Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Tréner Louis van Gaal prevzal tretíkrát holandskú reprezentáciu

Na snímke Louis van Gaal. Foto: FOTO TASR/AP

Van Gaal priviedol Ajax Amsterdam v roku 1995 k triumfu v Lige majstrov, pôsobil aj ako tréner FC Barcelona, Manchestru United, či Bayernu Mníchov.

Amsterdam 4. augusta (TASR) - Tréner Louis van Gaal si odkrúti svoju tretiu éru v holandskej futbalovej reprezentácii, Vedenie tamojšieho zväzu ho vymenovalo za nástupcu Franka de Boera, ktorý pri národnom tíme skončil po prehre Holandska v osemifinále EURO 2020 s Českom 0:2.

Šesťdesiatdeväťročný van Gaal viedol Holanďanov najprv v rokoch 2000 až 2002, s tímom však nepostúpil na MS v Japonsku a Kórejskej republike. Úspešnejšie bolo jeho druhé pôsobenie v rokoch 2012 až 2014, na svetovom šampionáte 2014 v Brazílii obsadili jeho zverenci tretie miesto.

Van Gaal podpísal zmluvu do skončenia MS 2022 v Katare. Jeho asistentmi budú niekdajší reprezentačný kouč Danny Blind a Henk Fraser. "Holandský futbal bol vždy blízky môjmu srdcu. Nezostáva nám veľa času do ďalších kvalifikačných zápasov, ktoré sú dôležité pre našu účasť na svetovom šampionáte," uviedol staronový kormidelník "Oranjes". Jeho zverenci sa v septembri stretnú s Nórskom, Čiernou Horou a Tureckom.

Van Gaal priviedol Ajax Amsterdam v roku 1995 k triumfu v Lige majstrov, pôsobil aj ako tréner FC Barcelona, Manchestru United, či Bayernu Mníchov. Informovala agentúra AP.