Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Futbal

VIDEO: Neymar strelil najrýchlejší gól v olympijskej histórii

Na snímke brazílsky útočník Neymar oslavuje víťazstvo 6:0 v semifinále futbalového turnaja mužov Brazília - Honduras na OH v Riu de Janeiro 17. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Podarilo sa mu to už v 15. sekunde semifinálového duelu s Hondurasom. Po zápase nešetrili superlatívmi na jeho adresu ani súperi, ani tréner Micale. Futbalová Brazília má zlato na dosah.

Rio de Janeiro 18. augusta (TASR) - Po úvodných dvoch bezgólových remízach ho mnohí fanatickí domáci fanúšikovia pranierovali. Po semifinálovej demontáži Hondurasu na olympijskom futbalovom turnaji v Riu de Janeiro ho vynášajú do nebies. Neymar sa výrazne zaslúžil o to, že Brazílčania sú krok od zisku vytúženého zlata. Vo finále olympijského turnaja v Riu de Janeiro sa stretnú domáci futbalisti s Nemeckom.

Domáci favorit zdolal Honduras jednoznačne 6:0, keď už po polhodine hry viedol trojgólovým rozdielom. Gólostroj odštartoval už v 15. sekunde Neymar a strelil tak najrýchlejší gól v histórii olympijských turnajov. Kanonier FC Barcelona využil nedorozumenie pri rozohrávke súpera a v súboji jeden proti jednému prekonal honduraského brankára Luisa Lopeza. Na začiatku turnaja sa Neymar trápil, no postupne sa zžil s tímom a jeho výkony gradujú. V závere z jedenástky spečatil konečný výsledok na 6:0.

Okrem Neymara sa v prvom polčase presadil aj dvojgólový Gabriel Jesus, po zmene strán skórovali Marquinhos, Luan a skóre z pokutového kopu spečatil opäť Neymar.

Tréner Rogerio Micale po záverečnom hvizde nešetril superlatívmi na adresu lídra ofenzívy "kanárikov". "Neymar je monštrum. Od boha dostal do vienka dar hrať futbal a svojim talentom dokáže uchvátiť každého fanúšika. Proti Hondurasu potvrdil, že je výnimočný, pre všetkých našich hráčov je obrovskou inšpiráciou," citovala slová brazílskeho kouča agentúra dpa.




Pred umením Neymara sňal klobúk aj honduraský brankár Lopez. "Všetci vieme, aký je dobrý, je to jednoducho extratrieda. Je obrovský rozdiel, keď má Neymar loptu a keď ju nemá. S loptou je nezastaviteľný."

"Neymar je veľmi šťastný, že môže byť súčasťou tohto tímu. Hráči ho prijali medzi seba a berú ho ako prirodzeného lídra. Je pod veľkým tlakom, no dokáže sa s ním čoraz lepšie vyrovnať, čo je pozitívny signál pred sobotňajším finálovým zápasom proti Nemecku. Brazílsky futbal má napriek neúspechu na domácich MS 2014 stále veľký cveng. Práve Neymar ho môže dostať na ešte vyšší level," zdôraznil Micale.

Hrubesch po postupe do finále: "Môže byť niečo krajšie?"

V druhom semifinálovom zápase vyťažili Nemci z úvodného gólu Klostermanna už v deviatej minúte. Futbalisti Nigérie mali viacero šancí na vyrovnanie stavu, ale v 89. minúte spečatil finálový postup Nemcov Nils Petersen.

"Môže byť niečo krajšie ako hrať olympijské finále na Maracane proti Brazílii? Je to úžasné, skvelé. Musíme si to užiť a osláviť finále, do ktorého sme sa dostali. Budeme hrať útočne, vždy tak hráme. Uvidíme, či nám to na konci zápasu prinesie úspech," povedal po semifinálovom víťazstve tréner Nemecka Horst Hrubesch.

futbal - muži - semifinále

Brazília - Honduras 6:0 (3:0)
Góly: 1. a 90.+ Neymar (druhý z 11 m), 26. a 35. Gabriel Jesus, 51. Marquinhos, 79. Luan

Nigéria - Nemecko 0:2 (0:1)
Góly: 9. Klostermann, 89. Petersen