Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Chicago s Hossom a Handzušom je na pokraji vypadnutia, Gáborík dal gól

Marián Gáborík atakovaný obrancom z Chicaga Brentom Seabrookom skóruje. Foto: TASR/AP

Králi s Los Angeles sú iba krok od postupu do finále Stanley Cupu. Gáborík by mohol byť ďalším Slovákom, ktorého meno figuruje na slávnej trofeji.

Los Angeles 27. mája (TASR) - Hokejisti Los Angeles Kings sú už len jeden krok od postupu do finále Stanleyho pohára, keď vo štvrtom finálovom súboji play off Západnej konferencie NHL zvíťazili v Staples Center nad Chicagom 5:2 aj vďaka gólu slovenského útočníka Mariána Gáboríka. V sérii na štyri víťazné zápasy vedú už 3:1, zápas číslo 5 je na programe v noci na štvrtok.

Duel dvoch posledných šampiónov rozhodli Kings v prvej tretine, v ktorej dali tri góly. Blackhawks sa strelecky presadili až za nepriaznivého stavu 0:4, to už bolo ale na zvrat neskoro. Obhajca trofeje je tak na pokraji vyradenia. "Nie sme v dobrej pozícii, nemysleli sme si, že sa to bude takto vyvíjať. Ale nikoho neobviňujeme, iba sami seba. A my sme takisto jediní, kto to môže zmeniť," uviedol pre zámorské médiá útočník Chicaga Patrick Kane, ktorý v sérii ešte neskóroval.

V 12. minúte zvýšil na 2:0 Gáborík, keď Anže Kopitar vybojoval v útočnej tretine puk, poslal strieľanú prihrávku pred bránku, kde Slovák pohotovo usmernil puk do siete. Pre Gáboríka to bol už desiaty presný zásah v play off a upevnil si ním vedenie v tabuľke strelcov. "V každom zápase sme plní sebavedomia, máme ten pocit, že sme ho schopní vyhrať. Veľmi mi pomohlo, že som mohol prísť do tohto tímu a stať sa súčasťou víťaznej organizácie," povedal Gáborík, ktorý zamieril do LA z Columbusu tesne pred uzávierkou výmen.



V drese hostí sa nepresadili ďalší dvaja Slováci. Michal Handzuš odohral štyri a pol minúty, od 26. minúty ho už tréner Joel Quenneville na ľad nestaval. Marián Hossa si počas vyše 17-minútového pobytu na ľade zapísal dva mínusové body, v 8. minúte za stavu 0:0 bol navyše prísne vylúčený, keď mu rozhodcovia odpískali bránenie v hre súperovmu brankárovi, hoci ho do Jonathana Quicka evidentne natlačil obranca "kráľov" Jake Muzzin. Práve Muzzin využil následnú presilovku a naštartoval svoj tím k výhre.

"Bol to náš typický hokej. Ubránené oslabenia nám dodali sebadôveru. Nedovolili sme súperovi veľa v útoku, pričom sami sme dve presilovky využili, čo nás nakoplo," poznamenal Muzzin.

Séria sa teraz presúva do Chicaga, piaty zápas v hale United Center je na programe v noci na štvrtok. "Králi" majú k dispozícii tri postupové "mečbaly", ale eufórii neprepadajú. Sami v tohtoročnej vyraďovačke otočili série z 0:3 i 2:3. "Aj Chicago už podobnú situáciu zažilo. Takéto skúsenosti robia každé mužstvo lepším. Nemáme ešte nič vyhraté. Oni budú teraz bojovať ako o život," upozornil krídelník LA Justin Williams.

Gól Mariána Gáboríka


Zostrih celého zápasu



play off NHL:

Západná konferencia - finále, 4. zápas:

LOS ANGELES - CHICAGO 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)



Góly: 9. Muzzin (Doughty, Toffoli), 12. GÁBORÍK (Kopitar), 16. Brown (Williams, Muzzin), 33. Doughty (Kopitar, Williams), 59. Pearson (Carter) - 35. Saad (Rozsíval), 50. Bickell (Kane, Toews). Brankári: Quick - Crawford, strely na bránku: 21:24. Diváci: 18.468.

/stav série: 3:1/



Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 4:28 0 0 0 0 0 0

Marián Hossa (Chicago) 17:28 0 0 0 -2 3 2

Marián Gáborík (Los Angeles) 16:19 1 0 1 +1 2 0



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/