Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Futbalová reprezentačná 21 nastúpi v baráži proti Taliansku

Na snímke tréner reprezentačného futbalového mužstva do 21 rokov Ivan Galád Foto: TASR/Štefan Puškáš

O postup na finálový turnaj ME 2015 v Česku si zverenci trénera Galáda zmerajú sily s Talianskom.

Nyon 12. septembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov sa v baráži o postup na finálový turnaj ME 2015 v Česku stretnú s úradujúcim kontinentálnym vicemajstrom Talianskom. Rozhodol o tom piatkový žreb vo švajčiarskom Nyone, pri ktorom figurovali zverenci trénera Ivana Galáda medzi nenasadenou sedmičkou tímov. Barážové duely sú na programe od 8. do 14. októbra. Mladí Slováci odohrajú prvý zápas na domácej pôde 10. októbra, odveta je na programe o štyri dni neskôr na Apeninskom polostrove.

Slovensko na žrebe v sídle UEFA zastupovali tréner Ivan Galád a technický vedúci tímu David Vailing. "Taliani majú vynikajúce mužstvo, sú päťnásobnými víťazmi ME a vyhrali najťažšiu skupinu kvalifikácie so Srbmi a Belgičanmi. Videl som vlani ich finálový zápas na ME proti Španielsku a som presvedčený, že nás čakajú výborné zápasy. Určite by bolo výhodou začínať vonku. Taliansko je v tomto dvojzápase obrovským favoritom, my budeme chcieť ukázať našu futbalovú školu," povedal po žrebe kouč Galád. Možnými súpermi Slovenska boli aj obhajcovia titulu z roku 2013 Španieli i ďalší európski futbaloví giganti Nemecko, Anglicko, Francúzsko, Portugalsko a Dánsko.

Postup do baráže si vybojovali víťazi desiatich kvalifikačných skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Slovenský národný tím triumfoval v 3. kvalifikačnej skupine. Taliani vyhrali 9. skupinu pred Srbskom s bilanciou 6 víťazstiev a 2 prehry (prehry doma s Belgickom a v Srbsku) a sú päťnásobnými európskymi šampiónmi v tejto vekovej kategórii. Na poslednom šampionáte v roku 2013 prehrali až vo finále so Španielskom 2:4. Slováci sa s Talianmi naposledy stretli v auguste minulého roka v prípravnom dueli v Senci a prehrali vysoko 1:4. Jediný gól domácich, ktorí od 40. minúty dohrávali bez vylúčeného obrancu Dionatana Teixeiru, dal Lukáš Pauschek.

Súčasným koučom mladých Talianov je bývalý reprezentant Luigi Di Biagio. "Čaká nás veľmi silný súper. Skutočnosť, že vyhral svoju skupinu pred Holandskom dostatočne vypovedá o jeho kvalitách. Pred rokom sme Slovákov zdolali 4:1, ale výsledok je skresľujúci, keďže súper hral dlho v oslabení. Odvtedy sa mnohé zmenilo a my vieme, že nás čaká náročný dvojzápas. Ale veríme si, mužstvo postupne získava víťaznú mentalitu, hoci niektoré herné veci ešte v baráži musíme zlepšiť," uviedol Di Biagio pre talianske médiá v reakcii na žreb.

Finálový turnaj ME sa uskutoční 17. až 30. júna budúceho roka v Česku, ktoré má ako organizátor na šampionáte istú miestenku. Hrať sa bude na štadiónoch v Prahe (Letná, Eden), v Olomouci a v Uherskom Hradišti. Žreb finálového turnaja je na programe 6. novembra v Prahe. Štyria semifinalisti zo šampionátu sa prebojujú na OH 2016 v Rio de Janeiro.

V závere 3. kvalifikačnej skupiny potrebovala Galádova družina v pondelok v Tilburgu nad domácim Holandskom zvíťaziť, aby mala istotu postupu do baráže z prvého miesta. Po výbornom výkone vyhrala 1:0 gólom Adama Zreľáka. Slováci sa tak do baráže dostali už druhýkrát za sebou po roku 2012, vtedy v baráži neuspeli práve s Holandskom po dvoch zhodných prehrách 0:2.

Slovensko naposledy hralo na finálovom turnaji ME tejto vekovej kategórie v roku 2000 v domácom prostredí. Obsadilo na ňom štvrté miesto a prebojovalo sa na OH v Sydney.

Žreb baráže ME 2015 hráčov do 21 rokov (8. až 14. októbra 2014):

SLOVENSKO - Taliansko
Francúzsko - Švédsko
Dánsko - Island
Anglicko - Chorvátsko
Holandsko - Portugalsko
Ukrajina - Nemecko
Srbsko - Španielsko