Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Ďaloga s prvým gólom v reprezentácii, výhra je najlepšie antibiotikum

Na snímke vľavo slovenský hokejista Marek Ďaloga strieľa gól na 1:0 brankárovi Talianska Danielovi Bellissimu, uprostred Alexander Egger z Talianska, v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 pred halou Arena Čižovka v Minsku. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rýchlonohý obranca v zápase opäť ukázal svoje ofenzívne chúťky. Jeho útočné výlety, ktoré pravidelne podnikal aj v predchádzajúcich stretnutiach MS, mali tentoraz aj gólové vyjadrenie.

Minsk 18. mája (TASR) - Slovenských hokejistov naštartoval v sobotňajšom dôležitom zápase A-skupiny MS v Minsku s Talianskom (4:1) k víťazstvu gól Mareka Ďalogu z 11. minúty. Dvadsaťpäťročný obranca sa spolu s kolegom z defenzívy Karolom Slobodom vrhli do útoku, vymenili si medzi sebou puk a rýchlu akciu 2 na 1 aj presne zakončili.

V hokeji sa málokedy stáva, že sa do prečíslenia dostanú dvaja obrancovia. "Po zabrzdení súperovej akcie prišla šanca na brejk. 'Hrivo' (Marek Hrivík, pozn. red.) so Šárkym (Miroslavom Šatanom) sa vrátili dozadu, podržali to tam a nám bekom nezostávalo nič iné, než do toho ísť," opísal situáciu Ďaloga. Ten si tak otvoril strelecký účet v národnom tíme, puk na pamiatku si však zabudol z ľadu vziať.

Rýchlonohý obranca v zápase opäť ukázal svoje ofenzívne chúťky. Jeho útočné výlety, ktoré pravidelne podnikal aj v predchádzajúcich stretnutiach MS, mali tentoraz aj gólové vyjadrenie. "Proti Švédom to tiež celkom vychádzalo, tak prečo to meniť. Útočníkom pomáha, keď tam vbehnem zo zadnej vlny. Z toho potom rezultujú moje góly či prihrávky," poznamenal Ďaloga, ktorého hokejovým vzorom je Paul Coffey, druhý najproduktívnejší obranca v histórii NHL.

Slováci prestrieľali súpera jasne 53:20 a okrem štyroch gólov si vypracovali aj množstvo ďalších výborných streleckých príležitostí. Podľa Ďalogu však zápas nebol tak jednoznačný, ako by sa podľa štatistík mohol zdať byť. "Taliani mali tiež niekoľko nepríjemných závarov pred našou bránkou. Jano Laco nás však podržal, chytal fantasticky. Chytil dva či tri čisté góly," vyzdvihol brankárov výkon.

Laco čaroval opäť

Laco potvrdil svoje umenie aj v samom závere, keď sa jeho tím pri vylúčení Karola Slobodu a Tomáša Tatara bránil v trojici a súper ešte k tomu odvolal brankára. V netradičnej situácii navyše ešte Ivan Švarný zlomil hokejku, takže Taliani hrali prakticky presilovku 6 na 2. "To som ešte nezažil. Ako vidno, aj také veci sa v hokeji stávajú. Mám dojem, že rozhodcovia pískajú na turnaji proti nám. Čo už, nezostáva nám nič iné, len sa s tým zmieriť," povedal Ďaloga, ktorý asistoval aj pri góle Mareka Viedenského na 2:0.
Na snímke slovenský tím pred začiatkom zápasu Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pozitívne je, že sa mužstvo začína po viróze pomaly dávať zdravotne dokopy. Proti Talianom nastúpili aj uzdravení útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko a Marcel Haščák. "Situácia v mužstve je už lepšia. Lekár nás dal dokopy. Verím, že víťazstvo bude pre nás to najlepšie antibiotikum," vyznal sa Ďaloga.

Po trojbodovom úspechu nad Talianskom majú Slováci nielen istotu účasti v elitnej kategórii aj pre budúcoročný šampionát v Prahe a Ostrave, ale zachovali si aj nádej na postup do štvrťfinále. Okrem víťazstva nad Dánskom však budú potrebovať aj pomoc druhých tímov. "Výhra nám dodala sebavedomie. V poslednom zápase skupiny proti Dánsku budeme môcť hrať s čistou hlavou. Máme teraz dva dni voľna, tak si chceme najmä poriadne odpočinúť a opäť nabrať sily, lebo posledné náročné zápasy v spojení s virózou nás dosť vyčerpali. Uvidíme, ako to nakoniec celé dopadne."