Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Pred hokejovým semifinále cítiť medzi Bystricou a Nitrou rešpekt

Postupová radosť hráčov Banskej Bystrice Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súboj Nitry s Banskou Bystricou bude aj duelom dvoch systémov a v nich rozhodujúce slovo povedia tréneri.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) - Bezhraničná trúfalosť Bystričanov pred semifinálovou sériou play off hokejovej extraligy s Nitrou neznamená, že 'barani' nepociťujú pred súperom rešpekt. Veľmi rýchlo si dokážu zrátať, akým arzenálom mužstvo spod Zobora disponuje. Otupiť jeho zbrane, paralyzovať sebavedomie považujú za to hlavné, aby boli úspešnejší.

Kapitán Michal Hudec bude jedným z ústredných hráčov, s ktorými by sa mohli Bystričania katapultovať ďalej. Srdciar v kabíne i na ľade pôsobí ako dobre natlačený tmel v každej jednej praskline kolektívu. "Uchmatnúť aspoň jeden zápas v nadchádzajúcej dvojičke na ľade súpera bude veľmi dôležité," zdôrazňuje prioritu.

Michal Hudec si naplno uvedomuje nitriansku silu. "Nepochybne to budú iné zápasy ako v základnej časti," predpovedá. "Nastúpime s rešpektom, predsa len Nitra bola v tabuľke pred nami, no aj s obrovským odhodlaním prejsť cez túto prekážku."

S rešpektom akurátnym, nie prehnaným, so sebavedomím primeraným, nie búchať sa nezmyselne do pŕs, alebo skláňať príliš hlavy, takto uvažuje Michal Hudec. "Za naše plus považujem fakt, že sa nám proti nim darilo, spoliehať sa na to by však bola určite chyba, play off je iné v samej podstate."

Ak by hľadal kapitán 'baranov' nejaké výhody, tak trebárs v dĺžke tréningového relaxu. "My sme si po štvrťfinále užili kratšiu pauzu ako oni, týždeň oproti dvom, takže sme zo zápasového kolotoča až tak nevypadli a mohli by sme to hneď v prvom zápase lepšie zvládnuť."

Michal Hudec strieľa gól
Foto: TASR/Henrich Mišovič
O nejakej únave by bolo nezmyslom hovoriť. Eufória dodáva sily ako infúzia pri lôžku podživeného a všetci v kabíne by si želali čo najväčšiu porciu zápasov. Skúsený obranca Lukáš Bambúch si síce myslí, že už nemajú čo stratiť, no na druhej strane hneď dodáva, že to môže byť veľká výhoda. "Splnili sme si predsezónny cieľ, postúpili cez prvé kolo play off, zvýšili si apetít a opäť túžime vyhrať. Na základnú časť sa nepozeráme, už sme si ju vymazali z pamäti, aj keď práve zápasy s Nitrou boli v mnohom poučné a pre nás úspešnejšie. Podľa mňa žiadna psychická výhoda z toho neplynie, aj keď by sme ju určite neodmietli."

Tesne pred začiatkom semifinále si užil radosť Lukáš Bambúch v rodinnej podobe šťastného otca. "Krásne by bolo osláviť môjho potomka aj na ľade a nepochybujem, že sa na ňom tak vyžmýkame, že cez Nitru prejdeme. Koľko zápasov pri tom spotrebujeme, je mi srdečne jedno, treba hlavne narátať naše víťazstvá do čísla štyri."

Súboj Nitry s Banskou Bystricou bude aj duelom dvoch systémov a v nich rozhodujúce slovo povedia tréneri. Vladimír Országh proti Antonínovi Stavjaňovi, kto z nich naordinuje lepšiu taktiku a ktoré mužstvo ju aj dôsledne naplní bude rozhodujúce. Vladimír Országh klady a zápory, presnejšie silu a slabinu mužstva svojho, alebo nitrianskeho neodhaľuje, pretože 'know-how' si treba strážiť ako oko v hlave. Vo všeobecnosti tvrdí hlavne jedno, že netreba brať do úvahy predchádzajúce výsledky zo základnej časti. "Začíname od nuly, Nitra je silná hlavne doma, s bojovnými fanúšikmi, hrá sa tam veľmi ťažko. Disponuje skúseným mužstvom, ktoré ukazovalo pekný kombinačný hokej a ktoré právom skončilo druhé."

'Barani spod Urpína' nešpekulujú, nekalkulujú, nič doterajšie neľutujú, len sa zahĺbili do seba ako jogín s koncentráciou na to jediné, čo mu vedomie nenásilne prináša. "Sme tam, kde sme, s plným sústredením na to, čo nás najbližšie čaká," zdôrazňuje Vladimír Országh. "Technické typy hráčov Nitry vedia naplno zaberať, potiahnuť puk, prihrať v správnej chvíli a je na nás, aby sme sa na nich zodpovedne pripravili."

Bystričania majú svojský štýl, ako oni nehrá nikto



Víťazný tím zo semifinálovej série hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica prepíše klubovú históriu a vo finále si zahrá vôbec prvýkrát. Miernymi favoritmi blížiacich sa zápasov sú Nitrania, ktorí v 1. kole nadstavbovej časti nedali šancu úradujúcemu majstrovi zo Zvolena. Zverenci trénera Antonína Stavjaňu vyhrali sériu hladko 4:0 na zápasy a pred semifinále mali takmer dvojtýždňovú pauzu.

"Sériu proti Zvolenu by som určite neoznačil za ľahkú. Zápasy nám vyšli podľa plánu. Mali sme takmer dvojtýždňovú pauzu, chlapci si oddýchli, doliečili si zranenia. Teraz je na nás tréneroch, aby sme ich motivovali, aby hrali rovnako ako proti Zvolenu," začal s analýzou blížiacej sa série kouč klubu spod Zobora.

I keď Nitrania nastúpia proti súperovi z Banskej Bystrice oddýchnutí a nabudení po hladkom postupe cez Zvolen, určite budú mať v pamäti nepriaznivú bilanciu s "baranmi" zo základnej časti. Zo šiestich vzájomných duelov v aktuálnej sezóne vyhrali Bystričania až päť. "Súper má veľmi odlišný, takmer svojský štýl. Žiadny iný tím v lige nehrá rovnako ako oni. My však chceme uspieť našim hokejom. Uvidíme, ktorý štýl bude napokon úspešnejší," dodal Stavjaňa.

Aj jeho potešil zdravotný stav obrancu Petra Königa, ktorý pre zranenie vynechal sériu proti Zvolenu. Ofenzívny bek odohral v základnej časti 46 duelov s bilanciou 11 gólov a 17 asistencií. S 28 bodmi bol siedmym najproduktívnejším hráčom klubu, medzi zadákmi bol po Dušanovi Milovi druhý. "Do zostavy sa vracia Peter König, ktorý určite nastúpi už v stredajšom prvom zápase. Naopak, sezóna sa skončila pre útočníka Mira Pupáka," prezradil aktuality o zdravotnom stave svojích hráčov A. Stavjaňa.

Richard Lelkeš z Nitry (vľavo) v šanci v zápase 51. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a HC 05 Banská Bystrica 25. februára 2014 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Aj podľa útočníka Richarda Lelkeša sa Nitra bude musieť sústrediť najmä na vlastný výkon. Dvadsaťsedemročný center sa chce opierať najmä o ofenzívu. "My si chceme hrať svoje, doma určite útočne. Dôležité bude, aby sme vyhrali úvodné domáce zápasy a do Bystrice cestovali za stavu 2:0," uviedol Lelkeš.

Zápasy základnej časti sa podľa neho s play off stretnutiami nedajú porovnávať. "Viem o nepriaznivej bilancii s Bystričanmi. V základnej časti sme však mali veľa zranených, v niektorých zápasoch oddychovali naši kľúčoví hráči. Play off je o niečom inom".

Lelkeš rovnako ako spoluhráči sa už na sériu proti "baranom" tešia. "Po vyradení Zvolena sme takmer 14 dní iba trénovali. Už to bolo dlho. Myslím, že na súpera sme sa poriadne pripravili a na samotné zápasy sa už veľmi tešíme," dodal R. Lelkeš.

Semifinálová séria hraná na štyri víťazstvá sa začína v stredu. Prvé dva zápasy sú na programe v Nitre, v nedeľu 30. marca a pondelok 31. marca sa hrá v Banskej Bystrici.

Nitra proti B. Bystrici druhýkrát v play off



Hokejisti Nitry aj Banskej Bystrice v prvom kole play off potvrdili pozíciu favoritov a v boji o účasť vo finále ich čaká vzájomná semifinálová séria. V základnej časti Tipsport extraligy získali hráči spod Zobora o 13 bodov viac ako ich súper spod Urpína, no bilancia vzájomných zápasov je výrazne v prospech Banskobystričanov.

Hráči HK Nitra sa takmer počas celej základnej časti držali na druhej priečke za Košicami a z tejto pozície vstúpili aj do vyraďovacích bojov. V prvom kole celkom jednoznačne zdolali majstra z minulej sezóny Zvolen, keď zvíťazili 4:0 na zápasy. V druhom ich čaká ďalší súper zo stredného Slovenska - HC'05 Banská Bystrica. Pre zverencov trénera Antonína Stavjaňu nie sú "barani" práve obľúbeným tímom. Zo šiestich vzájomných zápasov v základnej časti vyhrala Banská Bystrica až päť, vrátane všetkých troch na vlastnom ľade. Táto bilancia sa premietla aj do výrazne lepšieho skóre zo vzájomných duelov - 21:12 pre HC '05.

Zverenci Vladimíra Országha mali po základnej časti na konte rovných 100 bodov, čo im stačilo na tretiu priečku. Zatiaľ čo Nitra vyradila Zvolenčanov v najkratšom možnom termíne, Banská Bystrica odohrala v prvom kole play off so Skalicou najdlhšiu štvrťfinálovú sériu spomedzi všetkých štyroch. Záhoráci na domácom ľade vyrovnali náskok Bystrice z 0:2 na 2:2 na zápasy, no v nasledujúcich dvoch dueloch Bystrica potvrdila pozíciu favorita a zvíťazila celkovo 4:2 na zápasy.

Nitra a Banská Bystrica na seba v play off slovenskej extraligy narazili zatiaľ iba v sezóne 2009/10. Do štvrťfinálovej série spred štyroch rokov vstupovala v pozícii favorita Banská Bystrica (druhá po základnej časti), no Nitra v emotívnej sérii dokázala triumfovať 4:2 na zápasy.

Pre oba tímy je účasť v semifinále vyrovnaním ich historického maxima. Ani jeden z nich sa ešte vo finále slovenskej extraligy nepredstavil, takže pre víťaza tejto série bude účasť vo finále najväčším úspechom v histórii slovenskej extraligy.

Vzájomné zápasy v tejto sezóne (z pohľadu Nitry): 1:4 (v), 5:3 (d), 3:4 (v), 1:4 (d), 1:4 (v), 1:2 sn (d)

HK Nitra a HC '05 Banská Bystrica v play off slovenskej extraligy: 2009/10: 4:2 na zápasy

Termíny semifinálovej série Nitra - Banská Bystrica: 1. zápas: streda, 26. marca, Nitra - Banská Bystrica, 17:00 2. zápas: štvrtok, 27. marca, Nitra - Banská Bystrica, 17:00 3. zápas: nedeľa, 30. marca, Banská Bystrica - Nitra, 17:00 4. zápas: pondelok, 31. marca, Banská Bystrica - Nitra, 17:00 Prípadný 5. zápas: streda, 2. apríla, Nitra - Banská Bystrica, 17:00 Prípadný 6. zápas: piatok, 4. apríla, Banská Bystrica - Nitra, 17:00 Prípadný 7. zápas: nedeľa, 6. apríla, Nitra - Banská Bystrica, 17:00