Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Valencia potrebuje góly, Benfica chce v Turíne uhájiť náskok

Hráč Valencie Dani Parejo (v strede) oslavuje so spoluhráčmi gól Foto: TASR/AP

Šiesty vzájomný duel bývalých európskych šampiónov v Turíne sľubuje ľúty boj.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Vo štvrtok 1. mája budú známe mená oboch finalistov Európskej ligy UEFA 2013/2014 po odvetných semifinálových zápasoch, v ktorých Juventus Turín hostí Benficu Lisabon, resp. FC Valencia španielskeho rivala FC Sevilla. "Stará dáma" síce túži hrať finále 14. mája na vlastnom štadióne, musí ale zmazať stratu 1:2 z prvého súboja, v ešte zložitejšej situácii je Valencia, ktorá prvé semifinále prehrala na sevillskom štadióne Ramona Sancheza Pizjuana 0:2.

Šiesty vzájomný duel bývalých európskych šampiónov v Turíne sľubuje ľúty boj. Zverenci trénera Antonia Conteho vedia, že na postup im stačí aj víťazstvo 1:0, ale to im zaručí len výkon na hranici možností. "Zebry" doma v tomto ročníku EL neprehrali ani raz (3 výhry, 3 remízy), ale čisté konto zaznamenali len raz. Prehra spred týždňa v Lisabone bola ich prvou v tejto sezóne EL. Juventus sa naposledy tešil z triumfu na európskom fóre v roku 1996, keď sa stal víťazom Ligy majstrov, EL, resp. jeho predchodcu Pohár UEFA vyhral trikrát (1977, 1990, 1993).

Benfica 20. apríla získala rekordný 33. portugalský titul a dobre naladená zvládla aj prvé semifinále, ktoré rozhodli góly Ezequiela Garaya a kanoniera Limu. "Do Turína ideme ako zomknutý tím a s pokorou sa pokúsime postúpiť do finále. Máme na to kvalitu a schopnosti, aby sa nám to podarilo," citoval web uefa.com Limu. "Orli" na talianskej pôde odohrali 28 zápasov v európskych pohároch, 9-krát vyhrali a 15-krát ťahali za kratší koniec. Zverenci trénera Jorgeho Jesusa ešte nikdy EL, resp. jeho predchodcu Pohár UEFA nevyhrali, bývalý EPM získali v rokoch 1961 a 1962.

Valencia v Seville dostala gól z ofsajdu, na domácej Mestalle sa ale hotuje otočiť kormidlo nepriazne osudu. Vo štvrťfinále už dokázala vymazať stratu 0:3 z Bazileja domácim triumfom 5:0 po predĺžení. V podobný scenár dúfa aj teraz. "Všetci potrebujeme podať náš najlepší výkon, aby sme semifinále dokázali otočiť. Podarilo sa nám to proti Bazileju a myslím si, že sme to schopní urobiť aj teraz ešte raz. Na Mestalle sa to môže podariť. Zápas proti Bazileju bol neuveriteľným večerom, teraz vo štvrtok to bude rovnaké," kasal sa obranca domácich Jérémy Mathieu. Sevilla sa tešila z triumfu v EL v rokoch 2006 a 2007, Valencia pred desiatimi rokmi.

odvety semifinále EL 2013/2014, štvrtok 1. mája (21.05 SELČ)

Juventus Turín - Benfica Lisabon

/prvý zápas: 1:2/

FC Valencia - FC Sevilla

/prvý zápas: 0:2/