Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Futbal

Xavi po rozlúčke s Barcou varoval svojho nástupcu: Čaká ho ťažká práca

Na snímke tréner Barcelony Xavi Hernandez (vpravo). Foto: TASR/AP

Xavi pôsobil na lavičke Barcelony od 6. novembra 2021 a v minulej sezóne doviedol mužstvo k ligovému titulu po štyroch rokoch.

Barcelona 27. mája (TASR) - Futbalisti FC Barcelona odohrali posledný duel pod vedením trénera Xaviho Hernandeza. "Blaugranas" sa v záverečnom 38. kole španielske La Ligy rozlúčili s klubovou legendou víťazstvom 2:1 na pôde FC Sevilla. Štyridsaťštyriročný kouč po stretnutí varoval svojho nástupcu, že ho čaká náročná práca v klube s nepriaznivou finančnou situáciou.

Katalánci ukončili sezónu bez zisku trofeje, v La Lige obsadili druhé miesto s desaťbodovou stratou na majstrovský Real Madrid. "Môj nástupca by mal vedieť, že ho čaká ťažká situácia, pretože pôsobenie v Barce je náročné. Je tu aj nepriaznivá finančná situácia a nebude to pre neho jednoduché," citovala Xaviho agentúra AFP. Očakáva sa, že budúci týždeň vedenie klubu vymenuje za nového kormidelníka Nemca Hansiho Flicka, ktorý naposledy viedol nemecký národný tím.

Xavi pôsobil na lavičke Barcelony od 6. novembra 2021 a v minulej sezóne doviedol mužstvo k ligovému titulu po štyroch rokoch. "Myslím si, že práca, ktorú sme odviedli, nebola dostatočne ocenená vzhľadom na nepriaznivú situáciu, v ktorej sme sa nachádzali. Keď som prišiel, Barca bola deviata v tabuľke, následne sme skončili druhí. Potom sme vyhrali double a v tejto sezóne sme chýbali v boji o titul a bolo to preto, že sme nezvládli štyri kľúčové zápasy," povedal Xavi, ktorý v septembri podpísal predĺženie zmluvy do 30. júna 2025 s opciou na ďalší rok. Po sérii neúspešných zápasov počas decembra a januára však vyhlásil, že práca sa na ňom podpísala aj po psychickej stránke a po sezóne skončí vo svojej funkcii. Barcelona však potom neprehrala 13 zápasov vo všetkých súťažiach za sebou a táto séria sa skončila až v odvete štvrťfinále Ligy majstrov, keď Katalánci prehrali doma s Parížom Saint-Germain 1:4 a vypadli. Xavi a prezident Laporta sa v apríli dohodli, že na lavičke zostane aj v nasledujúcej sezóne, pričom jeho zmluva vyprší v júni 2025.

Situácia sa však zmenila, keď španielske médiá informovali, že Laportu nahnevali Xaviho výroky, v ktorých naznačil, že pre klub s finančnými problémami je ťažké konkurovať Realu a iným elitným európskym klubom. "Všetko, čo som urobil, spôsobilo zemetrasenie. Zamerali sa na mňa a ja som nebol schopný pracovať pokojne," vyjadril sa Xavi, ktorý sa počas pôsobenia v Barcelone prezentoval najmä prácou s mladými hráčmi. Nebojácne zapojil do A-tímu talentovaného mladíka Lamineho Yamala, ktorého vytiahol ešte ako 15-ročného a stabilné miesto v základnej zostave si vypracoval už v 16 rokoch. Talentovaný krídelník si následne za svoje výkony vyslúžil aj pozvánku do národného tímu a stal sa najmladším hráčom i strelcom v histórii "La Furia Roja". Xavi dal šancu z klubovej akadémie La Masia aj ďalším mladíkom, pričom v sezóne 2023/24 najviac zaujal obranca Pau Cubarsi, ktorý odohral 24 stretnutí vo všetkých súťažiach a takisto sa ocitol v nominácii Španielska. Sedemnásťročný stopér sa stal v marci najmladším obrancom v histórii reprezentácie a prekonal rekord, ktorý držal takmer 19 rokov Sergio Ramos. Xaviho prácu ocenil aj brankár Marc-Andre ter Stegen: "Ako profesionál nám dal veľmi veľa. Každý deň pracoval na tom, aby sme mohli uspieť. Veľmi mu ďakujeme za jeho časa a prajeme mu všetko dobré v osobnom živote, pretože je to náš dlhoročný priateľ. Nikdy nie je ľahké ho vidieť odchádzať."