Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Barani proti Spišiakom s cieľom odplatiť im vlaňajšie vyradenie

Na snímke gólová radosť hráčov Banskej Bystrice v zápase 46. kola Tipos extraligy v hokeji HC ‘05 Banská Bystrica - HK Dukla Ingema Michalovce v Banskej Bystrici 23. februára 2024. Foto: TASR Ján Krošlák

Hráči Banskej Bystrice chýbali v semifinále od roku 2019 a čakanie na účasť v elitnej štvorke by radi ukončili v nadchádzajúcej play off.

Spišská Nová Ves/Banská Bystrica 17. marca (TASR) - Hokejisti Banskej Bystrice vstúpia do štvrťfinálovej série play off s cieľom prebojovať sa do najlepšej štvorky a zároveň odplatiť Spišskej Novej Vsi trpkú prehru z vlaňajšej vyraďovačky. V rovnakej fáze sezóny podľahli súperovi 3:4 na zápasy po víťaznom góle v predĺžení rozhodujúceho siedmeho zápasu.

"Na oboch stranách sú nejakí hráči, ktorí si to pamätajú. Táto časť sa určite bude chcieť revanšovať," povedal asistent trénera spišskonovoveského tímu Vladimír Záborský pre klubovú stránku. Práve Spišiaci budú v sérii v pozícii mierneho favorita. Predurčuje ich k tomu lepšie postavenie v tabuľke po základnej časti, v ktorej nazbierali o 11 bodov viac než súper (87:76). Séria sa tentoraz začne dvoma zápasmi v Spišskej Novej Vsi, vlani odštartovala na banskobystrickom ľade. Napokon na ňom aj vyvrcholila po rozhodujúcom góle Martina Réwaya v predĺžení. "Znovu očakávame náročnú a vyrovnanú sériu. Teraz majú (Banskobystričania) iného trénera," poznamenal Záborský, ktorého tím sa bude spoliehať aj na výraznú podporu fanúšikov.

Spišiaci patrili v dlhodobej časti k najlepším tímom na domácom ľade, na ktorom prvýkrát v sezóne prehrali až v polovici januára. "Fanúšikovia nás vedia vyburcovať svojimi hlasivkami. Vďaka tomu vieme skórovať ako prví a toto považujem za našu výhodu štartu série v domácom prostredí," poznamenal Záborský. Spišiaci boli niekoľko týždňov na čele tabuľky, no napokon išli do play off z 3. miesta. V štyroch vzájomných zápasoch s Banskou Bystricou v základnej časti sa stopercentne potvrdila výhoda domáceho prostredia. Všetky stretnutia sa skončili víťazstvom domáceho tímu v riadnom hracom čase.

Generálny manažér Spišiakov Richard Rapáč by sa nebránil, keby v sérii naďalej víťazili domáce tímy, pretože by to znamenalo postup jeho tímu po siedmich zápasoch: "Čaká nás veľmi náročná séria, v ktorej budú rozhodovať detaily. Celú základnú časť sme tvrdo bojovali, aby sme sériu začali doma. Vieme, ako dokážu naši fanúšikovia chlapcom pomôcť a ja osobne verím, že to bude zlomový bod série. Našim fanúšikom chcem odkázať, aby si užili každý moment, pretože nikdy nevieme, čo bude v budúcnosti a či sa niečo podobné ešte zopakuje. Viem, ako ľudom v našom meste záleží na hokeji a majú moje slovo, že všetci hráči urobia maximum pre to, aby sa im za ich dôveru odplatili. Play off je špeciálne obdobie, ktoré prináša emócie a momenty, ktoré s nami ostanú ešte veľmi dlho. Verím, že na túto play-off cestu sa bude v dobrom ešte veľmi dlho spomínať," poznamenal Rapáč.

Hráči Banskej Bystrice chýbali v semifinále od roku 2019 a čakanie na účasť v elitnej štvorke by radi ukončili v nadchádzajúcej play off. Podľa útočníka Romana Faitha by tímu k postupu mohlo pomôcť aspoň jedno víťazstvo z úvodných dvoch duelov na ľade Spišiakov. "Dúfam, že aspoň jeden zápas tam "uchmatneme." V predsezónnych prognózach sme neboli ani prvej šestke, no celú sezónu sme sa v nej držali a nakoniec sme ju "spravili." Ku koncu základnej časti to bol väčší boj a som rád, že nám to vyšlo." Útočník Alex Výhonský je jeden z pamätníkov vlaňajšieho štvrťfinálového vypadnutia a podobný scenár si tentoraz nepripúšťa: "Obe mužstvá sú už zložené trochu inak než vlani. Minulosť a emócie pôjdu bokom a podstatný je dnešok," povedal Výhonský pre hc05.sk.