Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Španielske médiá oplakávajú futbalovú katastrofu a potupu

Diego Costa (vľavo) Foto: TASR/AP Photo
Tréner španielskej futbalovej reprezentácie Vicente Del Bosque so svojimi hráčmi v zápase B-skupiny proti Holandsku na majstrovstvách sveta vo futbale v brazílskom meste Salvador 13. júna 2014. Foto: TASR/AP Photo

Diego Costa so zmiešanými pocitmi, doma ho vítal piskot a bučanie.

Madrid 14. júna (TASR) - Sobotňajšie vydania španielskych periodík smútia po katastrofálnom vstupe národného tímu do bojov na futbalových MS v Brazílii. Debakel s Holandskom 1:5 označujú najčastejšie za "potupu" a "zlý sen".

"Ešte horšie ako najhorší možný zlý sen pre tím, ktorý od roku 2008 nedostal na ME či MS v zápase viac ako jeden gól," napísal denník El Pais s dovetkom: "Totálna katastrofa". Populárne športové periodikum AS konštatovalo: "Dámy a páni, naše kúzlo je preč" a pýta sa, či "išlo jednoducho iba o jeden zlý večer, alebo to je začiatok konca jednej veľkej generácie".

Nočný Madrid, ktorý zvyčajne po dueloch reprezentácie žije trúbením a skandovaním až do ranných hodín, zostal tentoraz zahalený v tichu. "Španielsko začalo obhajobu titulu s neexistujúcou obranou a skončilo ponížené Holandskom," napísal denník Marca. Zároveň vyzval futbalistov: "Napravte to!". A pokračoval v pozitívnom tóne: "Musíme udržať vieru v tento tím, ktorý nám v uplynulých rokoch priniesol toľko radosti. Ešte nie je koniec."

Rozhlasová stanica Cadena COPE situáciu komentovala: "Vyzerá to tak, že po šiestich rokoch triumfov sa náš cyklus končí. Toto sa vo futbale stáva vždy. Hráči starnú a podľahnú sebauspokojeniu." Cadena SER kritizuje tradičný španielsky systém krátkych prihrávok: "Holanďania hrali veľmi rozumne. Stačilo im čakať, kým stratíme loptu a okamžite uháňali vpred, bez zbytočnej straty času v strede poľa."

Kritiku si "zlízol" najmä brankár Iker Casillas. "Bez debaty to bol jeho najhorší výkon v španielskom drese za 14 rokov," odznelo vo vysielaní televíznej stanice Tele5. Medíá sa obuli aj do obrancov Sergia Ramosa a Gerarda Piqueho. Denník ABC sa pýta ako je možné, že tak rešpekt vzbudzujúca defenzíva je schopná tak rýchlo totálne skolabovať.

Zmena musí prísť už v ďalšom dueli s Chile a rošády v zostave nemajú byť podľa názoru médií iba kozmetické. "Mohlo byť ešte horšie, ak by Holanďania v závere využili všetky svoje šance," pripomenul komentátor rozhlasovej stanice Radio Marca, ktorý proti Chile očakáva v zostave päť až šesť zmien. "Veci takto rozhodne nemôžu pokračovať," pridal sa denník La Razon.

Niektoré médiá našli útechu aspoň v tom, že pred štyrmi rokmi na šampionáte v JAR Španielsko tiež prehralo svoj úvodný zápas so Švajčiarskom (0:1), napokon ale vyhralo skupinu a turnaj zakončilo finálovým triumfom.

Fotogaléria: Zo zápasu Španielsko - Holandsko


Diego Costa so zmiešanými pocitmi, doma ho vítal piskot a bučanie

Diego Costa má za sebou neúspešný debut na futbalovom šampionáte v Brazílii v drese Španielska. V rodnej krajine dostal spoločne so svojimi spoluhráčmi na úvod studenú sprchu nielen v podobe prehry 1:5 od Holanďanov, ale aj od miestnych fanúšikov. Každý jeho dotyk s loptou sprevádzalo bučanie a piskot.

Dvadsaťpäťročný kanonier Atletica Madrid mal po stretnutí zmiešané pocity. "Na jednej strane som šťastný, že som hral hneď v prvom zápase, no na druhej to bolo sklamanie. Musíme však dať hlavy hore a odraziť sa od tejto prehry," cituje agentúra AP slová španielskeho útočníka.

Práve on sa ocitol v prvej kontroverznej situácii v stretnutí. V 26. minúte si po úniku zasekol v šestnástke loptu, no nasimuloval pád a hlavný rozhodca nariadil pokutový kop. Vďaka nemu a presnej strele Xabiho Alonsa sa Španieli dostali do vedenia. Z ich strany to však v bolo všetko a päťkrát sa následne museli prizerať holandskej radosti. "Aj takéto zvraty môžu nastať. Fanúšikovia by však nemali strácať vieru v nás. Musíme sa zodvihnúť a ísť ďalej. To je pred najbližšími dvoma zápasmi najdôležitejšie," dodal Costa, ktorý zažil v drese španielskeho majstra Atletica Madrid s 36 gólmi svoju najlepšiu sezónu.

Napriek tomu, že sa vrátil do domáceho prostredia, obecenstvo mu nebolo naklonené. Okrem bučania a skandovania rôznych pokrikov s explicitným podtónom si vyslúžil píiskot aj pri odchode z ihriska.


Del Bosque: Všetci sme na vine

Hoci sa cesta španielskych futbalistov za obhajobou titulu na šampionáte v Brazílii začala pozitívne, skončila sa fiaskom. Po "výprasku" 1:5 s Holandskom sa veľké očakávania zmenili na bolesť a sklamanie. Tréner Vicente del Bosque však neprisudzoval vinu jednotlivcom, defenzívny kolaps v druhom polčase bol podľa neho výsledkom slabej hry celého tímu.

Duel sa pre Španielov vyvíjal podľa predstáv. V prvom polčase mali navrch a po góle Xabiho Alonsa z 27. minúty z jedenástky sa zdalo, že zápas majú pevne v rukách. Gól do šatne z hlavy Robina van Persieho im však ubral na psychickej pohode a štvorgólová kanonáda v druhom dejstve následne zmrazila všetky úsmevy na tvári. "Sú to pre nás nepríjemné chvíle. V rámci fair play by som rád pogratuloval Holanďanom k víťazstvu. V druhom polčase nás úplne prevalcovali," priznal po stretnutí tréner Del Bosque.

Pre "La Furia Roja" to bol najhorší výsledok na svetovom šampionáte od roku 1950, keď podľahli Brazílii 1:6. Pod vedením Del Bosqueho, ktorý prebral kormidlo v závere roku 2008, to bola navyše len štvrtá súťažná prehra. "V tejto chvíli nie je na mieste ukazovať na niekoho prstom a prisudzovať mu vinu. Na vine sme všetci. Musíme sa však pozerať dopredu a jednoducho zdolať Čile," dodal 63-ročný kormidelník.

Brankár Iker Casillas musel loviť loptu zo siete až päťkrát. Ani on nemal v piatok svoj deň a viackrát dopomohol súperovi ku gólu. "Za takúto prehru vo futbale nikdy nemôže jediný hráč, ale ide o slabý výkon celého tímu. Nebudeme hádzať vinu na nikoho a už vôbec nie na Ikera. Neviem, ako by som okomentoval tých päť gólov. Nikdy sme neboli defenzívnym tímom. Holanďania boli jednoducho lepší," uznal Del Bosque.

Malou náplasťou pre Španielov môže byť len fakt, že pri ceste za ziskom titulu majstra sveta pred štyrmi rokmi v Južnej Afrike tiež nezvládli úvodný duel. So Švajčiarmi vtedy prehrali 0:1, no rana po prehre s Holandskom v repríze finále práve z MS 2010 sa nebude hojiť ľahko. Na veľkolepom fóre svetového futbalu ide o najväčšie fiasko obhajcu trofeje v jeho otváracom zápase. "Samozrejme, že prehra je bolestivá nielen pre hráčov, ale aj pre fanúšikov. Máme však čas na rozobratie stretnutia. Som veľmi smutný a sklamaný, ale aj dostatočne skúsený na to, aby som sa s takýmito situáciami vedel vyrovnať. Sú to pre nás ťažké časy, ale ako čestný človek sa po športovej stránke nikdy nevzdávam a vždy verím vo víťazstvo v ďalšom stretnutí," odhodlane dodal španielsky kouč.

Reparát môžu Španieli zložiť v stredu vo veľmi dôležitom stretnutí z hľadiska ďalšieho účinkovania na turnaji proti Čile. Juhoameričania vstúpili do MS úspešne, keď zdolali Austráliu 3:1.