Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Xavi proti Slovensku nenastúpi, ukončil reprezentačnú kariéru

Španiel Xavi Hernandez Foto: TASR/AP

Xavi má na svojom konte 133 štartov v drese národného tímu.

Barcelona 5. augusta (TASR) - Španielsky futbalový stredopoliar Xavi Hernandez ukončil reprezentačnú kariéru. Tridsaťštyriročný tvorca hry FC Barcelona tak s určitosťou nenastúpi v kvalifikačných dueloch o postup na EURO 2016 proti Slovensku. Xavi má na svojom konte 133 štartov v drese národného tímu. V roku 2010 pomohol Španielom k triumfu na majstrovstvách sveta v JAR, v rokoch 2008 a 2012 získal s "La Furia Roja" tituly majstra Európy.

"Som vďačný za všetky tie krásne roky, ktoré som prežil v reprezentácii. Boli to fantastické časy. Už nemám 20, ale stále mám veľkú motiváciu, ako keď som bol malé dieťa. Teraz sa naplno sústredím na Barcelonu. Chcem sa poďakovať novému trénerovi Luisovi Enriquemu, ktorý mi dal najavo, že môžem byť pre tím stále užitočný," povedal Xavi pre agentúru Reuters. Od svojho debutu v roku 1998 odohral za Barcu celkovo 474 duelov, s klubom trikrát vyhral Ligu majstrov a získal osem ligových titulov v Primere Division. Xavi je po Xabim Alonsovi a Davidovi Villovi tretím Španielom, ktorý po neúspešnom svetovom šampionáte v Brazílii uzavrel reprezentačnú kapitolu.

"Chcem vysloviť obdiv a uznanie fantastickému hráčovi. Španielsky národný tím stráca výnimočného futbalistu, ktorého bude veľmi ťažké nahradiť. Xavi bol kľúčovým protagonistom herného štýlu, ktorý priniesol Španielsku veľké úspechy na vrcholných podujatiach. Bude nám chýbať na ihrisku i mimo neho," povedal pre oficiálnu stránku Španielskej futbalovej federácie reprezentačný tréner Vicente del Bosque.