Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Herecké nebo

Slovenské herecké nebo – Zdena Gruberová

Zdena Gruberová, archívne foto. Foto: TASR - Miroslava Cibulková

V 60. rokoch minulého storočia herecky vytvárala vážne aj komické charaktery meštiačok, ale aj výrazné dedinské ženy v slovenskej a českej klasike.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Bohatý hlasový register umožnil herečke Zdene Gruberovej stvárňovať vnútorne zložité postavy v súčasnom aj klasickom divadelnom a filmovom repertoári. Charakteristický hlas zostane nezabudnuteľný aj vďaka rozprávkovým hrám.

Zdena Gruberová sa narodila 24. novembra 1933 v Šenkviciach do hereckej rodiny. Otec hral v ľudovom divadle a často dcéru brával na predstavenia.

Zdena vyštudovala herectvo na Konzervatóriu v Bratislave a jej umelecké začiatky sa spájajú hlavne s prednesom poézie. Po ukončení štúdia hrala jednu sezónu v Armádnom divadle v Martine a v roku 1954 odchádza do Slovenského národného divadla v Bratislave, kde pôsobila do roku 1999.

Do činohry SND nastúpila, keď mala dvadsaťjeden rokov a postupne dostala príležitosť zahrať si veľké postavy slovenskej a svetovej drámy. V prvých rokoch hereckého pôsobenia ju obsadzovali do dievčenských postáv. Jej najobľúbenejšou rolou z tých čias zostala Júlia zo Shakespearovej hry Rómeo a Júlia.

V 60. rokoch minulého storočia herecky vytvárala vážne aj komické charaktery meštiačok, ale aj výrazné dedinské ženy v slovenskej a českej klasike.

Svoje charakterové javiskové umenie preniesla Gruberová aj do televíznych inscenácií a filmov. Hrala v snímkach Drevená dedina a Kapitán Dabač. Režisér Andrej Lettrich ju obsadil aj do detektívky Smrť prichádza v daždi, kde hlavnú rolu vyšetrovateľa Jakubca stvárnil Ladislav Chudík. Pôsobivý herecký výkon podala Gruberová aj v dráme Červené víno.

Za svoju umeleckú tvorbu získala Zdena Gruberová titul Zaslúžilá umelkyňa a v roku 1982 ocenenie Zlatý krokodíl. Za celoživotné dielo v oblasti činohry v roku 1999 jej udelili Výročnú cenu Literárneho fondu v oblasti divadelnej tvorby. Za celoživotné dielo jej bolo udelené v roku 2008 ocenenie Kvet Tálie.

Zdena Gruberová zomrela 18. januára 2017 v Bratislave.