Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Česi sú prví semifinalisti, po neskutočnej dráme vyradili USA

Českí hokejisti sa radujú z gólu Ondreja Němca vo štvrťfinálovom zápase proti USA na majstrovstvách sveta v hokeji 22. mája 2014 v Minsku. Foto: TASR/AP

Česi sa v sobotňajšom semifinále stretnú s Fínskom, ktoré vyradilo Kanadu.

Minsk 22. mája (TASR) - Českí hokejisti vyhrali vo štvrtok v prvom štvrťfinálovom zápase MS v bieloruskom Minsku nad Českom 4:3. O osude zápasu rozhodla v druhej tretine dlhá presilovka po vyššom treste amerického kapitána Abdelkadera, v ktorej dali Česi za stavu 1:1 dva góly a rozbili koncept dovtedy lepšieho tímu USA. Jeho záverečný dvojgólový uragán vyšiel navnivoč.

Česi sa v sobotňajšom semifinále stretnú s Fínskom, ktoré vyradilo reprezentáciu Kanady.


Prvý gól dali Američania

Američania súpera zaskočili aktívnou hrou, sebavedomou rozohrávkou a keď sa k tomu pridali tradičné zámorské hokejové cnosti, pred Salákom to často horelo. Prvú väčšiu šancu mal síce Jágr, ale následne párkrát "prikúril" tím USA, ktorý aj parádne zohral presilovku. V priebehu 20 sekúnd dvakrát mohol skórovať a podarilo sa to do tretice po buly. Aj keď Česi nestíhali rýchlostne, v dôraze sa snažili súperovi vyrovnať a predviedli to pri vyrovnávajúcom góle. Rolinek ho síce dal šťastne, ale po dvoch gólových zakončeniach jeho spoluhráčov za sebou. V závere tretiny Česi hru vyrovnali a faulovaný Jágr dal takmer gól "do šatne".

Tyler Johnson z USA (vpravo) strieľa gól českému brankárovi Alexandrovi Salákovi vo štvrťfinálovom zápase na majstrovstvách sveta v hokeji 22. mája 2014 v Minsku.
Foto: TASR/AP
.

Rozhodla druhá tretina

Výborný hokej sa začal hrať aj v druhej časti a oba tímy si hneď vypracovali šance, Česi dokonca trafili žŕdku. A potom sa začali diať veci. Abdelkader, pôsobiaci premotivovane už v utorňajšom zápase proti Nemecku, úplne zbytočne napadol Sobotku spôsobom, ktorý sa od známeho zákroku Cháru na Šatana na prvý pohľad príliš nelíšil. Jasné bolo len to, že zákrok sa udial po odohratí puku. Rozhodcovia to najprv neriešili, ale následne sa zišli vo svojom polkruhu a po pár konzultačných minútach dali vinníkovi 5+DKZ. Päťminútovú početnú výhodu odštartovali Česi okamžitým gólom a pokračovali v účinnom nahadzovaní pukov pred Thomasa. Následne skóroval Červenka, ale po dlhej videoporade rozhodcovia gól neuznali. Iba jedna z kamier jemne naznačila, že puk prešiel za čiaru, navyše ho český útočník do bránkoviska úmyselne kopol. Lenže Česi pokračovali v neskutočnom dorážaní pukov pred bránkoviskom a Červenka opäť trafil, teraz už bez diskusií. Potom rutinéri Novotný s Jágrom zbytočnými zákrokmi znemožnili ďalšie presilovkové dobýjanie a Američania v hre na štyroch excelovali. Na ich smolu zahadzovali šance a v oslabení opäť inkasovali - 1:4.

Na snímke českí a americkí hokejisti počas bitky vo štvrťfinálovom zápase na majstrovstvách sveta v hokeji 22. mája 2014 v Minsku.
Foto: TASR/AP
.

Gólový uragán

V záverečnej tretine Američania sprvoti akoby nemali mentálne sily na zvrat. Do šancí sa síce dostávali, ale Salák sa rozchytal do excelentného vydania. Navyše zámorský tím už stratil svoj herný koncept a nedokázal si vytvoriť stupňovaný tlak proti vyspelému a šikovne manévrujúcemu mužstvu Česka. Lenže prišiel klasický severoamerický nápor vo včas hranej power play, Američania dvakrát skórovali a mali takmer minútu na vyrovnanie. V obrovskom tlaku a ostreľovačke trafili žŕdku, ale vyrovnať sa im nepodarilo.

.
štvrťfinále:
USA - Česko 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)
Góly:
7. Nelson (Mueller, Jones), 59. Johnson (Mueller, Jones), 60. Johnson (Mueller, Smith) - 10. Rolinek, 27. Hertl (Novotný), 29. Červenka (Zámorský, Kolář), 37. Němec (Zámorský, Jágr). Rozhodcovia: Nord, Vinnerborg (Švéd.) - Hull (Kan.), Suominen (Fín.), vylúčení na 2 min.: 8:7, navyše v 27. Abdelkader 5+DKZ za úder do hlavy, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 8234 divákov.

USA: Thomas – DeKeyser, Jones, Murphy, Gardiner, McCabe, Petry, Donovan - Nelson, Smith, Johnson – Stapleton, Abdelkader, Gaudreau - Wingels, Trochek, Mueller – J. Hayes, Shore, K. Hayes - McDonald

Česko: Salák - Vitásek, Němec, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Rolinek, Kovář - Růžička