Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Slovenské hokejistky sa po roku vrátili medzi elitu

Slovenská hokejistka Miriam Mikesková (druhá sprava) sa teší so spoluhráčkami po strelení gólu Foto: TASR/AP

Slovenky stratili na šampionáte B-skupiny I. divízie len jeden bod, keď vo svojom prvom stretnutí zdolali Talianky 4:3 až po nájazdoch.

Peking 12. apríla (TASR) - Slovenské hokejistky sa po roku vrátili do A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta. V nedeľňajšom rozhodujúcom dueli o postup zdolali na šampionáte nižšej kategórie v Pekingu domáce Číňanky 4:3 a v celkovej tabuľke obsadili prvú priečku. Všetkých päť duelov na turnaji dotiahli do víťazného konca s najlepším pomerom skóre 21:8.

Zverenky trénera Andreja Schöbera museli už od 12. sekundy nedeľňajšieho zápasu doťahovať tesný náskok súperiek, keď sa do streleckej listiny zapísala Čang Meng-jing. Ešte do konca prvej tretiny však otočili skóre vo svoj prospech. Najskôr v 13. minúte vyrovnala Nikola Gápová a o štyri minúty neskôr využila presilovku Miriam Mikesková. Definitívny zlom duelu priniesla druhá tretina. V nej Slovenky v 29. minúte odskočili domácim hráčkam na rozdiel dvoch gólov zásluhou Romany Košeckej a postupovú poistku následne v oslabení pridala Mária Herichová. Domácim hráčkam sa ale v dramatickom závere podarilo pri hre 6 proti 3 streliť ešte dva góly, štrnásť sekúnd pred koncom znížili vďaka Čang Meng-jing na 3:4, no vyrovnávajúceho gólu sa už nedočkali.

Slovenky stratili na šampionáte B-skupiny I. divízie len jeden bod, keď vo svojom prvom stretnutí zdolali Talianky 4:3 až po nájazdoch. Dôležitým triumfom sa však naladili na víťaznú vlnu, ktorú potvrdili v nasledujúcich dueloch proti Holandsku (3:2), KĽDR (9:0) aj Maďarsku (1:0). Záverečným víťazstvom v pomere 4:3 nad Čínou spečatili svoje prvenstvo na turnaji a vybojovali si jedinú postupovú miestenku určenú pre celkového víťaza.

B-skupina I. divízie MS žien

Slovensko - Čína 4:3 (2:1, 2:0, 0:2)
Góly:
13. Gápová (Herichová), 17. Mikesková (Lúčová), 29. Košecká (Kollová, Lalíková), 33. Herichová (Sroková) - 1. Čang Meng-jing (Sun Žuej), 58. Sun Žuej (Wen Lu), 60. Čang Meng-jing (Čchi Süe-tching, Jü Paj-wej). Rozhodovali: Abergová (Fín.) - Cadonauová (Švaj.), Frattarelliová (USA), vylúčené: 6:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0.

Zostava SR: Kiapešová – T. Ištocyová, Lalíková, Žitňanská, Drábeková, Raková, Čurmová, Gáborčíková, Paľová – Gápová, Herichová, Sroková – Mikesková, Lúčová, Trebuľová – Košecká, Korenková, Kollová - Mišková, Staroňová, L. Ištocyová

Hlas po zápase:

Andrej Schöber, tréner SR: "Pocity sú najlepšie. Našim cieľom na šampionáte bolo postúpiť do A-skupiny, a to sme splnili. Všetko záviselo od prvého zápasu, v ktorom sa nám s Taliankami podarilo bodovať. Vývoj ostatných duelov sme kontrolovali a dotiahli do víťazného konca. Išli sme krok za krokom, od zápasu k zápasu. Neriešili sme ostatných súperov a ich výsledky, chceli sme vyhrať každé stretnutie, do ktorého sme naskočili."

Konečná tabuľka:

1. SLOVENSKO 5 4 1 0 0 21:8 14*
2. Holandsko 5 3 1 0 1 16:6 11
3. Čína 5 3 0 1 1 21:15 10
4. Maďarsko 5 2 0 0 3 10:12 6
5. Taliansko 5 1 0 1 3 11:14 4
6. KĽDR 5 0 0 0 5 6:30 0
* - postup do A-skupiny I. divízie