Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Česi obdivovali výkon Slovákov s Rusmi, Marinčin rivalitu nepozná

Rozhodca dáva od seba švédskeho útočníka Patrika Berglunda (vľavo) a českého útočníka Davida Krejčího v zápase skupiny-C medzi Švédskom a ČR na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 12. februára 2014. Foto: TASR/AP

Podľa Davida Krejčího ak český tím chce medaily, tak musí zdolať každého a možno je aj lepšie, že má lepšieho súpera, ktorý ich zmobilizuje.

Soči 17. februára (TASR) - Tak to je, nemá zmysel nad tým špekulovať, súpera sa nedá vybrať. Téza Petra Nedvěda, útočníka českého hokejového tímu, ktorý sa stretne s tým slovenským v utorňajšej kvalifikácii o štvrťfinále olympijského turnaja.

Nedvěd, 42-ročný veterán, hral za sedem klubov NHL, v roku 1994 na zimnej olympiáde reprezentoval Kanadu. Pre TASR priznal, že zápasy Slovákov v Soči neušli jeho pozornosti: "Proti Rusku hrali vynikajúco a evidentne ich forma graduje. Nezačali dobre, ale tento zápas ukázal, čo je v nich. Hrať s Rusmi nerozhodne, to nie je len tak, to hovorí samé za seba. "

Pred dvoma rokmi vyšiel proti Slovákom naprázdno, v semifinále MS sa z osmičky útočníkov ako jediných súčasných i vtedajších aktérov strelecky presadil len Michael Frolík. Dobre si to pamätá aj David Krejčí: "Ja viem, každý si vybaví to semifinále spred dvoch rokov. Prehrali sme, ale teraz to je jedno. Ak chceme medaily, tak musíme zdolať každého a možno je aj lepšie, že máme lepšieho súpera, ktorý nás zmobilizuje. Ale ak chceme cez neho aj postúpiť, musíme si to ustrážiť, videli sme ich zápas s Rusmi a hrali fakt dobre. Myslím si, že by rozhodnúť mohli presilovky."

Pred dvoma rokmi to bol brankár Ján Laco, kto najviac Čechom "pil krv". A nielen im. Na začiatku dlhého turnaja sa stal z dvojky jednotkou a v bránke čaroval práve do a vrátane semifinálového duelu MS: "Vtedy sme už hrali o medaily. Tu už ide ale ináč do tuhého. Začíname vyraďovačku a len víťazstvo nás môže posunúť ďalej. Pre všetkých to je špeciálny zápas. Sme na olympiáde a sú to Česi, takže to má taký iný význam aj pre ľudí u nás doma. Ťažko povedať, či je to prijateľný súper. Česi vedia zabrať v správnu chvíľu a preto očakávam veľmi ťažký zápas."

Laco zdôraznil, že rivalita u mladších hráčov už nie je taká aká bola pred rokmi. A za pravdu mu dal reprezentačný nováčik Martin Marinčin: "Ja som to tak nikdy nevnímal. Bral som to ako normálny zápas a idem do toho s tým, aby sme vyhrali. My sa snažíme držať dole, ísť ako jedno mužstvo. Čo je špeciálne, to je Jágr. Posledný zápas v NHL, ktorý sme hrali proti nim, som bol proti nemu na ľade. Vedel si skvele podržať puk a treba si na neho dávať pozor."

Po výpadkoch obrancov sa situácia v tíme po prvých dvoch neúspechoch vyprofilovala tak, že je síce iba osem obrancov, ale mužstvo hralo proti Rusom iba na tri kompletné dvojice. V poltucte nechýbal mladík: "Som rád, že mám dôveru. Hrať na šesť bekov som navyše zvyknutý. Počas leta som sa dobre pripravil a aj v NHL som hrával okolo 20 minút za zápas. Takže to zvládam v pohode. S Andrejom Sekerom sa mi hrá super. Vidieť na ňom, že odohral už veľa zápasov v NHL a že má skúsenosti. Vie podržať puk, rozohrať ho a vzájomne sa dopĺňame. Myslím si, že sme si zvykli rýchlo."