Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Štyri fakty o brazílskom šampionáte, nad ktorými krúti fanúšik hlavou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetový šampionát v Brazílii priniesol viacero šokujúcich okamihov, ktoré nechali fanúšikov v nemom úžase.

Bratislava 14. júla (TERAZ.sk) - Mundial 2014 v Brazílii je od dnes históriou. V nedeľnom finále sa rozhodlo o kráľovi, ktorý najbližšie štyri roky zasadne na futbalový trón. Nemecko vybojovalo v predĺžení štvrtý titul po dlhých 24 rokoch. Presne ako v roku 1990 aj teraz Nemci pokorili Argentínu jediným gólom. Hrdinom sa stal Mario Götze. Zaujímavosťou je, že obe mužstvá sa stretli vo finále po tretíkrát, v roku 1986 v Mexiku sa tešila Argentína s hviezdnym Maradonom - vyhrala 3:2. O štyri roky v Taliansku prišla nemecká odplata. O šampiónovi vtedy rozhodol jediný gól zápasu, ktorý strelil z penalty obranca Andreas Brehme. Dvadsiaty svetový šampionát, ktorý sa hral v 12 brazílskych miestach, priniesol veľa nádherných športových momentov. Turnaj však pripravil aj niekoľko šokujúcich okamihov, ktoré nechali fanúšikov v nemom úžase. A priniesol aj viacero výrazných zápisov do futbalovej histórie.

Rekordom, ktorý stojí za zmienku, je aj finančná čiastka, ktorú usporiadatelia investovali do organizácie šampionátu. Zapíše sa ako najdrahší vo svojej doterajšej histórii. Suma 12 miliárd dolárov predstavuje rozpočet troch posledných šampionátov dokopy. Vyše štyri miliardy boli vyčlenené na výstavbu siedmich nových a rekonštrukciu starých štadiónov. Na bezpečnosť, s ktorou mala hostiteľská krajina veľký problém, išlo vyše 900-miliónov dolárov.

Tu sú štyri postrehy, nad ktorými fanúšikovská obec krúti hlavou

Rozhodcovia

Rozhodcovia si na šampionáte vybrali niekoľko zlých dní a svojimi rozhodnutiami dvíhali adrenalín trénerom, hráčom aj fanúšikom. Momentom, ktorý zdvihol vlnu emócií, ostane rozhodnutie japonského hlavného rozhodcu Juičiho Nišimuru v otváracom zápase Brazília - Chorvátsko. Brazília vstupovala do turnaja ako jednoznačný favorit na celkové víťazstvo. Túto prognózu však naštrbil hneď úvodný nevýrazný zápas kanárikov. Húževnatí Chorváti držali dlho nerozhodný stav 1:1. V 71. minúte však Japonec nariadil sporný pokutový kop za zákrok Dejana Lovrena na Freda. Opakovaný záber ukázal, že Lovren sa Freda takmer nedotkol. Rozhodení Chorváti nakoniec prehrali otvárací zápas MS 3:1. Chorvátske médiá bez váhania označili Nišimuru za "japoského atentátnika". Brazílčania sami priznali, že Neymar premenil penaltu, ktorá neexistovala. Jediný kto ju jednoznačne videl, bol tréner Luiz Felipe Scolari. "Rozhodca pokutový kop videl, tak to bol pokutový kop. Ja som si záznam prezrel niekoľkokrát a faul som videl," konštatoval Brazílčan.



Surové a neférové zákroky

Nad všetkými vyčnieva Uruguajčan Luis Suaréz. V zápase základnej D-skupiny v zápase proti Taliansku si neudržal nervy na úzde a v súboji o loptu pred bránou Gianluigiho Buffona pohrýzol protihráča Giorgia Chielliniho. FIFA kontroverzného futbalistu potrestala až v priebehu turnaja, zápas proti Talianom ešte dohral. Incident si totiž hlavný rozhodca nevšimol, agresora usvedčili televízne kamery. Uruguajský útočník dostal od disciplinárnej komisie trest na deväť zápasov, suspendáciu na štyri mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalovou činnosťou a pokutu 100.000 švajčiarskych frankov (cca 82.210 eur). "Ospravedlňujem sa Giorgiovi Chiellinimu a celej futbalovej rodine a prisahám, že sa už nikdy nedopustím žiadneho podobného incidentu. Pravda je, že som môjmu kolegovi Chiellinimu spôsobil uhryznutie v kolízii so mnou," kajal sa futbalista.



Odborníci síce zákrok odsúdili, no zároveň poukázali na oveľa vážnejšie fauly, pri ktorých išlo o zdravie a rozhodcovia si ich nevšimli. Ako jeden z mnoho príkladov treba uviesť zákrok francúzskeho záložníka Matuidiho v osemfinálovom zápase proti Nigérii. Francúz po tvrdom zákroku zlomil Nigérijčanovi Onazimu nohu a dostal za to iba žltú kartu. Najväčšia hviezda turnaja Neymar balancoval na hrane, rozhodovali milimetre a mohol ostať do konca života paralyzovaný. Zunigov nešetrný zákrok na brazílsku hviezdu vo štvrťfinálovom zápase Brazília - Kolumbia FIFA nakoniec nepotrestala, no Neymar si musí liečiť zlomený stavec a futbal si približne pol roka nezahrá.

Nezhody v tíme a bitka spoluhráčov

Futbalisti Kamerunu mohli patriť k čiernym koňom turnaja, no finančné a osobné nezhody kulminovali do osobných konfliktov v národnom tíme. Po prehrách 0:1 s Mexikom 0:4 s Chorvátskom a s Brazíliou 1:4 nepostúpili zo skupiny. V zápase s Chorvátskom do seba ako kohúti skočili spoluhráči Benoit Assou-Ekotto a Benjamin Moukandjo. Benoit Assou-Ekotto zautočil na Moukandjoa hlavou. Dôvodom dusnej atmosféry sú zrejme finančné záväzky, ktoré má kamerunský futbalový zväz voči reprezentantom. Futbalisti už pred šampionátom hrozili bojkotom, že neodcestujú do Brazílie.



Brazílska športová tragédia

Všetky predošlé udalosti však v histórii hravo prekryje jediná - najväčšie brazílske sklamanie. "Mala to byť oslava futbalu, stala sa z toho nočná mora. Šampionát smutných spomienok pre Brazíliu, Brazílsky futbal je ponížený a rozbitý," predbiehajú sa svetové médiá v reakciách na situáciu v brazílskom futbale. Futbalový osud to zariadil tak, že domáca Brazília ostala pred bránami finále. To by však nebola až taká tragédia, ak by kanárici neutŕžili v semifinále turnaja proti Nemecku najpotupnejšiu prehru vo svojej histórii. Brazílčanov pred zápasom s Nemcami mátala spomienka na zápas futbalových MS z roku 1950, keď na tom istom štadióne, Belo Horizonte, prehrali s Uruguajom 2:1, ktorý neskôr získal titul majstra sveta. No prehra z 8. júla 2014 ostane navždy vrytá do pamäte celého futbalového sveta. Skazu brazílskeho futbalu dokonali futbalisti Holandska, ktorí v súboji o tretie miesto zdolali zverencov možno už čoskoro bývalého trénera Luiza Felipe Scolariho presvedčivo a jednoznačne 3:0.



Futbalisti aj tréner sa po zbabranom turnaji predbiehali v ospravedlňovaní a sypani si popola na hlavu. "Je to najhoršia chvíľa mojej kariéry a celého futbalového života," povedal pre web FIFA po zápase s Nemeckom tréner Scolari. "Ospravedlňujem sa všetkým Brazílčanom za našu hru na turnaji," dodal pokorne. Kapitán tímu David Luiz niesol prehru najťažšie a neubránil sa slzám: „Chcel som môj národ potešiť. Všetkým, čo trpia. Chcem sa všetkým Brazílčanom ospravedlniť.“

Brazílčania takéto hriechy odpúšťajú veľmi ťažko a po semifinále vyšli do ulíc, aby prejavili svoju nespokojnosť a hnev. Neubránili sa ani takým excesom ako pálenie Neymarovho dresu. Podľa komentátorov najväčší "tragéd" brazílskeho tímu, Frederico Chaves Guedes, známy ako Fred, tento tlak neustal a nechal sa počuť, že reprezentácie má plné zuby. "Zlyhali sme spoločne. Nie je iba jediný vinník. Počúvať v Brazílii pískanie a bučanie divákov je normálne. Čo však chcem povedať je, že to nebola iba Fredova vina,“ bránil sa.