Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

VIDEO: Tampa Bay s Černákom postúpila do finále play off

Na snímke radosť hráčov Tampa Bay z postupu do finále play off 2020. Foto: TASR/AP

Slovenský hokejista zdvihne nad hlavu Stanleyho pohár prvýkrát od roku 2015.

Edmonton 18. septembra (TASR) – Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom postúpili do záverečných bojov o Stanleyho pohár. V šiestom zápase finále Východnej konferencie NHL zdolali v noci na piatok New York Islanders 2:1 po predĺžení aj vďaka Černákovej asistencii a v celej sérii triumfovali 4:2. O víťazstve Tampy v šiestom súboji rozhodol v 74. minúte kanadský útočník Anthony Cirelli.

Majstrovskú trofej tak tento rok s určitosťou získa aj Slovák, Tampa sa vo finále play off stretne s Dallasom, za ktorý pravidelne nastupuje ďalší slovenský zadák Andrej Sekera. Prvý duel série je na programe v noci na nedeľu o 1.30 SELČ. Slovenský hokejista zdvihne nad hlavu Stanleyho pohár prvýkrát od roku 2015. Pred piatimi rokmi ho do Trenčína priviezol Marián Hossa, trojnásobný držiteľ v drese Chicaga.

Tampa Bay postúpila do finále Stanley Cupu tretíkrát v histórii. V roku 2004 získala slávny pohár po triumfe v sérii nad Calgary Flames, v roku 2015 nestačila na Blackhawks s Mariánom Hossom. „Cítime obrovskú radosť a zároveň úľavu vo svojom vnútri. Je to o hráčoch, o ich úsilí a odhodlaní, ktoré do toho vložili. Zaslúžia si pochvalu, pretože odviedli skvelú prácu," povedal pre nhl.com tréner Lightning Jon Cooper.

Islanders v piatom zápase za sebou otvorili skóre, keď si v piatej minúte obranca Devon Toews nakorčuľoval na pas Andresa Leeho, obišiel bránku a zasunul puk do bránky Andreja Vasilevského. Tampa, ktorá nastúpila aj s kľúčovým útočníkom Braydenom Pointom, bola v prvej časti aktívnejšia a o tri minúty neskôr vyrovnala. Strelu Erika Černáka od modrej čiary vyrazil Semjon Varlamov len pred seba, kde čakal Victor Hedman a nekompromisne skóroval. Švédsky obranca dal svoj deviaty gól v play off, viac v histórii NHL spomedzi obrancov zaznamenali v bojoch o Stanley Cup len Paul Coffey (12, 1985) a Brian Leetch (11, 1994).

„Mali sme štyri mesiace pauzu, kým sa začalo play off. Sme sebavedomý tím, máme veľa energie a tešíme sa na finále," povedal Hedman.

Pre Černáka to bola štvrtá asistencia v play off. V riadnom čase už gól nepadol a druhýkrát v sérii sa zápas dostal do predĺženia. Tampa mala v úvode nastaveného času k dispozícii viac ako tri minúty presilovej hry, ale paradoxne mohla inkasovať v oslabení. Brock Nelson sa po chybe Tylera Johnsona rútil sám na Vasilevského, ale ruského brankára neprekonal. Napokon o všetkom rozhodol v 14. minúte predĺženia Cirelli, keď po prihrávke Barclaya Goodrowa spoza bránky prekonal Varlamova.

„Emócie sú veľké. Celý rok sme tvrdo pracovali, aby sme sa dostali až sem. Náš cieľ bol hrať o Stanley Cup. Sme tu, ale ešte to vnímam ako zo sna," povedal šťastný strelec víťazného gólu.

Islanders sa vo finále konferencie predstavili prvýkrát od roku 1993. Ako jediný tím z poslednej štvorice museli hrať predkolo play off.

„Som hrdý na náš tím, prezentoval sa v play off v dobrom svetle. V tejto chvíli sme však pochopiteľne všetci veľmi sklamaní. Ukázalo sa, že môžeme reprezentovať Východnú konferenciu a verím, že tento tím má aj na to, aby zabojoval o Stanley Cup. Teraz nám chýbalo málo," povedal tréner New Yorku Barry Trotz. V bránke ostrovanov opäť žiaril Varlamov, ale tímu nestačilo ani jeho 46 zákrokov.

Bolts za triumf vo Východnej konferencii získali Trofej Princa z Walesu. Zvyčajne sa tímy NHL trofeje za triumf v konferencii nedotýkajú, pretože si chcú poťažkať až Stanley Cup. Hráči Tampa Bay pred piatimi rokmi tradíciu dodržali, ale vo finále Stanley Cupu potom prehrali. Preto sa tentokrát rozhodli trofeje dotknúť. Na spoločnú fotografiu prišiel s tímom aj kapitán Steven Stamkos, ktorý pre zranenie v play off ešte nenastúpil.

Hokej - play off NHL



Finále Východnej konferencie

NEW YORK ISLANDERS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:2 pp (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
Góly: 5. Toews (Lee, Barzal) - 7. Hedman (ČERNÁK, Kučerov), 74. Cirelli (Goodrow, Killorn). Brankári: Varlamov - Vasilevskij, strely na bránku: 27:48.
/konečný stav série: 2:4, Tampa Bay postúpila do finále play off/

Slovák v zápase:

Erik Černák (Tampa Bay) 20:13 0 1 1 +1 4 0

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/