Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Zomrel tréner Rašič, v roku 1974 priviedol Austráliu prvýkrát na MS

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jozef Ďurník

Jeho zverenci si uctia zosnulú legendu tým, že vo štvrtkovom prípravnom zápase v Pekingu s Argentínou nastúpia s čiernymi páskami na rukávoch.

Sydney 8. júna (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel bývalý tréner austrálskej futbalovej reprezentácie Zvonimir "Rale" Rašič. V roku 1974 doviedol "Socceroos" k ich prvej účasti na majstrovstvách sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

Rašič sa narodil v Dole v Bosne a Hercegovine. Ako hráč nastupoval za viaceré kluby v Juhoslávii - FK Proleter Zrenjanin, FK Vojvodina, FK Spartak Subotica či FK Borac Banja Luka. V roku 1962 emigroval do Austrálie, no po 18 rokoch sa do Juhoslávie vrátil a nastúpil na vojenskú službu. Po jej absolvovaní odletel späť do Austrálie a pôsobil v tamojšej Victorian League. Po konci hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu. Revolucionizoval austrálsky futbal a už vo veku 34 rokov sa stal trénerom národného tímu. V roku 1972 Austrálčania pod jeho vedením neprehrali dvanásť zápasov v sérii. V roku 1974 ich Rašič dokázal priviesť premiérovo na MS, na šampionáte v Západnom Nemecku uhrali v základnej skupine jediný bod po remíze s Čile (0:0).

"Správa o jeho smrti bola pre mňa zdrvujúca. Rale zmenil futbal v Austrálii, dokázal ju ako prvý priviesť na svetový šampionát," povedal pre AFP súčasný tréner austrálskej reprezentácie Graham Arnold. Jeho zverenci si uctia zosnulú legendu tým, že vo štvrtkovom prípravnom zápase v Pekingu s Argentínou nastúpia s čiernymi páskami na rukávoch.