Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Sparta priznáva rolu favorita, so Slovanom očakáva iný zápas

Na snímke futbalista Bořek Dočkal (vpravo) počas tréningu Sparty Praha pred zajtrajším futbalovým zápasom 4. kola skupinovej fázy Európskej ligy Sparta Praha - ŠK Slovan Bratislava. Foto: TASR/Michal Svítok

"Necítime sa sebavedomejšie, hoci máme šesť bodov a Slovan žiadny, čím je de facto mimo postupovej hry," povedal David Lafata.

Praha 5. novembra (TASR) - Futbalisti Sparty Praha sa pred duelom 4. kola Európskej ligy UEFA 2014/2015 proti Slovanu Bratislava neštítia úlohy favorita. Napriek rešpektu zo slovenského majstra chcú vo štvrtok na Letnej bodovať naplno a udržať sa tak v hre o postup do jarného 16-finále európskeho pohára číslo dva.

Sparte nevyšla generálka na odvetu postfederálneho derby, keď v ligovom šlágri 13. kola podľahla v priamom súboji o čelo tabuľky Viktorii Plzeň 0:2. "Rudí" však nemali veľa času premýšľať nad neúspešným výsledkom a od utorka už zamerali svoju pozornosť na zápas so Slovanom. "Žiadna prehra mužstvu nepridá, ale aj takéto výsledky k športu patria. Nemali by sme z nich nejako psychicky zrútiť, práve naopak. Až teraz sa ukáže, aký sme silný tím," povedal na stredajšej tlačovej konferencii David Lafata.

Tridsaťtriročný kanonier očakáva v porovnaní s prvým vzájomným meraním síl na Pasienkoch (0:3) úplne iný zápas. "Podľa toho, čo sme videli, Slovan výrazne obmenil zostavu. Noví tréneri do nej zaradili hráčov, ktorí predtým nedostávali veľa príležitostí. Očakávam iný zápas," zamyslel sa Lafata. Práve Sparta je vzhľadom na situáciu v I-skupine veľkým favoritom stretnutia. "Necítime sa sebavedomejšie, hoci máme šesť bodov a Slovan žiadny, čím je de facto mimo postupovej hry. Nezriekneme sa však toho, že do stretnutia pôjdeme ako favorit," dodal Lafata.

S jeho slovami súhlasil aj tréner "rudých" Vítězslav Lavička: "Ideme do zápasu s rešpektom, pretože aj v Bratislave boli počas stretnutia pasáže, v ktorých nám bol Slovan viac ako vyrovnaným súperom. Nič to však nemení na tom, že rolu favorita cítime."

Päťdesiatjedenročnému koučovi pred stretnutím vŕta v hlave skutočnosť, že k mužstvu Slovana sa pred odchodom do Prahy opäť pripojil zraneniami sužovaný kanonier Róbert Vittek. Prekvapivé nasadenie historicky najlepšieho strelca slovenskej reprezentácie by podľa jeho slov mohlo českému majstrovi skomplikovať cestu za tromi bodmi. "Je to fakt, ktorý nás drží v rešpekte. Vieme, že tréneri Jozef Chovanec aj Horst Siegl pracujú s tímom a za dva týždne mali viac času ho poznať. Osobne som spozoroval, že začali dávať šancu rýchlejším typom hráčov a Slovan bude mať ambíciu, aby sa ukázal čo najlepšie. Pripravujeme sa na náročný zápas," dodal Lavička.

Na Letnej sprísnili opatrenia, sektor Slovana by nemal byť vypredaný

Štvrtkový zápas Európskej ligy UEFA 2014/2015 medzi futbalistami Sparty Praha a Slovana Bratislava budú po nepríjemných skúsenostiach z úvodného vzájomného súboja sprevádzať sprísnené bezpečnostné opatrenia. Predstavitelia domáceho klubu očakávajú návštevu do 15-tisíc divákov, sektor Slovana s kapacitou 1000 miest by však podľa českej strany nemal byť vypredaný.

Už po žrebe skupinovej fázy EL zaradila Európska futbalová únia (UEFA) oba zápasy veľkých rivalov z federálnych čias do najvyššej A-kategórie rizikovosti. Na základe výtržností fanúšikov na Pasienkoch sa vedenie Sparty rozhodlo pristúpiť k sprísneniu bezpečnostných opatrení. "Súvisí s tým zvýšenie počtu usporiadateľov a úzka spolupráca s bezpečnostnými zložkami. Veríme, že sme na zápas pripravení najlepšie ako sa dá. Slovan dostal od nás takmer 1000 vstupeniek, ale podľa mojich informácií nebude sektor hostí vypredaný. Napriek tomu nič nepodceňujeme a sektory susediace s tým, kde budú umiestnení fanúšikovia Slovana, budú prázdne, resp. na nich budú prítomní členovia bezpečnostnej služby. Očakávame celkovú návštevu do 15-tisíc divákov," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii riaditeľ komunikácie AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Vedenie českého majstra zároveň požiadalo fanúšikov, aby prišli na štadión v dostatočnom predstihu pred začiatkom duelu. Na všetkých vstupoch budú prebiehať dôkladné osobné prehliadky, ktoré môžu časovo natiahnuť vstup do areálu Generali arény. "Predaj lístkov sa skončí v stredu o polnoci. Po tomto termíne nebude možné zakúpiť vstupenky na zápas ani prostredníctvom online predaja. Aj toto opatrenie sa týka bezpečnosti," dodal Kasík. Brány Letnej sa pre divákov otvoria o 19.30 h.

Prvý vzájomný súboj slovenského a českého šampióna na Pasienkoch z 23. októbra poznačili výtržnosti fanúšikov. V závere prvého polčasu niekoľko priaznivcov Sparty vylomilo oplotenie na svojom sektore a výrazne ohrozovalo bezpečnosť divákov na štadióne. Hlavný rozhodca zápas v 42. minúte prerušil a oba tímy odišli do útrob štadióna. Po viac ako štyridsaťminútovom čakaní sa zápas dohral, Slovan v ňom podľahol Sparte 0:3.