Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Česi v šlágri C-skupiny prehrali so Švédmi 2:4

Český brankár Jakub Kovář sa pozerá za pukom po strele švédskeho útočníka Patrika Berglunda v zápase skupiny-C medzi Švédskom a ČR na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 12. februára 2014. Foto: TASR/AP

Už v 25. minúte českí hokejisti prehrávali 0:4. Až potom Česi ožili a gólmi Mareka Židlického a Jaromíra Jágra znížili na 2:4.

Soči 12. februára (TASR) - Českí hokejoví reprezentanti podľahli vo svojom úvodnom vystúpení na ZOH v Soči Švédsku 2:4.

Švédi vďaka svojej technickej vyspelosti a výbornému korčuľovaniu od začiatku diktovali tempo hry, častejšie držali puk vo svojej moci a rotáciou v útočnom pásme nenechali súpera dýchať. Čechom nezostávalo nič iné, než zabetónovať priestor pred Kovářom a zamerať sa na kontry. V 7. minúte si nakorčuľoval do šance Rozsíval, Lundqvist bol pozorný. Severania sa prvýkrát presadili v 11. min, keď pri avizovanom vylúčení Erata obranca Karlsson aj vďaka cloniacemu Alfredssonovi prestrelil od modrej čiary Kovářa. Vzápätí Berglund prešiel okolo Krajíčka a z pravého kruhu príklepom prepálil českého brankára - 0:2.

Galéria: Hokejisti Česka prehrali so Švédskom 2:4





Kovář vydržal v bránke iba do 21. minúty, po góle Zetterberga ho medzi žrďami vystriedal Salák. Aj ten čoskoro ťahal puk zo svojej siete, na hrozivých 4:0 pre "tri korunky" zvýšil vo švédskej presilovke Karlsson. Až po tomto momente sa Česi vzchopili. Lundqvist ešte famózne vychytal Červenku, no v 29. min už nestačil na delovku Židlického a o dve minúty neskôr ho so šťastím prekonal aj veterán Jágr. Hadamczikovi zverenci ožili, hra sa otvorila a diváci boli svedkami nádherného ofenzívneho divadla. V závere tretiny zazvonila pravá žŕdka Salákovej bránky po strele Berglunda.

Česi mali v záverečnej časti niekoľko šancí na zníženie skóre, najmä v presilovkách, no Hemský sám pred bránkou zbytočne hľadal Krejčího a proti Palátovej strele vytiahol betón Lundqvist. Na druhej strane klziska odmietol rozhodnutie Eriksson. V 53. min mohol zdramatizovať duel po Jágrovej kolmici Kaberle, skvelý Lundqvist však včas zacvakol betóny. Úradujúci svetoví šampióni si už víťazstvo postrážili.

Ďalší duel v C-skupine odohrajú Česi v piatok 14. februára, keď sa o 9.00 stretnú s Lotyšskom. Švédi narazia o 13.30 v repríze finále MS 2013 na Švajčiarov.



C-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Česko - Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Góly: 29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, Kaberle) - 11. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog, Kronwall), 25. Karlsson (Sedin, Bäckström). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Sutherland - Devorski (obaja Kan.), Deďuľa (Biel.), vylúčenia: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. 11419 divákov.

Zostavy:
Česko: Kovář (21. Salák) - Z. Michálek, Židlický, Rozsíval, Kaberle, Krajíček, Barinka, Šmíd – Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát – Nedvěd, Erat, Eliáš – Frolík, Novotný, M. Michálek - Hemský

Švédsko: Lundqvist – Kronwall, Jonathan Ericsson, Oduya, Hjalmarsson, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder – Steen, Zetterberg, Landeskog – Eriksson, Bäckström, Sedin – Alfredson, Berglund, Nyquist – Silfverberg, Krüger, Jimmie Ericsson - Hagelin