Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Futbal

Suarez začne s tréningom už v piatok, hrať bude až o štyri mesiace

Luis Suarez Foto: TASR/AP

Dvadsaťsedemročný útočník dostal za tretie uhryznutie počas zápasu v kariére trest zákazu činnosti na štyri mesiace a deväť medzištátnych zápasov.

Lausanne 14. augusta (TASR) - - Uruguajský útočník Luis Suarez začne už v piatok trénovať so spoluhráčmi v FC Barcelona. Španielsky futbalový klub o tom informoval po verdikte Športového arbitrážneho súdu (CAS).

Medzinárodný Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok potvrdil štvormesačný trest pre uruguajského futbalového útočníka Luisa Suareza. Ten sa odvolal proti suspendácii za uhryznutie do ramena talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho počas MS v Brazílii. Súd mu aspoň umožnil trénovať v jeho novom klube FC Barcelona a bude môcť nastúpiť aj v prípravných dueloch.

Dvadsaťsedemročný útočník dostal za tretie uhryznutie počas zápasu v kariére trest zákazu činnosti na štyri mesiace. Za incident sa ospravedlnil, ale aj tak sa nevyhol finančnej pokute vo výške 100.000 švajčiarskych frankov. CAS svoj verdikt zdôvodnil tým, že trest pre Suareza je "primeraný priestupku, ktorého sa dopustil".

Suarez, Uruguajský futbalový zväz i jeho nový zamestnávateľ FC Barcelona s odvolaním sa voči dĺžke dištancu neuspeli, súd ale kanonierovi povolil počas trvania trestu trénovať so spoluhráčmi v katalánskom veľkoklube. Suspendácia na štyri mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalovou činnosťou je podľa CAS "príliš tvrdá", mala by pre hráča následky aj po vypršaní trestu a tak sa Suarez bude môcť zapojiť do tréningového procesu i do reklamných a propagačných akcií a navštevovať zápasy.

FIFA ešte vo štvrtok večer potvrdila, že Suarez bude môcť hrať aj v prípravných stretnutiach. "Sankcia sa týka iba oficiálnych zápasov a nevzťahuje sa na priateľské duely," citovala agentúra dpa zo stanoviska strešného orgánu svetového futbalu.

"Barca" odohrá prvý ligový duel novej sezóny 24. augusta. Suarez nemôže v jej drese nastúpiť do 26. októbra. Uruguaj sa bude musieť bez neho zaobísť v najbližších deviatich súťažných zápasoch, vynechá tak kontinentálny šampionát Copa America 2015. Najlepší strelec uplynulého ročníka anglickej Premier League prestúpil v lete do Barcelony za vyše 80 miliónov eur z FC Liverpool.

Suarez sa previnil tesne pred víťazným gólom svojho krajana Diega Godina v 81. minúte rozhodujúceho stretnutia základnej D-skupiny na MS v Brazílii. V priamom súboji o postup Uruguaj zdolal Taliansko 1:0 a postúpil do osemfinále. Incident si hlavný rozhodca nevšimol, ale uruguajského strelca usvedčili televízne kamery.

V minulosti už Suarez dvakrát pohrýzol súpera. V roku 2013 sa v zápase Premier League "zakusol" do obrancu Chelsea Londýn Branislava Ivanoviča, za čo dostal desaťzápasový dištanc. V roku 2010 počas pôsobenia v Ajaxe Amsterdam pohrýzol protihráča z PSV Eindhoven Otmana Bakkala a odsedel si za to sedem zápasov.