Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Španieli chcú proti Austrálii odvrátiť hanbu

Španielski futbalisti pózujú pred zápasom B -skupiny medzi Španielskom a Čile na majstrovstvách sveta vo futbale 18. júna 2014 v Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP

Tréner Del Bosque napriek viacerým špekuláciám uviedol, že jeho tím nastúpi v pondelok v Curitibe na štadióne Arena da Baixada v plnej sile.

Curitiba 22. júna (TASR) - Ak Španielsko v pondelňajšom zápase na futbalových MS v Brazílii neuhrá proti Austrálii čo i len bod, oficiálne mu pripadne primát najneúspešnejšieho obhajcu titulu majstra sveta. V histórii sa ešte nestalo, aby mužstvo po zisku titulu svetového šampióna prehralo na nasledujúcich MS všetky tri stretnutia. Blízko k tomu mali Francúzi na MS 2002, ktorí aj napriek tomu, že na turnaji v Japonsku a Kórejskej republike nestrelili ani gól, dokázali napokon získať jeden chudobný bod.

Zverenci trénera Vicente del Bosqueho už raz v Brazílii prepísali historické anály, keď sa stali prvým tímom, ktorý ako úradujúci majster sveta stratil šancu na postup do ďalších bojov už po 2. kole zápasov v základnej skupine. Španieli najskôr prehrali s Holandskom vysoko 1:5 a potom nestačili ani na Chile (0:2). Na Pyrenejskom polostrove sa ihneď ozvali hlasy volajúce po odvolaní kouča Del Bosqueho, ktorý už vyhlásil, že ak je problémom v španielskom futbale on, bude sa porúčať. Veľkým otáznikom bude zostava, ktorú postaví proti Austrálii.

Hrať by nemal Xabi Alonso, ktorého v súboji proti Chile striedal Koke. Sobotňajší tréning so zranením stehenného svalu nedokončil stopér Pique. Proti Chile nebol v základnej zostave stredopoliar Xavi Hernandez, ktorému vôbec nevyšiel duel proti Holandsku. Šancu na hrote útoku by namiesto Diega Costu mohol dostať od začiatku Fernando Torres. Del Bosque napriek viacerým špekuláciám uviedol, že jeho tím nastúpi v pondelok v Curitibe na štadióne Arena da Baixada v plnej sile. "Budeme hrať v najsilnejšom možnom zložení, určite postavíme to najlepšie, čo budeme mať k dispozícii," uviedol španielsky kouč. Podľa Fernanda Torresa bude chcieť "La Furia Roja" ukázať celému svetu, že futbal ešte hrať nezabudla. "V zápasoch proti Holandsku a Chile sme neukázali to, čoho sme schopní. Teraz nás čaká posledná šanca na turnaji, proti Austrálii chceme zvíťaziť a vrátiť sa domov aspoň s tromi bodmi," nechal sa počuť útočník londýnskej FC Chelsea.

Austrálčania aj napriek prehrám s Chile a Holandskom hodnotia turnaj pozitívne. Najmä v súboji proti "oranjes" mali "Socceroos" na dosah remízu, o ktorú ich napokon obral gól striedajúceho Memphisa Depaya. Proti Španielom im bude chýbať ich gólový talizman Tim Cahill, ktorý sa v zápase s Holandskom prezentoval efektným volejom z hranice šestnástky. Neskôr však dostal za zákrok na Bruna Martinsa Indiho svoju druhú žltú kartu na turnaji a tá znamenala stop na ďalší zápas. "Doterajšími výkonmi na šampionáte sme si získal rešpekt futbalového sveta. Som hrdý na svojich spoluhráčov, najmä tí mladí ukázali veľký potenciál. Verím, že nesklamú ani v súboji so Španielskom," uviedol Cahill.

B-skupina - 3. kolo:

Austrália - Španielsko, pondelok 18.00 SELČ, Curitiba, Arena da Baixada, hlavný rozhodca: Nawaf Shukralla (Bahr.)

pravdepodobné zostavy:

Austrália: Ryan – Davidson, Špiranovič, McGowan, Wilkinson – Oar, Jedinak, Bresciano, McKay – Halloran, Leckie

Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Martinez, Ramos, Alba - Busquets, Koke - Silva, Iniesta, Pedro - Torres