Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Tarkovič priamo v dejisku uvidí Španielov, Neymarovcom neverí

Na snímke vpravo tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák a jeho asistent Štefan Tarkovič počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Asistent hlavného trénera Jána Kozáka Štefan Tarkovič strávi v dejisku šampionátu niekoľko dní a naživo uvidí viacero zápasov.

Bratislava 6. júna (TASR) - Blížiace sa majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii sú zaujímavé aj pre vedenie slovenskej reprezentácie. Asistent hlavného trénera Jána Kozáka Štefan Tarkovič strávi v dejisku šampionátu niekoľko dní a naživo uvidí viacero zápasov.

Zaujímať ho budú najmä Španieli, ktorí sú súperom Slovenska v kvalifikácii EURO 2016 vo Francúzsku.

Pán Tarkovič, môžete priblížiť hlavné zámery vašej cesty na majstrovstvá sveta do Brazílie?

"Je to tradičný postup futbalového zväzu a ľudí, ktorí sa zaujímajú o vrcholový futbal. Majstrovstvá sveta alebo Európy sú takým vrcholom. Takéto podujatie určuje tendencie v oblasti futbalu. Človek má šancu prežiť atmosféru takéhoto šampionátu iba ak sa ho osobne zúčastní. My chceme mať priamy zážitok z Brazílie. Druhou, určite dôležitejšou, úlohou je pozorovať našich súperov v kvalifikácii na ME, najmä Španielsko. Ideme si spraviť analýzu a získať istý uhol pohľadu a odhadnúť, ako by sme mohli hrať v konfrontácii s takýmto tímom."

S kým cestujete do dejiska šampionátu?

"Slovenský futbalový zväz vyslal mňa a Vlada Koníka."

Hlavný tréner Ján Kozák zostáva na Slovensku. Prečo?

"Rozprávali sme sa o tom, že by sme išli spolu. Janko Kozák si však chce šampionát užiť doma. Transfer do dejiska navyše nie je jednoduchý. Navyše tam ideme takpovediac na otočku. V Brazílii pobudneme päť 'pobytových' dní, ďalšie štyri dni strávime cestovaním tam a späť. Jano už v Južnej Amerike bol ako hráč, predsa len už ten kontinent zažil na vlastnej koži a napokon pred náročným cestovaním uprednostnil sledovanie MS doma."

Čo všetko v Brazílii absolvujete?

"Už svoj program približne poznáme, no pracujeme ešte s jednou alternatívou. V rámci nej by sme chceli vidieť zápas Španielska nielen s Holandskom, ale aj s Čile. Ak sa nám to podarí logisticky vyriešiť, radi si pozrieme aj druhé vystúpenie Španielov."

Vaša cesta má najmä pracovný charakter. Čo všetko si budete na zápasoch, najmä tých španielskych, všímať?

"Je to iný uhoľ pohľadu. Človek si na štadióne môže všímať veci, ktoré sa v televízii analyzovať nedajú. My si zápas pozrieme naživo, budeme priamo na ňom. Neskôr si stretnutia znovu rozoberieme, tentoraz už z televízie a spravíme podrobnejší rozbor a analýzy."

Ktoré zápasy majstrovstiev uvidíte?

"Odlietame 11. júna, o dva dni na to budeme na zápase Španielska s Holandskom. Pätnásteho si v Riu de Janeiro pozrieme zápas Argentíny s Bosnou a Hercegovinou. O deň neskôr budeme na zápase Nemecka s Portugalskom. Tieto dni sú isté a ešte pracujeme na spomínanom zápase Španielska s Čile."

Práve Španieli, úradujúci majstri sveta i Európy budú patriť k veľkým favoritom turnaja. Zálusk na prvenstvo si však robí viacero ďalších tímov, vrátane domácej Brazílie. Koho favorizujete vy osobne?

"Nie každé mužstvo robí pred MS presvedčivé výsledky v prípravných zápasoch. Ťažko preto odhadnúť silu tímov. Turnaja sa zúčastní veľa mužstiev s vysokými ambíciami. Trebárs domáca Brazília, ktorá urobí všetko pre to, aby v domácom prostredí získali titul. Osobne si však nemyslím, že sa im to podarí. Podľa mňa budú prím hrať skôr európske mužstvá favoritov. Očakávam, že 'vyskočí' aj nejaký ďalší tím z Európy. Takisto nezabúdam ani na silu tímov z Južnej Ameriky. Predsa len juhoaamerické mužstvá sa na domácom kontinente budú chcieť vytiahnuť. Takisto netreba zabúdať ani na tímy z Afriky, ktoré sa tiež vedia presadiť. Uvidíme, ako to napokon dopadne."

Brazília, to nie je len futbal a samba, ale aj veľká kriminalita a s ňou súvisiaca bezpečnosť v dejisku MS. Ako túto tému vnímate vy?

"Ak by som sa bál, nemala by takáto cesta význam. Nepovedal by som, že sa bojím. Registrujem však situáciu v Brazílii, mám o nej informácie. Tie hovoria o veľkej chudobe a neľahkej sociálnej situácii v krajine. Hovorí sa o početnejších demonštráciách a tým by sme sa my radi vyhli. Priznávam však, ten pocit pred cestou do Brazílie je trochu zvláštny. Predsa len skúsenosti s takýmito krajinami nie sú ideálne. Som si však stopercentne istý, že za bránami štadióna bude všetko v kompetencii FIFA a bude to tam bezpečné. Pred bránami to však môže byť zaujímavé... ."