Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Herecké nebo

Slovenské herecké nebo – Milan Kiš

Dlhoročný herec Divadla Andreja Bagara v Nitre Milan Kiš (na archívnej snímke) Foto: TASR

Literárny fond udelil dramatickému umelcovi v novembri 2001 cenu za celoživotnú tvorbu.

Bratislava 10. mája (TASR) – Hereckému povolaniu zasvätil slovenský herec Milan Kiš celý svoj život. Svojim umením vedel diváka rozosmiať, ale talentu dovolil vyniknúť aj v dramatických postavách. V televízii zaujal tragickou postavou Róma vo filme režiséra Martina Hollého Balada o siedmich obesených, ktorý zvíťazil na Festivale televíznych filmov v Hollywoode.

Milan Kiš sa narodil 3. augusta 1934 v Bratislave. Už ako žiak základnej školy pôsobil v rozhlasovej hereckej družine. Na začiatku roku 1952 sa prihlásil na konkurz do Dedinského divadla a 1. októbra toho roku sa stal jeho členom. Po príchode z vojenčiny v roku 1956 sa stal členom pobočky Dedinského divadla v Spišskej Novej Vsi a následne získal angažmán v Trnavskom divadle. Tu upútal svojimi postavami v inscenáciách Prefíkaná vdova, Sluha dvoch pánov a Hry lásky a náhody.

Pri ďalšej reorganizácii divadiel v roku 1965 prešiel Milan Kiš do Nitry. Účinkoval v Žobráckom dobrodružstve, Zurabáji, Klamárovi, Čarodejníkovi z krajiny Oz a v mnohých ďalších.

Na scéne nitrianskeho divadla sa po boku Milana Kiša často objavoval jeho súputník Jozef Dóczy. Nevídaný úspech žali najmä v inscenáciách Čudný pár a Zlatí chlapci. Milan Kiš účinkoval tiež v jednej z mimoriadne úspešných inscenácií nitrianskeho divadla Fidlikant na streche, ktorá mala 140 repríz.

Väčšina ľudí poznala herca aj z televíznych obrazoviek a z filmového plátna. Jeho filmografiu dopĺňajú napríklad aj tituly Horúčka (Martin Hollý, 1975), Tetované časom (Zoro Záhon, 1975), Ružové sny (Dušan Hanák, 1976). Jednu z dvojice hlavných postáv vytvoril v dráme Martina Hollého Smrť šitá na mieru (1979), kde bol jeho hereckým partnerom Vlado Müller. Režisér Juraj Jakubisko dal Kišovi príležitosť rozvinúť svoj talent v postave Karčiho "Edisona" vo filme Nevera po slovensky (1980) či holiča Dropu z Tisícročnej včely (1983). Kiš si zahral aj v komédii Dušana Rapoša Utejakme, už ide! (1986).

Literárny fond udelil dramatickému umelcovi v novembri 2001 cenu za celoživotnú tvorbu. Herec získal aj cenu Jozefa Kronera.

Milan Kiš zomrel 5. marca 2007 v Nitre.