Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Portugalsko proti USA na pokraji vypadnutia spasil v 95. minúte Varela

Silvestre Varela strieľa vyrovnávajúci gól v nadstavenom čase proti USA Foto: TASR/AP

V infarktovom závere sa podarilo zverencom Paula Benta vyrovnať na 2:2.

Manaus 23. júna (TASR) - Futbalisti USA remizovali v zápase G-skupiny na MS v Brazílii s Portugalskom 2:2 a priblížili sa postupu do osemfinále. Američania mali miestenku definitívne na dosah, ale Portugalsko sa na šampionáte udržalo v hre vďaka vyrovnávajúcemu gólu Silvestreho Varelu v piatej minúte nadstaveného času.

V Aréne Amazonia v Manause Portugalsko poslal do vedenia už v 5. minúte Nani po hrubej chybu amerického obrancu Geoffa Camerona, po zmene strán skóre otočili Jermaine Jones a Clint Dempsey. Po centri Cristiana Ronalda v záverečných sekundách ale striedajúci Varela hlavou vyrovnal na 2:2. Nemecko a USA majú na čele skupiny po štyri body a vo vzájomnom dueli im stačí na postup remíza, Ghana a Portugalsko majú po jednom bode.

Do duelu nezasiahol zranený portugalský brankár Rui Patricio, ktorého medzi žrďami nahradil Beto. V zostave ale nechýbal kanonier Cristiano Ronaldo, hoci ho trápili problémy s kolenom. Ricardo Costa v obrane zastúpil potrestaného Pepeho, Andre Almeida a Helder Postiga zranených Fabia Coentraa a Huga Almeidu. V základe USA chýbal pre zdravotné problémy Jozy Altidore, namiesto neho dostal šancu Graham Zusi.

Tím USA sa v záverečnom dueli skupiny predstaví vo štvrtok 26. júna o 18.00 SELČ v Recife proti Nemecku, v rovnakom čase nastúpi Portugalsko v Brasilii proti Ghane.

Tribúny v srdci dažďového pralesa prvýkrát jasali v 5. minúte po ekvilibristike Ronalda v strede poľa a o chvíľku neskôr aj po góle Portugalska. Nevydarený center Velosa z ľavej strany stopér Cameron nešikovne nohou nadvihol iba pred voľného Naniho na zadnej žrdi a ten z piatich metrov nemal problém ponad padajúceho Howarda skórovať - 0:1. Na druhej strane chcel o päť minút odpovedať Johnson, po jeho strele z toho bol ale iba prvý roh pre Američanov. Tí zdvihli hlavy a Dempseyho priamy kop v 13. minúte letel iba tesne nad. Ten istý hráč po štvrťhodine z uhla vyskúšal Beta, keď už Portugalsko hralo bez zraneného Postigu. V 24. minúte Bradley pálil nebezpečne nad bránku a o pár minút aj vedľa ľavej žrde a tím USA bol aj vďaka vyššiemu napádaniu čoraz nebezpečnejší. To potvrdil v 32. minúte Johnson strelou pár desiatok centimetrov mimo po rýchlom protiútoku i Jones pokusom do stredu bránky, Záver polčasu už patril Portugalsku - Nani spoza šestnástky vyskúšal Howarda a Ronaldo z priameho kopu namieril do "nebies". V 45. minúte americký brankár so šťastím vyrazil Naniho strelu na žrď a skvele si poradil aj s dorážkou Edera.



Tempo hry nestagnovalo v náročných podmienkach ani po zmene strán, keď najskôr Eder zakončil z akrobatickej pozície volejom nad bránku a na druhej strane Beto vyrazil tečovaný center Johnsona z ostrého uhla na rohový kop. Američania potom vpredu "spackali" výrazné prečíslenie a v 55. minúte zahodili aj obrovskú tutovku na vyrovnanie - aktívny Johnson spätnou prihrávkou na voľného Bradleyho vyšachoval aj brankára Beta, no strelu z čistej pozície zastavil na bránkovej čiare obranca Ricardo Costa. Na opačnej strane ihriska Ronaldo ukázal, že nie je vo svojej koži - po hodine hry v rýchlom brejku vystrelil veľmi nepresne. A tak sa skóre menilo v prospech USA, keď si v 64. minúte Jones obhodil Naniho a spoza šestnástky nechytateľnou strelou k ľavej žrdi vyrovnal na 1:1. Meireles mohol okamžite vrátiť náskok Portugalsku, no proti bol Howard a európsky tím sa v ďalších minútach napriek aktivite nevedel v ofenzíve presadiť. Naniho strela desať minút pred koncom letela nad a Američania sa dočkali obratu - v 81. minúte po rýchlej akcii sa zblokovaná strela Bradleyho dostala na ľavú stranu šestnástky k Zusimu a jeho center dotlačil Dempsey bruchom do siete - 2:1. Zúfalý tlak Portugalska sa v závere najskôr zmenil na trápenie, no po centri Ronalda z pravej strany v záverečných sekundách sa Varela odpútal od Camerona a hlavou v páde vyrovnal na 2:2.



G-skupina, 2. kolo:

USA - Portugalsko 2:2 (0:1)

Góly: 64. Jones, 81. Dempsey - 5. Nani, 90.+5 Varela, ŽK: Jones. Rozhodovali: Pitana - Maidana, Belatti (všetci Arg.), 40.123 divákov.

USA: Howard - Johnson, Besler, Cameron, Beasley - Beckerman, Jones - Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90.+1. Gonzalez) - Dempsey (87. Wondolowski)

Portugalsko: Beto - Pereira, Costa, Alves, A. Almeida (46. William) - Veloso, Moutinho, Meireles (69. Varela) - Nani, Postiga (16. Eder), Ronaldo

Hlasy po zápase /zdroj: DPA, AP/:

Jürgen Klinsmann, tréner USA: "Inkasovať vyrovnávajúci gól v záverečných sekundách je nešťastné a nepríjemné. Teraz musíme ísť ťažšou cestou cez súboj s Nemeckom. Spečatiť postup, to bude náš cieľ."

Jermaine Jones, stredopoliar USA. "Je jasné, že sme frustrovaní. Necelá minúta nás delila od postupu, mali sme loptu už iba jednoducho odkopnúť."

Clint Dempsey, kapitán USA: "Samozrejme, že sme sklamaní. Ale treba sa na to pozrieť pozitívne - máme bod. Hrali sme naozaj dobre, podľa mňa lepšie ako v predchádzajúcom zápase. Mali sme aj viac šancí, ale jednoducho sa od nás v závere odklonilo šťastie."

Paulo Bento, tréner Portugalska: "Druhý gól sme dostali po našich hrubých chybách. Mám pocit, že remíza je napokon spravodlivým výsledkom, hoci sme po nej vo veľmi ťažkej situácii."

Tabuľka:

1. Nemecko 2 1 1 0 6:2 4
2. USA 2 1 1 0 4:3 4
3. Ghana 2 0 1 1 3:4 1
4. Portugalsko 2 0 1 1 2:6 1