Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Úradujúci majster sveta sa lúči so šampionátom výhrou nad Austráliou

Španiel Fernando Torres (vľavo) oslavuje svoj gól v sieti Austrálie spolu s Sergiom Ramosom. Foto: TASR/AP
Španielsky hráč David Villa (prvý zľava) oslavuje so spoluhráčmi Sergiom Ramosom (druhý zľava), Santi Cazorlom (druhý sprava) a Kokeom (prvý sprava) otvárací gól v stretí B-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Austrália - Španielsko na štadióne Baixada v brazílskom meste Curitiba 23. júna 2014. Španielska reprezentácia už nemôže po dvoch prehrách postúpiť zo skupiny. Foto: TASR/AP

Španielom sa nepodarí na svetovom šampionáte obhájiť titul. Skončili už v základnej tabuľke, keď sa im podarilo vyhrať iba nad Austráliou - 3:0.

Curitiba 23. júna (TASR) - Obhajcovia titulu zo Španielska sa s nevydareným účinkovaním na MS v Brazílii rozlúčili v B-skupine jasným triumfom nad Austráliou 3:0. O góly sa postarali David Villa v prvom a Fernando Torres s Juanom Matom v druhom polčase, pri zrode prvých dvoch bol Andres Iniesta. Ten nastúpil na jubilejný 100. zápas v najcennejšom drese.

Austrália i Španielsko už pred záverečným duelom v Aréne da Baixada v Curitibe nemali šancu postúpiť do osemfinále turnaja a bojovali tak iba o tretiu priečku v tabuľke. Získali ju Španieli, ktorí tak odvrátili hrozbu, že prvýkrát v histórii MS nezíska obhajca titulu na šampionáte ani bod.

V tíme Španielska dostali prvýkrát v Brazílii šancu brankár Pepe Reina i Villa a kouč Vicente del Bosque spravil po prehre s Chile 0:2 až sedem zmien v zostave. Namiesto suspendovaného Tima Cahilla sa na ihrisko v austrálskej ekipe dostal 21-ročný útočník Adam Taggart.

Fotogaléria zo zápasu Austrália - Španielsko





B-skupina, 3. kolo:

Austrália - Španielsko 0:3 (0:1)



Góly: 36. Villa, 69. Torres, 82. Mata, ŽK: Špiranovič, Jedinak - Ramos. Rozhodovali: Shukralla - Tulefat, Saleh (všetci Bahr.), 33.000 divákov.



Austrália: Ryan - McGowan, Špiranovič, Wilkinson, Davidson -McKay, Jedinak, Bozanič (72. Bresciano) - Leckie, Taggart (46. Halloran), Oar (61. Troisi)

Španielsko: Reina - Juanfran, Albiol, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso (83. Silva), Koke - Cazorla (68. Fabregas), Iniesta, Villa (57. Mata) - Torres



Priebeh zápasu
"Socceroos" sa nezľakli ani ďalšieho európskeho giganta a hneď v úvode sa tlačili dopredu. Taggart najskôr nedočiahol na prihrávku Leckieho, druhý menovaný hráč po piatich minútach vystrelil vedľa. Až potom dali o sebe vedieť aj Španieli, ale Torres nedostihol dlhý pas a ofenzívu favorita sprevádzala vágnosť. V 17. minúte prvý strelecký pokus dosluhujúcich majstrov sveta v podaní Cazorlu zblokovala obrana a o tri minúty neskôr zakončoval Villa nepresne a navyše z ofsajdu. Prvá šanca prišla v polovici úvodného dejstva - po peknej akcii Torresa a pätičke Villu vystrelil Alba z ľavej strany iba do rúk Ryana. Španieli prevzali iniciatívu a záver polčasu im vyšiel. Desať minút pred prestávkou si Villa na ľavej strane poradil s Jedinakom, ale jeho prihrávka pred bránku adresáta nenašla, no v 36. minúte sa už skóre menilo. Iniesta skvelou prienikovou prihrávkou vysunul vpravo Junafrana a jeho spätný pas poslal Villa efektne pätičkou do bránky - 0:1. Reina vzápätí po chybe v defenzíve zachraňoval pred Taggartom a Španieli išli do kabín s tesným náskokom.

Španielsky hráč David Villa dáva otvárací gól v stretí B-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Austrália - Španielsko na štadióne Baixada v brazílskom meste Curitiba 23. júna 2014. Španielska reprezentácia už nemôže po dvoch prehrách postúpiť zo skupiny.
Foto: TASR/AP


Desaťminútovka po zmene strán priniesla málo vzruchu, snaha Austrálčanov končila v defenzívnej pavučine súpera a na druhej strane Torresove chúťky dvakrát zastavil ofsajdový verdikt. V 57. minúte Leckie našiel šikovne v šestnástke Oara, ten sa do koncovky cez Ramosa nedostal a navyše sa zranil. Volej McKaya po následnom rohu skončil vysoko nad. Po hodine hry Torres nedočiahol hlavou na center Kokeho a diváci v Curitibe márne čakali na vyššie tempo hry, ktorú navyše kazili časté nepresnosti. Potešili aspoň prihrávky Iniestu, ktorý bol pri zrode aj druhého gólového momentu stretnutia - v 69. minúte ukážkovo kolmo vysunul Torresa a ten bez problémov strelou po zemi zvýšil na 2:0. Španieli už na ihrisku jasne dominovali, "ukázal sa" aj striedajúci Fabregas, no jeho prienik po ľavej strane priniesol finálnu prihrávku iba do rúk austrálskeho brankára. Gólový účet uzavrel v 82. minúte Mata po centri Fabregasa, keď z uhla ľavačkou presne trafil medzi nohy brankára Ryana.

Hlasy po zápase /zdroj: DPA/:

Ange Postecoglou, tréner Austrálie: "Prišli sme do Brazílie s cieľom, aby sme trom špičkovým tímom v skupine čo najviac znepríjemnili život. To sa nám aj veľmi dobre darilo, len škoda, že odchádzame z MS po takomto výsledku."

Xabi Alonso, stredopoliar Španielska: "Dnes sme veľmi chceli vyhrať, aby sme sa so šampionátom lúčili s lepšími pocitmi. A to sa nám podarilo."


Konečná tabuľka B-skupiny:

1. Holandsko 3 3 0 0 10:3 9

2. Chile 3 2 0 1 5:3 6

------------------------------------

3. Španielsko 3 1 0 2 4:7 3

4. Austrália 3 0 0 3 3:9 0