Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Novým prezidentom Únie ligových klubov sa stal Ivan Kozák

Ivan Kozák Foto: TASR

Ivan Kozák nahradil vo funkcii Dušana Tittela, ktorý v polovici júna po tri a polročnom pôsobení abdikoval a spolu s ním skončil aj jeho štáb spolupracovníkov.

Bratislava 4. júla (TASR) - Novým prezidentom Únie ligových klubov sa stal Ivan Kozák. Vo funkcii nahradil Dušana Tittela, ktorý v polovici júna po tri a polročnom pôsobení abdikoval a spolu s ním skončil aj jeho štáb spolupracovníkov. Za hlavnú príčinu predčasného ukončenia mandátu, ktorý mal vypršať v januári 2015, považoval Tittel reštrukturalizáciu druhej najvyššej súťaže. Tá sa na regionálnom princípe rozdelí od novej sezóny 2014/2015 na skupiny Západ a Východ, v oboch bude pôsobiť po dvanásť tímov. Riadiť ju už nebude ÚLK, ale športovo-technická komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a tá tak okresala kompetencie ÚLK.

"Som veľmi rád, že som dostal dôveru klubov. Chcem poďakovať Dušanovi Tittelovi za jeho prácu, ktorú odviedol počas svojho pôsobenia. Verím, že sa nám podarí nadviazať užšiu spoluprácu s vedením SFZ," uviedol nový riaditeľ ÚLK Ivan Kozák, ktorý mal dvoch protikandidátov - Róberta Rybníčka a Tomáša Žiaka. Vo verejnej voľbe získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu už v prvom kole a z 12 klubov ho podporilo osem.

V súčasnosti je Kozák aj športovým riaditeľom MFK Košice, ktorého kompetencie vo východoslovenskom klube budú postupne oklieštené. Jeho meno pravdepodobne zostane späté naďalej s týmto klubom. "Momentálne je to spojenie, ktoré sa nedá rozseknúť. Bude to pre mňa veľká záťaž, veľa cestovania, ale dal som sa na boj a musím bojovať. Mám prísľub od pána prezidenta Podoláka, že sa môžem viac venovať tejto funkcii, takže v klube si to budem musieť nejako vyriešiť," dodal Kozák.

Výkonným riaditeľom ÚLK sa stal doterajší riaditeľ Národného tréningového centra v Poprade Michal Mertinyák. "Už v predchádzajúcom období sa naštartovali pozitívne zmeny, ktoré chce ÚLK naďalej prehlbovať. Prichádzame v štádiu, kedy odštartoval projekt štadiónov. A teraz je už len na nás, ako dokážeme napraviť vzťahy so SFZ," konštatoval Mertinyák. Jeho kompetencie budú väčšie, ako mal doteraz riaditeľ súťaže, pričom bude prítomný pri kľúčových rozhodnutiach ÚLK. "Verím, že slovenský futbal bude napredovať a jeho budúcnosť vidím pozitívne. Dúfam, že sa slovenskej reprezentácií pod vedením Jána Kozáka podarí kvalifikovať na ME a ligový futbal pod značnou Fortuny naberie nový dych a bude stúpať vyššie," dodal.