Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Hokej

Českí hokejisti získali na ZOH prvé body, Lotyšov zdolali 4:2

Český hokejista Jaromír Jágr sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase základnej C - skupiny hokejového olympijského turnaja Česká republika - Lotyšsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 14. februára 2014. Foto: TASR/AP

Česi sa po úvodnej prehre so Švédskom rehabilitovali za rozpačitý výkon a pripísali si na svoje konto tri body.

Soči 14. februára (TASR) - Českí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom druhom vystúpení na ZOH v Soči nad Lotyšskom 4:2.

Česi sa po úvodnej prehre so Švédskom rehabilitovali za rozpačitý výkon a pripísali si na svoje konto tri body. V tabuľke C-skupiny im patrí tretia priečka, za Švédskom a Švajčiarskom. Lotyši sú po dvoch prehrách priebežne poslední.

Ďalší duel v C-skupine odohrajú Česi už v sobotu 15. februára, keď sa o 18.00 stretnú so Švajčiarskom. Lotyši v rovnaký deň i v rovnakom čase nastúpia proti Švédsku.



C-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Česko - Lotyšsko 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)



Góly: 11. Erat (Krejčí, Hemský), 20. Jágr (Židlický, Plekanec), 28. Voráček (Z. Michálek), 38. Židlický (Hanzal, Nedvěd) - 14. Sprukts (K. Redlihs, Darzinš), 23. Vasiljevs (Pujacs). Rozhodovali: Peel (USA), Rönn (Fín.) - Schrader (Nem.), Wheler (Kan.), vylúčenia: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

Česko: Pavelec - Židlický, Šmíd, Rozsíval, Kaberle, Z. Michálek, Barinka, Krajíček – Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, Michálek – Voráček, Erat, Eliáš – Nedvěd, Hanzal, Frolík - Palát

Lotyšsko: Masalskis – Ozolinš, Rekis, Bartulis, Kulda, Pujacs, Sotnieks, K. Redlihs, Freibergs – M. Redlihs, Darzinš, Sprukts – Girgensons, Daugavinš, Karsums - Keninš, Indrašis, Vasiljevs – Pavlovs, Cipulis, Štals





Priebeh zápasu

Od úvodných minút stretnutia si vypracovali tlak hráči českej reprezentácie, ktorý korunoval vedúcim gólom v 11. minúte Erat - 1:0. Lotyši odpovedali presným zásahom Spruktsa, ktorý na začiatku 14. minúty prekonal českého brankára počas presilovej hry - 1:1. Rozhodcovia gól uznali po dodatočnej konzultácii s videorozhodcom, pretože puk sa rýchlo odrazil od bránkovej kamery. Posledné slovo mali v závere tretiny Česi, Jágr strelou k pravej žrdi lotyšskej bránky využil početnú výhodu - 2:1.

Na začiatku druhej tretiny pokračovali českí hokejisti v útočnej aktivite, ale v 23. minúte inkasovali z hokejky Vasiljevsa, ktorý zužitkoval prihrávku Pujacsa - 2:2. Už o niekoľko sekúnd neskôr sa ocitol pred Masalskisom osamotený Voráček, no lotyšského gólmana neprekonal. Ten istý hráč však vložil v 28. minúte hokeju do strely Micháleka a po tretí raz poslal Čechov do najtesnejšieho vedenia - 3:2. Obidve družstvá dobre bránili i korčuľovali a vyrážali do protiútokov. V 38. minúte sa dostal k vyrazenému puku Židlický a do prázdnej bránky upravil na 4:2.
Brankár Lotyšska Edgars Masalskis v akcii počas zápasu základnej C -skupiny hokejového olympijského turnaja Česká republika - Lotyšsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 14. februára 2014.
Foto: TASR/AP

Česi mali navrch aj na začiatku tretieho dejstva, v 44. minúte Jágr počas presilovej hry však v dobrej pozícii iba nechal vyniknúť Masalskisa. Predovšetkým lotyšský gólman držal svoj tím, úspešný i v 28. minúte znova pri zakončení Jágra. V závere stretnutia mal lotyšský tím k dispozícii takmer minútovú presilovú hru 5 proti 3 i následnú 5 proti 4, nedokázal ale túto šancu pretaviť v kontaktný gól.


Hlasy po zápase (zdroje: sochi2014.iihf.com, iDnes.cz):

Jaromír Jágr, autor druhého českého gólu: "Cítili sme, že to máme viac-menej pod kontrolou. I keď skóre možno vyzeralo vyrovnanejšie, ako bol zápas v skutočnosti. Máme tím na to, aby sme mohli hrať v útočnej tretine tak, ako to zvládli Švédi v prvej polovici zápasu proti nám. Kto bude hrať lepšie pri mantineloch, bude mať bližšiu cestu k víťazstvu. V sobotu uvidíme aký sme naozaj tím."

David Krejčí, center českej reprezentácie: "Myslím si, že sme odohrali dobrú prvú tretinu. Lotyši zaznamenali šťastný gól v presilovej hre, ale to sa stáva. Myslím si, že sme kontrolovali hru. Hrali sme s pukom, tak ako český tím musí hrať."

Janis Sprukts, autor úvodného lotyšského gólu: "Cítil som, že odohráme dobrý zápas. Mali sme pomalý vstup do stretnutia, pretože bolo pre nás ťažké dostať sa do zápasu v dopoludňajších hodinách. Ale vrátili sme sa do hry s energiou a snažili sa byť v hre, ako to len bolo možné. Vytvorili sme si niekoľko dobrých šancí."