Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

VIDEO: Rekordér Karhan má štyridsiatku, hodnotí kariéru a súperov v EL

Na snímke tréner FC Spartak Trnava Miroslav Karhan na prvom tréningu mužstva po rezignácii hlavného trénera Ivana Hucka. V Trnave dňa 21. apríla 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Bývalý hráč trnavského Spartaka, slovenský legionár a reprezentačný futbalový rekordér a od konca apríla i nový tréner bílích andelov sa dožíva životného jubilea.

Trnava/Bratislava 21. jún (Teraz.sk) - V utorok 21. júna sa dožíva životného jubilea bývalý hráč trnavského Spartaka, slovenský legionár a reprezentačný futbalový rekordér a od konca apríla i nový tréner bílích andelov – Miroslav Karhan.

Uprostred kapitán Trnavy Miroslav Karhan bojuje o loptu medzi dvojicou Prešovčanov Petrom Katonom (vľavo) a Michalom Krajníkom (vpravo) v 25. kole futbalovej ligy FC SpartakTrnava - FC Tatran Prešov 3. apríla 2012 v Trnave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Rodák zo Šulekova uzrel svetlo sveta 21. júna 1976. V rodnej obci aj začínal s futbalom a po štyroch žiackych rokoch v blízkom Hlohovci prešiel v roku 1988 medzi žiakov trnavského Spartaka, kde ho zlanáril tréner Kolárik. Do športovej základnej školy chodil spolu s Hadvigerom, Horvatovičom i nebohým Formankom. Na prvoligový trávnik sa dostal na jeseň 1993, keď ho v 10. kole poslal tréner Jurkemik proti Interu na Pasienkoch v 88. min namiesto Ovada. Prvé dva ligové góly strelil v Trnave do siete Dunajskej Stredy na jar 1995. V sezónach 1993– 1999 odohral vo farbách Spartaka celkom 152 zápasov a dal v nich 21 gólov.

Dominika Cibulková, Miroslav Karhan , Zdeno Cíger.
Foto: TASR/Michal Svítok


Bílím andelom pomohol v roku 1998 k dvom úspechom nad košickými tigrami – víťazstvám vo finále Slovenského pohára 2:0 v Bratislave a Matičného pohára 3:1 v Nitre.

Na snímke ocenený defenzívny záložník Miroslav Karhan (Trnava) na slávnostnom galavečeri Jedenástka roka futbalovej Corgoň ligy v sezóne 2011/2012
Foto: TASR/Martin Baumann


Púť po slovenských trávnikoch ukončil Karhan v lete 1999, keď prestúpil do španielskeho Betisu Sevilla. V zelenobielych farbách hral jeden ročník a v lete 2000 ho kúpil popredný turecký klub Besiktas Istanbul. Aj tu sa výkonom nestratil a našiel sa ďalší záujemca, nemecký VfL Wolfsburg. Po jednej sezóne v čierno-bielom sa v lete 2001 prezliekol znovu do zelenobieleho dresu. Šesť rokov hral v bundesligovom Wolfsburgu (2001– 2007) a prestúpil do Mainzu hrajúceho v 2. bundeslige. Červenobielym pomohol po dvoch rokoch k postupu medzi nemeckú elitu. Celkove tu pôsobil štyri sezóny (2007– 2011) a nastal čas návratu. Po dvanástich rokoch v cudzine sa vrátil na Slovensko a splnil dávny sľub, že aktívnu činnosť dokončí v trnavskom Spartaku. V rokoch 2011– 2013 odohral na poste stredopoliara ešte 64 stretnutí a dal 6 gólov. Posledný zápas absolvoval na jeseň 2013 v Ružomberku.



Na medzinárodnej scéne pod zástavou UEFA zohral za Trnavu 18 stretnutí v Pohári UEFA, PVP a Európskej lige. Bolo to v dvojzápasoch s maltskou Birkirkarou, gréckym PAOK (1997), Vardarom Skopje, Besiktasom Istanbul a
po návrate z cudziny s albánskou Tiranou, Levski Sofia (gól v penaltovom rozstrele), Lokomotivom Moskva, írskym Sligo Rovers (gól v Trnave) a Steaou Bukurešť. Onedlho povedie Trnavu v novom ročníku EL už ako tréner.

Na snímke hráč Spartaku Trnava Miroslav Karhan odchádza zo Slovenského futbalového zväzu (SFZ) po rokovaní Disciplinárnej komisie SFZ
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Dobré výkony Karhana nezostali bez povšimnutia reprezentačného trénera Jankecha a 6. septembra 1995 mal premiéru v slovenskom A-mužstve v Košiciach proti Izraelu (1:0) v kvalifikácii ME. V roku 2002 bol Karhan
vyhlásený za najlepšieho futbalistu Slovenska. O účasť na MS 2010 v JAR ho pripravilo nešťastné zranenie.

Úvodné barážové stretnutie o postup na futbalové MS 2006 v Nemecku, v ktorom domáce Španielsko privítalo 12. novembra 2005 v Madride na štadióne Vicente Calderóna Slovensko. Na snímke Slovák Robert Vittek /s číslom 11/ sa snaží prekonať Davida Albeldu /uprostred v popredí/ vpravo pribieha Ibáňez Pablo /obaja Španielsko/. V pozadí Slovák Miroslav Karhan.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Jubilejný stý zápas odohral na jeseň 2010 v Žiline v kvalifikácii ME proti Írsku (1:1). Posledný duel v drese
s dvojkrížom odohral v októbri 2011 pod Dubňom proti Rusku (0:1). Za dlhých šestnásť rokov dosiahol rekordnú bilanciu 107 zápasov a 14 gólov.

Vpravo generálny manažér FC Spartak Trnava Miroslav Karhan gratuluje Marekovi Ujlakymu k 40. narodeninám pred zápasom 24. kola Corgoň ligy FC Spartak Trnava - AS Trenčín v Trnave v sobotu 29. marca 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


V osobnom živote spolu s manželkou Danielou vychovávajú dvoch synov Patricka a Alexa a dcéru Emmu. Bývalému absolventovi trnavskej dopravnej priemyslovky k životnému jubileu srdečne blahoželáme a v novej funkcii trénera Spartaka prajeme dobré zdravie, veľa síl a športových úspechov pre radosť svoju i všetkých fanúšikov bílích andelov.

Na snímke Miroslav Karhan (vpravo), Louis Saha a Samuel Slovák počas exhibičného zápasu legiend Premier League s hráčmi Česka a Slovenska v Národnom tréningovom centre v Poprade, 29. mája 2015.
Foto: TASR – Oliver Ondráš


Teraz.sk informoval PR a event manažér FC Spartak Trnava Marek Ondrejka.

Na archívnej snímke slovenský futbalový reprezentant Miroslav Karhan a syn Alexander počas krstu svojej autobiografickej knihy s názvom Stovkár Karhan na Štadióne Antona Malatinského v Trnave 28. marca 2011.
Foto: TASR/Peter Kollár