Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

O titul juniorov zabojujú Kanaďania a USA

Americký hokejista Arthur Kaliyev (28) sa teší so spoluhráčmi po strelení víťazného gólu na 4:3 v semifinálovom zápase USA – Fínsko na MS hráčov do 20 rokov v Edmontone 4. januára 2021. Foto: TASR/AP

Kanaďania majú šancu získať svoje 19. zlato z MS v tejo vekovej kategórii, výber USA bude útočiť na piaty najcennejší kov.

Edmonton 5. januára (TASR) – Vo finále hokejových MS do 20 rokov v Edmontone si zahrajú Kanaďania proti USA. Domáci výber zdolal v semifinále Rusko 5:0 a Američania si poradili s Fínskom 4:3.

Zápasy o medaily sú na programe v noci na 6. januára. Duel o bronz sa začne o 23:30 SEČ, zámorské veľmoci sa stretnú vo finále, ktoré je na programe o 3:30 SEČ.

Súboj medzi Kanadou a Ruskom bol reprízou finále uplynulého šampionátu. V Ostrave pred rokom tiež triumfovali Kanaďania po výhre 4:3. Američania sa vlani s Fínmi stretli vo štvrťfinále, severania postúpili ďalej po výhre 1:0.

Kanaďania majú šancu získať svoje 19. zlato z MS v tejo vekovej kategórii, výber USA bude útočiť na piaty najcennejší kov.

Kanada bola lepším tímom už od začiatku a od úvodných minút kráčala za svojou ďalšou účasťou vo finále. Domáci výber hral výborne, premieňal svoje šance a zároveň eliminoval ruské ofenzívne talenty. Rusom sa vôbec nedarilo, nedokázali s Kanaďanmi držať krok v rýchlosti a prehrávali osobné súboje.

Navyše ani raz nenašli recept na prekonanie brankára Devona Leviho. V 38. minúte ho síce prekonal Abramov, ale kanadský tréner si vzal challenge, pretože videl pred akciou ofsajdové postavenie Rusov a čiaroví arbitri mu po zhliadnutí videa dali za pravdu.

Andre Tourigny, tréner Kanady: „Naši útočníci a špeciálne tímy dnes hrali veľmi efektívne. Som pyšný aj na náš trénerský personál. Challenge pri ofsajdovej pozícii bol absolútne správnym rozhodnutím, bola to skvelá práca. Som hrdý na chalanov, hrali úžasne."

Igor Larionov, tréner Ruska: „Hľadali sme veľa možností, ako proti Kanaďanom uspieť. Chalani sa snažili, nevyšlo to. Je to ťažká skúsenosť, keď na takomto turnaji prehráte. Ale Kanaďania boli o niečo silnejší, rýchlejší a nedali nám možnosti, aby sme si vytvorili nejaké šance. Pokúsime sa uspieť aspoň v zápase o bronz."

Kanadský hokejista Connor McMichael (vpravo) strieľa gól v semifinálovom zápase Kanada – Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Edmontone 4. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Semifinále:



Kanada – Rusko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Góly: 1. Newhook (Schneider, Quinn), 11. McMichael (Pelletier, Cozens), 16. Perfetti (Byram, Cozens), 25. Schneider (Suzuki, Mercer), 59. Cozens (Pelletier)
Vylúčení: 2:4 na 2 min
Presilovky: 1:0
Oslabenia: 0:0
bez divákov.


USA – Fínsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Góly: 13. Turcotte (Kaliyev, Faber), 36. Farinacci (LaCombe), 37. Boldy (Zegras, Caufield), 59. Kaliyev (Turcotte, Sanderson) - 15. Simontaival (Puutio, Heinola), 52. Simontaival (Puutio, Helenius), 57. Hirvonen (Lundell, Heinola)