovej strate lopty vyrazili do prečíslenia, ale Dordevič z uhla nedokázal prekonať Perniša. O päť minút Milinkovič individuálne prenikol po pravom krídle, naviezol loptu do stredu pred pokutové územie, ale ľavačkou namieril vedľa brány. Tempo hry po zmene strán upadlo a s ním aj dominancia Slovana, Košičania bojovným výkonom dokázali s favoritom držať krok. A nielen to, v 74. minúte si Bukata najvyššie vyskočil na center a hlavou poslal MFK do vedenia - 1:2. Slovan si gólový trest za druhopolčasový laxný prístup zaslúžil a keďže už na neho nenašiel odpoveď, neobhájil pohárovú trofej z vlaňajška.
.
finále Slovnaft Cupu 2013/2014 (Myjava):
ŠK Slovan Bratislava - MFK Košice 1:2 (1:1)
Góly:
6. Vittek - 31. Diaby, 74. Bukata. Rozhodca: Jaška, ŽK: Milinkovič - Šinglár, 2300 divákov.

zostavy a striedania:

Slovan Bratislava: Perniš - Bagayoko, Gorosito, Niňaj, Kolčák (79. Kováč) - Bagi - Peltier, Soumah (58. Mészáros), Halenár, Milinkovič - Vittek (85. Hudák)

MFK Košice:
Tofiloski - Viazanko, Kavka, Bašista (78. Huk), Sekulič - Ostojič - Bukata, Korijkov, Šinglár (90.+1 Urban), Dordevič (80. Haskič) - Diaby


Hlasy po zápase
Radoslav Látal, tréner MFK Košice: "Je to obrovský úspech. Mali sme dosť zranených hráčov a kľúčoví hráči nám chýbali. Vedeli sme, že Slovan je favoritom a musíme hrať disciplinovane a koncentrovane. Začiatok nám nevyšiel, ale potom sme hrali poctivý futbal, čakali na šance, ktoré prišli a podarilo sa nám vyhrať. Ďakujem mužstvu za poctivý výkon."
.
Martin Bukata, stredopoliar MFK Košice a autor víťazného gólu: "Bolo pre nás veľkou motiváciou zdolať Slovan, pretože ľudia nám nedávali veľké šance. Sme nesmierne šťastní, že sme prognózy obrátili naruby, nič lepšie sme si nemohli želať. Sme víťazi a radujeme sa. Asi nikto vzhľadom na moju výšku nečakal, že dám gól hlavou, ani ja sám nie. Je to najdôležitejší zásah v mojej kariére a určite si ho budem pamätať. Teraz sa ideme tešiť, čaká nás šťastná cesta na východ."
Peter Šinglár, kapitán MFK Košice: "Po inkasovanom góle sme sa nepoložili, podarilo sa nám otočiť skóre a sme všetci veľmi šťastní. Prajem košickému futbalu, nech ide hore a robí radosť Slovensku. Mrzia nás prehry so Slovanom v lige, ale tie už nevrátime, no dnes sme dali do finále viac ako súper. Celá práca, drina a sebazaprenie, ktoré človek musí dať športu, sa nám dnes vrátila. Ďakujem chlapcom, že hrali ako kolektív a so srdcom. Na konci sezóny už to nebolo o vyššej kvalite, ale o srdci. Cesta domov bude dlhá, ale nech trvá trebárs aj 12 hodín (smiech). Tešíme sa na ňu."
Jozef Valovič, tréner Slovana Bratislava: "Gratulujem kolegovi Látalovi a všetkým hráčom Košíc k zisku pohára. Dali dva góly a vďaka koncentrovanému výkonu duel vyhrali. My sme dali prvý rýchly gól a malo nás to postaviť na nohy. Mali sme premeniť rýchle brejky. Našim hráčom nemožno uprieť bojovnosť, ale kľúčové opory nám vypadli. Dostali sme nešťastný gól. V druhom polčase sme inkasovali opäť a už nedokázali vyrovnať."
.
Marko Milinkovič, stredopoliar Slovana: "Mrzí prvý polčas. Vyhrávali sme 1:0 a mali ďalšie dve čisté šance. Ale nehrali sme ako kolektív, nechcem nikoho uraziť, ale ak by sme vyhrávali 3:0, bolo by po zápase. Košice šťastne vyrovnali, v druhom polčase to strhli na svoju stranu."
Róbert Vittek, útočník Slovana: "Človek musí rátať so všetkým. Sme sklamaní, pohár sme nezískali, ale musíme ísť ďalej. Bojujeme o titul, ideme na majstra. Získať pohár by bolo super, cieľ sme nenaplnili. My musíme hrať kolektívne, mali sme výborné brejky a súpera sme mali zaklincovať. Takže dnes vyhralo kolektívnejšie mužstvo."