Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Chicago vyhralo v Minnesote,je krok od postupu do konferenčného finále

Brankár Minnesoty Devan Dubnyk počas zápasu 5. mája 2015 Foto: TASR/AP

Chicagu stačil na triumf jediný presný zásah.

New York 6. mája (TASR) - Hokejisti Chicaga sú blízko k postupu do finále Západnej konferencie NHL. Blackhawks vedú v sérii 2. kola play off už 3:0, keď v noci na stredu vyhrali v Minnesote 1:0. V drese hostí mal slovenský útočník Marián Hossa minutáž 18:35 a dve strely na bránku. Calgary znížilo stav série s Anaheimom na 1:2 po domácom triumfe 4:3 v predĺžení.

Chicagu stačil na triumf jediný presný zásah, o ktorý sa už v prvej tretine postaral v presilovej hre Patrick Kane. "Divosi" nedokázali gólovo odpovedať, brankár hostí Corey Crawford si tak vďaka 30 úspešným zákrokom pripísal čisté konto a stal sa prvou hviezdou večera. V doterajších troch dueloch série chytil 90 z 94 striel súpera. Kane má vo vyraďovačke na konte v deviatich zápasoch už šesť gólov a päť asistencií. Chicago má na dosah tretí postup do finále konferencie za sebou. "Zápasy na súperových ľadoch sú vždy ťažké. Chalani však dnes hrali fantasticky v obrane, najmä na konci, keď domáci stupňovali tlak. Víťazstvo bez inkasovaného gólu je skvelé," povedal zámorským médiám muž večera Crawford. Minnesota mala viacero výborných šancí, ale všetky zneškodnil 30-ročný kanadský brankár Blackhawks. "Crawford proti nám žiari. Je ako Martin Broudeur, či Patrick Roy v najlepších rokoch," vzdychol si tréner Wild Mike Yeo.

Druhým hrdinom Chicaga je Kane, ktorý vynechal posledných sedem týždňov základnej časti pre zlomenú kľúčnu kosť. Prvé prognózy odhadovali 12-týždňovú pauzu, ale Kane sa uzdravil rýchlejšie a stihol začiatok play off. Jeho prínos pre tím je obrovský, v deviatich zápasoch nazbieral 11 bodov a je najproduktívnejším hráčom tímu. "Sme šťastní, že sme tak blízko k postupu, ale najťažší býva vždy ten posledný krok. Musíme ho zvládnuť," povedal Kane, ktorý dal v tejto sérii už štyri góly. Hossa stále čaká na svoj prvý presný zásah v play off, v deviatich dueloch má na konte sedem asistencií. V tomto síce nebodoval, ale predviedol viacero pekných akcií, po ktorých mohli hostia skórovať. Najväčšiu šancu pripravil Jonathanovi Toewsovi. Chicago vyhralo tretí zápas série play off na súperovom ľade až na ôsmy pokus, prvýkrát od roku 2010. Minnesota sa dostala do zúfalej situácie, veď v histórii NHL sa podarilo otočiť sériu z 0:3 len štyrom tímom. Minulý rok predviedli takýto obrat Los Angeles Kings s Mariánom Gáboríkom a napokon vyhrali Stanley Cup.

Ďalší duel semifinále Západnej konferencie medzi Calgary a Anaheimom rozhodlo až predĺženie, v riadnom čase sa zrodila remíza 3:3. Zápas poslal do nadstavenia domáci krídelník Johnny Gaudreau, ktorý vyrovnal 20 sekúnd pred sirénou tretej tretiny v presilovke a navyše pri hre bez brankára. V predĺžení mal obrovskú šancu kanonier Ducks Corey Perry, ale fínsky brankár Kari Rämö ho vychytal a napokon o víťazstve Flames rozhodol v 65. minúte pri avizovanej presilovke Mikael Backlund, ktorý švihom od modrej čiary prestrelil húštinu tiel pred Frederikom Andersenom a puk aj s prispením teču obrancu Claytona Stonera skončil v bránke. Kanadský celok tak znížil v sérii na 1:2. Hokejisti Calgary si udržali neporazenosť na domácom ľade v tohtoročnom play off. "Je to krásny pocit. Ťažko popísateľný. Nevedel som hneď, že puk skončil dnu, ale keď začali šalieť fanúšikovia a spoluhráči, tak bolo jasné, že je to gól," povedal 26-ročný Švéd Backlund.

Hokejisti Calgary si v play off zahrali predĺženie prvýkrát od 16. apríla 2009, doma dokonca od 22. apríla 2007. "Doma sme silní, pretože nás tlačia vpred skvelí fanúšikovia a dodávajú nám energiu. Chceme vyhrať aj ďalší zápas a vyrovnať stav série," uviedol útočník Flames Joe Colborne, ktorý v 25. minúte v oslabení vyrovnal na 2:2. Druhý gól Anaheimu strelil kanonier Perry, ktorý tak získal 70. kanadský bod v play off a v klubových tabuľkách predbehol Teemu Selänneho. Na čele je Ryan Getzlaf s 86 bodmi. Flames mohli vyrovnať skôr ako 20 sekúnd pred koncom. V 54. minúte dostal Sam Bennett puk tesne za bránkovú čiaru, čo potvrdil aj videozáznam, ale rozhodcovia po preštudovaní situácie gól neuznali s odôvodnením, že nebol jasný dôkaz o tom, že puk prešiel za čiaru. Rozhodnutie vzbudilo nevôľu v Saddledome, napokon sa ale Flames dočkali. Štvrtý zápas série je na programe v piatok.

NHL - 2. kolo play off

tretie zápasy semifinále Západnej konferencie


MINNESOTA - CHICAGO 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Gól:
15. Kane (Shaw, Sharp). Brankári: Dubnyk - Crawford, strely na bránku: 30:22, 19.349 divákov.
/stav série: 0:3/



CALGARY - ANAHEIM 4:3 pp (1:2, 1:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
3. Bollig (Raymond, Granlund), 25. Colborne, 60. Gaudreau (Russell), 65. Backlund (Wideman, Brodie) - 7. Maroon (Getzlaf, Vatanen), 15. Perry (Despres, Getzlaf), 29. Beleskey (Kesler, Despres). Brankári: Rämö - Andersen, strely na bránku: 21:21, 19.289 divákov.
/stav série: 1:2/

Slovák v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 18:35 0 0 0 0 2 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/