Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Budaj podpísal s Kings dvojcestný kontrakt

Peter Budaj, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Slovenský hokejovy brankár začne sezónu ako jednotka na farme.

Los Angeles 9. októbra (TASR) - Skúsený slovenský hokejový brankár Peter Budaj podpísal s vedením klubu NHL Los Angeles Kings ročný dvojcestný kontrakt. Sezónu začne na farme v tíme Ontario Reign v nižšej zámorskej súťaži AHL, kde by mal byť brankárskou jednotkou. Informoval o tom portál thehockeywriters.com.

Podľa redaktora Johna Hovena si Budaj na profiligovej úrovni zarobí 575-tisíc amerických dolárov, v AHL by mal ročný plat 100-tisíc USD, plus garantovaných bude mať aj ďalších 150-tisíc USD. Tridsaťtriročný brankár bude v hierarchii "kráľov" tretím brankárom, v prvom tíme chytajú Jonathan Quick a Jhonas Enroth.

Budaj bol v LA na skúške, kontrakt si ale v tréningovom kempe v silnej konkurencii nevybojoval. Banskobystrický rodák dostal v príprave šancu v dvoch zápasoch, v jednom mu pripísali aj víťazstvo. Dosiahol v nich úspešnosť zásahov 94,4 percenta. Po neúspešnej skúške ho Kings poslali do kempu Ontaria Reign, kde sa mu už zmluvu podarilo získať. Pomohlo mu aj, že Kings stratili nádejného Jeana-Francoisa Berubeho, ktorého si z waiver listiny stiahli NY Islanders. Ďalšieho mladého brankára Čecha Patrika Bartošáka zasa vyradilo zranenie.

Slovenský reprezentant strávil v AHL aj minulý ročník. V tíme St. John's IceCaps, farme Winnipegu, odchytal 19 duelov s úspešnosťou 88,8 percenta a priemerom 3,55 inkasovaného gólu na zápas. Účastník troch ZOH (2006, 2010 a 2014) a dvojnásobný účastník MS (2008 a 2010) obliekal v minulosti v NHL dresy Colorada a Montrealu.