Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Zomrel bývalý tréner Barcelony Tito Vilanova

Tito Vilanova Foto: TASR/AP

Vilanova zomrel v piatok vo veku 45 rokov na rakovinu slinných žliaz.

Barcelona 25. apríla (TASR) - Bývalý tréner futbalistov Barcelony Tito Vilanova zomrel v piatok vo veku 45 rokov na rakovinu slinných žliaz. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na klubovú stránku úradujúceho španielskeho majstra.

Vilanova zápasil s rakovinou od roku 2011, keď pôsobil ako asistent trénera Pepa Guardiolu. V minulej sezóne získal s Barcelonou titul v Primera division, ale v lete pre zhoršujúci sa zdravotný stav odstúpil z funkcie, v ktorej ho nahradil Argentínčan Gerardo Martino.

„Tito Vilanova bol skvelý človek. V Barcelone na neho nikdy nezabudneme. Ďakujeme za všetko, čo si nám ukázal,“ napísal na sociálnej sieti Twitter prezident Kataláncov Josep Maria Bartomeu.

Vo štvrtok museli Vilanovu vo veľmi vážnom stave hospitalizovať a ešte v ten deň sa podrobil operácii. Zanechal po sebe manželku Montse Chaure a dve deti. Jeho syn Adrian teraz pracuje v mládežníckej akadémii Barcelony.

Vilanova bol odchovancom akadémie La Masia, no nikdy sa neprebojoval do „áčka“ Barcelony. V rokoch 1990 až 2002 hrával v siedmich prvoligových a druholigových tímoch. S Guardiolom, s ktorým hrával v mládežníckom výbere, prevzal v roku 2007 „béčko“ Kataláncov. Dvojica neskôr spolu viedla prvý tím a po odchode Guardiolu do Bayernu Mníchov sa Vilanova stal v roku 2012 hlavným trénerom FC.

Reakcie osobností na úmrtie bývalého trénera futbalistov Barcelony Tita Vilanovu, ktorý podľahol v piatok vo veku 45 rokov rakovine slinných žliaz:


Joan Laporta, prezident Barcelony v rokoch 2003 až 2010: „Odpočívaj v pokoji Tito. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom.“

Vicente del Bosque, tréner španielskej reprezentácie: „Mal iba 45 rokov a polovicu života pred sebou. Bol to milý človek a vždy ochotný pomôcť druhým.“

Jorge Perez, generálny sekretár španielskej futbalovej federácie: „Španielsky futbal smúti. Úprimnú sústrasť Barcelone a rodine. Pred víkendovými zápasmi bude na jeho počesť minúta ticha. Barcelona a Villarreal nastúpia s čiernymi páskami.“

Antonio Conte, tréner Juventusu Turín: „Bol to veľký bojovník, v živote aj na ihrisku. Budeš nám chýbať.“
.
Hráči Barcelonya tréner Tito Vilanova (horný rad piaty zľava ) pózujú s trofejou po ich víťazstve a zisku titulu španielskej ligy v zápase s Realom Valladolidom v Barcelone 19. mája 2013.
Foto: TASR/AP


Tréner FC Barcelony Pep Guardiola (vľavo) a jeho asistent Tito Vilanova pred zápasom španielskej La Ligy medzi FC Barcelona a Malaga 2. mája 2012 v Barcelone.
Foto: TASR/AP