Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Chárovi uchmatol Norrisovu trofej Keith

Sidney Crosby s Hartovou trofejou, Ted Lindsay Award a s Art Ross trofejou. Foto: TASR/AP
Alex Ovečkin z Washingtonu Capitals pózuje s Richard Trophy, sa dáva hráčovi NHL s najvyšším počtom gólov v základnej časti od sezóny 1998/1999. Foto: TASR/AP

Crosby sa stal absolútnym víťazom večera, keď sa okrem Hartovej trofeje stal aj držiteľom Ted Lindsay Award, ktorú dostáva najužitočnejší hokejista podľa hlasovania samotných hráčov.

Las Vegas 25. júna (TASR) – Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby získal druhýkrát v kariére Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP) v zámorskej NHL. Najprestížnejšie individuálne ocenenie si kanadský hokejista prevzal v noci na stredu počas slávnostného galavečera v Las Vegas. Jedným z kandidátov na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny bol Slovák Zdeno Chára z Bostonu, cenu mu však napokon uchmatol Duncan Keith z Chicaga.

Crosby sa stal absolútnym víťazom večera, keď sa okrem Hartovej trofeje stal aj držiteľom Ted Lindsay Award, ktorú dostáva najužitočnejší hokejista podľa hlasovania samotných hráčov. Už predtým mal vo vrecku Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti profiligy.

Najlepším brankárom a víťazom Vezinovej trofeje sa stal Fín Tuukka Rask. Jeho spoluhráč z Bostonu Patrice Bergeron si na slávnostnom ceremoniáli prevzal hneď dve ocenenia - Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka sezóny a NHL Foundation Player Award za charitatívnu činnosť. Najlepším trénerom a držiteľom Adams Award sa stal Patrick Roy, kouč Colorada. Calderovu trofej, cenu pre najlepšieho nováčika, podľa očakávania získal jeho zverenec z tímu Avalanche Nathan MacKinnon.

Kapitán Los Angeles, čerstvého víťaza Stanley Cupu, Dustin Brown si odniesol cenu Marka Messiera pre najlepšieho lídra. Útočník NY Rangers Dominic Moore sa stal držiteľom Masterton Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju. Generálnym manažérom roka sa stal Bob Murray z Anaheimu.



Chára sa tretíkrát v kariére dostal do prvého All Star tímu

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára sa dostal do prvého All Star tímu sezóny 2014/2014 v zámorskej NHL. V ideálnej šestke ročníka sa kapitán Bostonu ocitol už tretíkrát v kariére.
Najlepšie šestky sezóny 2013/2014:

Prvý All Star tím:
Tuukka Rask (Boston) - Duncan Keith (Chicago), Zdeno CHÁRA (Boston) - Corey Perry (Anaheim), Sidney Crosby (Pittsburgh), Jamie Benn (Dallas)

Druhý All Star tím: Semjon Varlamov (Colorado) - Shea Weber (Nashville), Alex Pietrangelo (St. Louis) - Joe Pavelski (San Jose), Ryan Getzlaf (Anaheim), Alexander Ovečkin (Washington)

All Star tím nováčikov: Frederik Andersen (Anaheim) – Torey Krug (Boston), Hampus Lindholm (Anaheim) – Tyler Johnson (Tampa Bay), Nathan MacKinnon (Colorado), Ondřej Palát (Tampa Bay)
Spoločnosť mu v nej robia klubový spoluhráč, brankár Tuukka Rask, obranca Chicaga Duncan Keith a trio útočníkov Corey Perry (Anaheim), Sidney Crosby (Pittsburgh) a Jamie Benn (Dallas). Druhý All Star tím tvoria brankár Semjon Varlamov (Colorado), zadáci Shea Weber (Nashville), Alex Pietrangelo (St. Louis) a útočníci Joe Pavelski (San Jose), Ryan Getzlaf (Anaheim) a Alexander Ovečkin (Washington), ktorý je s deviatimi nomináciami do All Star tímov rekordérom spomedzi aktívnych hokejistov.

Chára síce nezískal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, ktorú mu uchmatol Keith, no zámorskí novinári ho vybrali aspoň do ideálnej formácie sezóny. V nej sa slovenský reprezentant objavil prvýkrát od sezóny 2008/2009. Premiérovo sa do prvého All Star tímu dostali Rask a Benn.

O zložení All Star tímov každoročne hlasujú po konci základnej časti členovia Asociácie profesionálnych hokejových novinárov (PHWA).

Doliečil si zranenia prstov

Kapitán hokejistov Bostonu Bruins Zdeno Chára si už doliečil zranenia prstov, ktoré utrpel počas nedávno skončených bojov v play off NHL.

"Už je to v poriadku. Dá sa povedať, že je to takmer vyliečené. Stále ešte nemám v prste úplný cit, no malo by sa to postupne zlepšovať," povedal slovenský obranca pred slávnostným odovzdávaním individuálnych cien NHL v Las Vegas. Najvyšší muž profiligy kandidoval na Norrisovu trofej pre najlepšieho zadáka súťaže, tú však nakoniec získal Duncan Keith z Chicaga.

Chára si odniesol z tretieho zápasu série play off proti Montrealu malú trhlinu na malíčku ľavej ruky, v súboji číslo 5 si zasa nešťastne rozrezal prstenník na pravej ruke. Po sérii mu lekári rany vyčistili, aby zabránili možnej infekcii.

"Zrejme sa mi mierne poškodili nervové vlákna. Pri držaní hokejky či streľbe som sa necítil komfortne, no ináč to moju hru veľmi neovplyvnilo," uviedol Chára pre Boston Globe.

Podľa neho si zranenia nevyžiadajú operačný zákrok a bude stačiť konzervatívna liečba.

Prehľad držiteľov jednotlivých individuálnych ocenení NHL v sezóne 2013/2014:

Hart Trophy (MVP - najužitočnejší hráč): Sidney Crosby (Pittsburgh) - ďalší kandidáti: Ryan Getzlaf (Anaheim), Claude Giroux (Philadelphia)

Ten Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa NHLPA): Sidney Crosby (Pittsburgh) - Ryan Getzlaf (Anaheim), Claude Giroux (Philadelphia)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Tuukka Rask (Boston) - Semjon Varlamov (Colorado), Ben Bishop (Tampa Bay)

Norris Trophy (najlepší obranca): Duncan Keith (Chicago) - Zdeno CHÁRA (Boston), Shea Weber (Nashville)

Calder Trophy (najlepší nováčik): Nathan MacKinnon (Colorado) - Tyler Johnson, Ondřej Palát (obaja Tampa Bay)

Lady Byng Trophy (najslušnejší hráč): Ryan O’Reilly (Colorado) - Patrick Marleau (San Jose), Martin St. Louis (NY Rangers)

Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Patrice Bergeron (Boston) - Anže Kopitar (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago)

Masterton Trophy (oddanosť hokeju): Dominic Moore (NY Rangers) - Jaromír Jágr (New Jersey), Manny Malhotra (Carolina)

Mark Messier Leadership Award (najlepší líder): Dustin Brown (Los Angeles) - Jonathan Toews (Chicago), Ryan Getzlaf (Anaheim)

Jack Adams Award (najlepší tréner): Patrick Roy (Colorado) - Jon Cooper (Tampa Bay), Mike Babcock (Detroit)

Generálny manažér roka: Bob Murray (Anaheim) - Dean Lombardi (Los Angeles), Marc Bergevin (Montreal)

NHL Foundation Player Award (charitatívny prínos): Patrice Bergeron (Boston) - Duncan Keith (Chicago), Brent Burns (San Jose)

Už predtým udelené trofeje:

Art Ross Trophy (najproduktívnejší hráč základnej časti): Sidney Crosby (Pittsburgh) - 104 bodov (36+68)

Maurice Richard Trophy (najlepší strelec základnej časti): Alexander Ovečkin (Washington) - 51 gólov

William Jennings Trophy (brankár tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov): Jonathan Quick (Los Angeles) - 174 inkasovaných gólov

Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play off): Justin Williams (Los Angeles)

King Clancy Memorial Trophy (hráčske a ľudské kvality): Andrew Ference (Edmonton)


Pozrite si v obraze plejádu tých najlepších v tohtoročnej edícii NHL



Duncan Keith z Chicaga Blackhawks pózuje s Norrisovou trofejou pre najlepšieho obrancu NHL.
Foto: TASR/AP

Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche s Calder Trophy pre najlepšieho nováčika v NHL.
Foto: TASR/AP