Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Nedohraný duel Srbska s Albánskom už rieši UEFA

Bitka na ihrisku počas zápasu Srbsko - Albánsko Foto: TASR/AP

Domáci Srbi boli pripravení, aby sa v zápase pokračovalo, lenže to hostia striktne odmietli.

Belehrad 15. októbra (TASR) - Utorňajší zápas I-skupiny kvalifikácie EURO 2016 medzi futbalistami Srbska a Albánska hlavný rozhodca predčasne ukončil.

Európska futbalová únia (UEFA) už začala celú kauzu vyšetrovať. "Začali sme disciplinárne konanie voči obom federáciám. Obe majú čas do budúcej stredy, aby nám predostreli svoje stanoviská," povedal hovorca UEFA Pedro Pinto. Podľa prezidenta UEFA Michela Platiniho je neprípustné, aby sa politika miešala do športu. Verdikt ohľadom trestov by mala UEFA vyniesť na budúci štvrtok 23. októbra.

Duel na domovskom štadióne Partizanu Belehrad bol najskôr pred koncom prvého polčasu prerušený, ani po tridsiatich minútach sa však vyhrotená situácia neupokojila a anglický arbiter Martin Atkinson sa rozhodol ho ukončiť.

Dôvodom bola albánska vlajka, ktorá na minihelikoptére pred koncom prvého polčasu lietala nad ihriskom, a keď ju uchmatol srbský hráč Stefan Mitrovič, medzi balkánskymi rivalmi vzplanuli vášne. Vzápätí vtrhli na ihrisko aj srbskí fanúšikovia a snažili sa napadnúť futbalistov Albánska. Atkinson preto poslal tímy do šatní a keďže sa situácia neupokojila, v zápase sa už nepokračovalo. "Okolnosti boli také, že zápas nemohol pokračovať," povedal delegát UEFA Harry Been. "Nemôžem teraz komentovať, kto za to nesie vinu. Spolu s kolegami (rozhodcom a bezpečnostným poradcom - pozn.) vypracujeme správu pre UEFA a tá rozhodne, čo bude ďalej," dodal zástupca strešného orgánu európskeho futbalu.



Domáci Srbi boli pripravení, aby sa v zápase pokračovalo, lenže to hostia striktne odmietli. "Za celé mužstvo môžem povedať, že sme chceli zápas dohrať. Chránili sme albánskych hráčov v tuneli medzi ihriskom a šatňami na každom ich kroku. Chceli sme zamedziť tomu, aby sa udialo niečo vážnejšie po tom, ako sa na trávnik vo veľkom počte dostali naši fanúšikovia," tvrdil kapitán srbského tímu Branislav Ivanovič. Iný pohľad na vec ponúkol kapitán Albánska Lorik Cana: "Videl som, ako niekoľko mojich spoluhráčov napadli v tuneli fanúšikovia Srbska, ale tiež pracovníci bezpečnostnej služby. Sme v zlom psychickom stave, nedokážeme a nebudeme pokračovať v zápase."

Spravodajský server srbskej štátnej televízie v tejto súvislosti informoval, že zo zinscenovania "vlajkovej kauzy" zatkla miestna polícia brata albánskeho premiéra Olsiho Ramu. Práve 45-ročný Rama údajne diaľkovo ovládal minivrtuľník, na ktorom podľa hlavných srbských médií i agentúry Reuters bola vlajka "Veľkého Albánska" a pred koncom prvého polčasu lietala nad štadiónom. Mladší brat albánskeho premiéra sa spolu s ďalšími členmi albánskej delegácie nachádzal vo VIP zóne hľadiska. Účasť albánskej delegácie srbské úrady povolili na "nástojenie diplomata krajiny EÚ". Rama sa srbským policajtom legitimoval americkým pasom, napísal server Telegraf.rs. Podľa svedkov polícii povedal: "Ja som americký občan a nemôžete mi nič." U Ramu pritom policajti našli diaľkový ovládač, ktorým osobne ovládal minihelikoptéru s provokatívnou vlajkou. Ramu následne zhruba po 40 minútach prepustili na slobodu a spolu s delegáciou previezli na belehradské letisko Nikolu Teslu, odkiaľ Albánci odleteli do Tirany.

Rama svoju účasť na incidente v stredu poprel s vyhlásením, že minihelikoptéru nikdy v živote nepoužil. "Nemám s jej ovládaním žiadne skúsenosti, aj keď som ju raz kúpil synovi ako hračku," uviedol Rama. Zodpovednosť za incident zobrala na seba skupina albánskych fanúšikov, ktorá sa k činu priznala na sociálnej sieti Facebook. Jeden z nich, Agron Sadiku, napísal: "Nebol to môj nápad, urobil to syn môjho strýka Egzon Feri. Nikdy sme si nemysleli, že sa to môže podariť, o to viac sme spokojnejší s výsledkom," uviedol Sadiku na Facebooku.

Srbská futbalová asociácia (FSS) prostredníctvom agentúry Reuters vydala k celej situácii nasledovné stanovisko: "Bola to vopred plánovaná politická provokácia, ktorá mala za následok prerušenie a následné nedohratie zápasu. Náš hráč Mitrovič dal vlajku dole s úmyslom, aby futbalisti mohli duel ničím nerušení dohrať. Následne ho fyzicky napadli albánski hráči. Pre doplnenie uvádzame, že domáci fanúšikovia sa dovtedy správali slušne a hostí neurážali žiadnymi transparentami. Vrcholom všetkého boli albánski priaznivci, ktorí vnikli na trávnik a snažili sa napadnúť srbských hráčov. Srbská futbalová asociácia po preštudovaní záznamov z bezpečnostných kamier podnikne právne kroky a postará sa o to, aby boli viníci potrestaní."

Srbsko si po incidente predvolalo albánskeho veľvyslanca

Srbsko prenieslo konflikt aj na politickú scénu a v stredu si predvolalo albánskeho veľvyslanca v Belehrade. Tlmočilo mu nespokojnosť so správaním sa fanúšikov hostí na zápase. "Srbsko tvrdo pracuje na udržiavaní priateľských vzťahov medzi oboma národnmi a podobný prístup očakáva aj od Albánska. Podobné provokácie nebudeme tolerovať," uviedlo srbské ministerstvo zahraničia. Na budúci týždeň mal do Srbska pricestovať albánsky premiér Edi Rama, medzištátna návšteva sa však pre konflikt pravdepodobne zruší.

Albánci vinia zo začatia incidentu Srbov. "Pohostinnosť ako hlavné aktívum života Balkáncov nebola dodržaná. Od momentu, keď sme do Belehradu prišli, sa k nám domáci organizátori správali ako k nepriateľom. Privítali nás antišportovou, až xenofóbnou náladou," uviedol albánsky minister zahraničia Ditmir Bushati.

Albáncov doma vítali davy fanúšikov ako národných hrdinov. V stredajších skorých ranných hodinách približne 3000 Albáncov obsadilo letisko, fanúšikovia mávali vlajkami a zdravili hráčov národného tímu, ktorí sa vrátili zo Srbska.

Zápas sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom na napätie medzi oboma krajinami ohľadom Kosova. Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko a mnohé ďalšie krajiny sveta, medzi nimi aj Slovenská republika, však tento akt neuznali. "Bola to politická provokácia. Hlavnou otázkou zostáva, ako zareaguje UEFA, pretože ak by niekto rozvinul zástavu Veľkého Srbska v Tirane alebo Prištine, už by z toho bola kauza pre OSN," vyjadril svoj postoj k balkánskemu futbalovému škandálu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.