Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Herecké nebo

RTVS pripravila divadelný marec s viacerými premiérami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Slovenské národné divadlo (SND) vzniklo 1. marca 1920. V deň 100. výročia pripravila RTVS viacero programov venovaných tejto kultúrnej inštitúcii.

Bratislava 26. februára (TASR) - Počas celého marca bude na obrazovkách RTVS pokračovať vysielanie pri príležitosti Roku slovenského divadla. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Slovenské národné divadlo (SND) vzniklo 1. marca 1920. V deň 100. výročia pripravila RTVS viacero programov venovaných tejto kultúrnej inštitúcii. O 21.30 h na Jednotke prinesie priamo z národného divadla galavečer 100 rokov Slovenského národného divadla ...tak sme my... , v ktorom budú účinkovať umelci Činohry, Opery a Baletu SND, a to vrátane zboru a orchestra jeho prvej scény.

V nedeľu 1. marca o 9.50 h odpremiéruje Dvojka Noc v archíve, v ktorej sa tvorcovia tiež venovali 100. výročiu SND. Prinesú v nej vzácne archívne materiály, ktoré vo väčšine prípadov od svojej premiéry neboli v televízii reprízované. V noci zo soboty 29. februára na nedeľu 1. marca bude Dvojka vysielať blok archívnych dokumentov Noc v Slovenskom národnom divadle, v ktorom uvedie tituly ako Národné, Skôr ako zhasnú svetlá, Naša pani Oľga Borodáčová, Jozef Budský, Život je vábny, Divadlo nerobia iba umelci a Skúška.

V utorok 10. marca, presne 60 rokov po prvom uvedení v SND, si fanúšikovia divadla budú môcť pozrieť na Dvojke filmové spracovanie opery Eugena Suchoňa Svätopluk, ktorá bola prvýkrát na javisku SND uvedená 10. marca 1960.

Dokumentárna séria RTVS Zrod divadla bude 29. marca večer pokračovať časťou o vzniku inscenácie Biblia v bratislavskom divadle Aréna. Nasledovať bude televízny záznam predstavenia divadelnej inscenácie Denník Anny Frankovej v interpretácii Baletu Štátneho divadla v Košiciach. RTVS toto predstavenie odvysiela v televíznej premiére aj pri príležitosti nedávnych 60. narodenín slovenského choreografa a divadelníka Ondreja Šotha.

V pondelky 2., 9. a 16. marca bude na Dvojke pokračovať dokumentárna séria Radosť zo života. Diváci spoznajú životné príbehy hereckých osobností ako Vladimír Durdík či Marián Zednikovič. Marcové pracovné dni bude Dvojka vysielať výber z cyklu Návraty k hereckým legendám, v ktorom o 17.25 h tvorcovia priblížia život a prácu umelcov ako Štefan Kvietik, Ivan Mistrík, Eva Krížiková, Leopold Haverl, Jozef Adamovič, Emília Vášáryová, Oldo Hlaváček, Božidara Turzonovová, Pavol Mikulík, Martin Huba, Milan Kňažko a Emil Horváth mladší.